Home Kultura Nastavljeni pregovori o Vladi HNŽ-a, situacija bi mogla biti jasnije nakon vikenda

Nastavljeni pregovori o Vladi HNŽ-a, situacija bi mogla biti jasnije nakon vikenda

124
0

Godinu dana od posljednjih izbora vlast u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) još nije uspostavljena, a pregovori o formiranju nove vlade nastavljeni su danas nakon višemjesečne stanke.

Iako je bio najavljen zajednički sastanak predstavnika županijskih odbora HDZ-a BiH, SDA i SDP-a BiH, na kraju su održana dva odvojena sastanka jer u SDP-u BiH smatraju da se nisu stekli uvjeti za sastanak sa SDA.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a HNŽ Ludvig Letica novinarima je rekao kako su nakon današnjih razgovora sa SDP-om i sa SDA na „tragu dogovora“ te je izrazio uvjerenje da će se tijekom nadolazećeg vikenda stanje iskristalizirati i da će se priča o novoj vladi konačno privesti kraju.

– Cijeli dan održavamo vrlo konstruktivne sastanke s partnerima. Danas je SDP imao konferenciju za novinare, sve što su vam rekli jeste to da smo približili stavove programski i matematički. U županiji imamo situaciju da nam treba dvotrećinska većina. Vjerujem da smo na dobrom tragu i da će se preko vikenda priča konačno finalizirati – rekao je.

Idućih dana jasna situacija

Predsjednik ŽO SDP-a BiH Ismet Lulić rekao je da su poziv HDZ-a na zajednički sastanak s SDA odbili jer im forma takvog sastanka nije prihvatljiva. Ali, dodao je, da razgovaraju sa svima, između ostaloga i sa SDA.

– Međutim, nemamo apsolutno nikakav dogovor i ne znam kojoj bi svrsi poslužio zajednički sastanak. Što je i kako netko zamislio, ne znam, ali znam kakvi su stavovi SDP-a. Zato smo otkazali učešće na tom sastanku – naveo je Lulić.

On je naglasio da je sastanak s predstavnicima HDZ-a BiH bio konstruktivan jer su prvi put razgovarali s novoizabranim predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a BiH Ludvigom Leticom.

– Do sada je bilo nekih neformalnih razgovora s ljudima koji su sudjelovali i prije toga u pregovorima. Međutim, evo prvi put, na neki način, nas dvojica smo otvoreno razgovarali o problemima u našoj županiji, odnosno o neformiranju nove vlade – naveo je Lulić.

Dodao je kako je na današnjem sastanku riječi bilo o programskim ciljevima koji su usuglašavani s prošlim rukovodstvom ŽO HDZ-a BiH, naglasivši da tu nije došlo do velikih promjena.

Izrazio je nadu da će u idućih nekoliko dana situaciju oko toga koje će političke stranke ući u službene pregovore oko sastavljanja nove vlade biti jasnija.

– Mi smo ponovili stav da nemamo luksuz ne razgovarati, a u proteklom razdoblju razgovarali smo sa svima. To je naš stav od početka i toga ćemo se držati. Hoće li bit dogovora s bilo kime, odlučit će organi stranke, pa tako i naš županijski odbor – istaknuo je.

Na pitanje novinara kako vidi buduću koaliciju i tko bi u konačnici mogao činiti Vladu HNŽ-a, Lulić je rekao da ne zna tko bi je mogao činiti, ali zna što od početka traže i na čemu rade.

– To je svakako vertikala od državne, federalne do županijske razine, okosnica oko SDP-a, odnosno bloka kojem bi se svakako priključio NiP. U jednom trenutku to je bio DF koji je dobio zabranu od rukovodstva stranke i praktički suspendirali su odluku njihovog županijskog odbora. To bi po meni bila najidealnija kombinacija i bio bih najsretniji da se to dogodilo na takav način. Međutim, sad ne znam šta će se dogoditi – zaključio je Lulić.

SDA: U ovome trenutku ništa konkretno

Pored sastanka s predstavnicima SDP-a BiH, HDZ BiH danas se sastao i s izaslanstvom ŽO SDA HNŽ-a, kojeg je predvodio Edin Mušić. On je novinarima rekao da je proces pregovora ponovno započeo, otkrivši da postoji „vrlo solidan stupanj usuglašenih stvari“.

– Narednih dana proces će biti nastavljen u smislu postizanja jedne programske i matematičke definicije za formiranje nove vlade. U ovome trenutku nemamo ništa konkretno dok ne objedinimo sve programske definicije onoga što će činiti praktično tu jednu programsku većinu – zaključio je Mušić.

U Skupštini HNŽ-a HDZ BiH ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP BiH po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog. Za potvrđivanje Vlade potrebna je podrška 20 zastupnika./HMS/

 

Previous articlePredsjednik Čović u posjeti stranačkim odborima u Tuzlanskoj županiji
Next articlePredstavljena monografija “Vinogradarstvo i vinarstvo Brotnja“ autora Jure Belje i Tihomira Prusine