Home Herceg-Bosna Na Pomenu obilježena 25. obljetnica stradanja hrvatskih branitelja

Na Pomenu obilježena 25. obljetnica stradanja hrvatskih branitelja

2083
0

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata općine Tomislavgrad, na Pomenu iznad Doljana danas je održan komemorativni događaj „Spomen na Pomen“, tijekom kojega je otkrivena spomen-ploča za osam hrvatskih branitelja, stradalih na jablaničkome bojištu: Josipa Mioča, Pericu Kutlešu, Franu Krištu, Marka Belića, Matu Mamića, Miću Šokčića, Antu Luketića i Željka Bogdana.

Spomenuta udruga je 2014. godine postavila spomen-ploču na kojoj su upisana imena hrvatskih branitelja stradalih upravo na ovome mjestu: Ljilje Zrno, Ivana Radoša, Ivana Petrovića, Martina Baćka.  Kako bi se odala počast svim hrvatskim braniteljima stradalima na ovome nekadašnjem bojištu, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata pokrenula je inicijativu za postavljanje ploče na kojoj će biti upisana imena i preostalih stradalih branitelja, kao lokaciji središnje komemoracije za sve stradale na ovoj bojišnici.

Brojna rodbina, prijatelji, suborci, ratni zapovjednici te druge osobe iz društvenog i političkog života, kako iz ratnog vremena tako i sada, okupili su se na Pomenu gdje su se na dostojanstven način, uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća, prisjetili poginulih tomislavgradskih i ramskih hrvatskih branitelja koji su tijekom ratne 1993. godine dali svoje živote.

Pomen je mjesto koje branitelji nisu zaboravili i na koje rado dolaze. To je mjesto na kojem su skupljene sve žalosti, sve brige, svi strahovi jednog vremena, ali i radost vremena u kojem su od dječaka i momaka stasali ljudi. To je i vrijeme u kojem je iz rascjepkanog mozaika postrojbi rasla i izrasla u jednu od najboljih, Brigada kralja Tomislava.

Zbog svega navedenoga, branitelji rado dolaze na ovo mjesto, svjesni da prošlo vrijeme ne mogu promijeniti, niti mrtve vratiti, ali i ponosni što potomci i obitelji poginulih i stradalih dolaze i oživljavaju uspomenu na prošla teška vremena. I kada vidite ljude koji cijeli život žive u tuđini, u zemljama Europe, Amerike, čak i Australije, koji su danas po prvi puta nazočili obilježavanju još jedne godišnjice na Pomenu, s koliko poštovanja i ponosa stoje ispred ratnih zastava postrojbi HVO-a i s koliko divljenja gledaju na ove preživjele ratnike, onda je sasvim jasno da žrtva svih poginulih, ranjenih, osakaćenih nije bila uzaludna.

Pomen je svjedok jednoga vremena, mjesto na koje treba dolaziti, mrtvima počast odati i iz njihovog vitešta crpiti snagu za ovovremeno i buduće djelovanje.

Polaganje vijenaca održano je 10,30 sati, nakon čega je svetu misu u 11 sati predvodio gvardijan tomislavgradskoga franjevačkoga samostana fra Sretan Ćurčić uz suslavlje župnika župe Doljani fra Ivana Pervana.

rama-prozro.info /Tomislavcity

Više fotografija pogledajte u galeriji.

Previous article– NAJAVA-“NA KUPRESU SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA HDZ-a BIH”
Next articleZASJEDALI NA KUPRESU Predsjedništvo HDZ-a analiziralo “Bijelu knjigu”