Home Kultura NAČELNIK USORE ZA HMS: Poplava odgodila obilježavanje dana Općine, stanje se normalizira

NAČELNIK USORE ZA HMS: Poplava odgodila obilježavanje dana Općine, stanje se normalizira

776
0
SHARE

-Danas smo trebali obilježavati dan općine Usora. Nažalost, zbog nepovoljnih prilika uzrokovanih poplavom obilježavanje je otkazano. Ipak, danas je situacija dosta mirnija, rekao je načelnik općine Usora Zvonimir Anđelić, u izjavi za Hrvatski Medijski Servis.

Načelnik Anđelić rekao je da se voda povukla u svoja korita.

„Nekoliko kuća u Alibegovcima koje su redovno plavile sada smo uspjeli zaštititi. To smo učinili prokopavanjem kanala i vrećama s pijeskom te smo uspjeli da voda ne uđe u kuće. Najviše stambenih objekata poplavljeno je u Makljenovcima, radi se o deset kuća. U njih 5-6 voda je značajnije ušla, a u ostalima je zahvatila pred ulaze“, rekao je Anđelić.

Ugrožena gospodarska zona Žabljak

Načelnik Usore u izjavi za HMS kazao je da je također ugrožena gospodarska zona u Žabljaku te je izrazio nadu da će se šteta što prije sanirati kako poplava ne bi značajnije utjecala na poslovanje.

„Bila je poplavljena i gospodarska zona u Žabljaku. Najviše je ugrožena jedna od najozbiljnijih firmi u Usori čiji su investitori iz inozemstva. Ta firma se u najvećoj mjeri u vlastitom angažmanu branila od poplave. Radnici koji su čitavu noć proveli postavljajući vreće s pijeskom na kraju nisu uspjeli i voda je ušla u neke dijelove pogona. Još nije poznato kolika šteta je ovime prouzročena, a nadam se da neće biti prevelika kako bi se rad nastavio bez većih poteškoća“, rekao je Anđelić.

Putni pravci normalizirani

Načelnik Anđelić osvrnuo se i na stanje prometnica u Usori. Rekao je da je nekoliko putnih pravaca bilo poplavljeno, ali da sada voda povukla te su ponovno pušteni u promet.

–Ipak, jedan putni pravac gotovo da nije prohodan. Izdat ćemo naredbu da se sanira šteta prouzrokovana klizištem, rekao je Anđelić.

Najveća šteta  urušavanje privremenog mosta

Sugovornik HMS-a kaže da je najveća šteta za sve žitelje Usore prouzrokovana urušavanjem privremenog mosta kojega je ova poplava odnijela.

Foto: Radio Usora

„Ušli smo u veliki projekt izgradnje mosta. Stari most smo uklonili, a na tome mjestu smo trebali napraviti moderni dvotračni most. Za vrijeme trajanja radova napravljen je privremeni most kojeg je, nažalost, ova poplava odnijela. Za određene stanovnike općine ovo će prouzrokovati problem jer će morati koristiti obilazak preko Doboja ili Tešnja (Jelaha). Općina će učiniti sve i dogovoriti s izvođačem radova da se taj privremeni mist ponovno stavi u funkciju“, rekao je Anđelić.

Šteta u poljoprivredi još nije utvrđena

Šteta na poljoprivrednim gospodarstvima, kaže načelnik Anđelić, još nije poznata.

„Poslije prestanka padalina bit će upućen poziv za prijavu šteta. Mi smo, nažalost, takvo područje da skoro svake godine neku manju poplavu pretrpimo. Prilikom poplava iz 2014. godine također je bilo odgođeno obilježavanje dana Općine zbog poplava“, istaknuo je Anđelić.

Usora raspolaže ograničenim resursima

Anđelić je napomenuo da nije bilo nekog načina, s obzirom na ograničene resurse, da se bolje obrani od ove poplave.

„Općina Usora nema značajne kapacitete, niti značajna javna poduzeća. Mi smo sa svime raspoloživim pokušavali braniti što se braniti moglo, a prioritet je bio da se zaštite građani te da nitko ne strada”, rekao je Anđelić za HMS.

Zahvala FUCZ-u

Načelnik Usore ovom putem se zahvalio pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite koja je s dva tima bila stacionirana u Doboj-Jugu i Usori.

– Dva tima FUCZ-a tu su bili stacionirani sa svom opremom. Cijelu su noć dežurali i danas su tu ukoliko bi bilo potrebe za nekom intervencijom, a ponudili su se i za pomoć za izvlačenje vode iz stambenih objekata, rekao je Anđelić te dodao:

„ Došlo je do prestanka padalina, ako ovako ostane mislim da će se vrlo brzo stanje vratiti u normalu“.