Home Ekonomija Ne izmjenili se Izborni zakon cjela BiH postat će svojevrsni Mostar

Ne izmjenili se Izborni zakon cjela BiH postat će svojevrsni Mostar

1307
0

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ponovo je upozorio da će cjela BiH postati “svjevrsni Mostar” ( u kojem već godinama ne postoji legitimna vlast) ukoliko se ne izmjeni Izborni zakon BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Smatram da je nužno donijeti usaglašen Izborni zakon. Bez njega, nama se vrlo lako, milimetar fali, može dogoditi da cijela BiH postane svojevrsni Mostar, jednostavno da nema mogućnosti da dođe do konstituiranja vlasti. Ako ne bude promjene Izbornog zakona, ne vidim kako je moguće konstituirati Dom naroda FBiH. Bez Doma naroda FBiH nema novog predsjednika FBiH, bez predsjednika i potpredsjednika FBiH nema Vlade FBiH, upozorio je Ivanić gostujući sinoć u Dnevniku TV1

Ivanić je precizirao kako, prema onome što su mu pravni eksperti, koji se bave Izbornim zakonom, rekli, bez izmjena Izbornog zakona moći će se izvršiti konstituiranje Predsjedništva, te Zastupničkog doma FBiH, i BiH, čak i izabrati Vijeće ministara BiH, jer to ne podrazumijeva potvrdu Doma naroda, ali, kaže, tu se staje.

-Nema Doma naroda, a kada nema ovog doma, nema ni zakona, nema nijedne odluke, jer se sve to mora donositi u ravnopravnom odnosu. To onda znači praktičnu blokadu. Formalno, kao nešto imate, ali to što imate neće moći ništa raditi, kazao je.

Ivanić misli da su male mogućnosti za dogovor o izmjenama Izbornog zakona.

-Mislim da su se svi ključni akteri tako zakopali u svoje pozicije da bilo koji, koji bi sada pokušao naći neko razumno rješenje, vjerojatno bi od najvećeg dijela publike kojoj se obraća, svog biračkog tijela, bio viđen kao slab. To je tako. Kada se u javnost izađe s takvim temama, a prije toga se ne dogovori, onda imate ozbiljan problem. Ja sam čovjek koji je sklon uvijek naći rješenje, no, u situacijama po prvi put smatram da je to dosta teško i zato sam to i rekao. Mislim da srpski predstavnici ne treba ulaziti u to, jer šta mogu – ili mogu dodatno zakomplicirati ili mogu stati na jednu stranu. Na koju god stranu da stanu, bez one treće strane zakon ne može proći, ne može dobiti većinu. Mi kao Srbi isto imamo motiv da se Izborni zakon promijeni, posebo u FBiH, jer znate da Klub Srba u Federalnom parlamentu godinama ne može se konstituirati u punom obimu. No, ne mislim da trebamo ulijetati i praviti dva naprema jedan i u kojoj situaciji, kazao je Ivanić.

Ivanić smatra kako postoje “vrlo ozbiljne koncepcijske razlike” između Bošnjakaq i Hrvata u BiH, zbog čega se onda sukob širi na različita područja.

-S jedne strane imate očekivanja hrvatskih predstavnika da hoće birati svog člana Predsjedništva BiH, ali i cijeli Dom narod (hrvatski klub, op. hms), te da na takav način, pošto svi zakoni moraju proći kroz Dom naroda, hrvatski narod diže i spušta ruku, odnosno da glasa ili ne glasa, podrži ili ne podrži zakon. S druge strane, kod Bošnjaka imate očito strah da će to onda značiti blokadu i kako jedan dio njih kaže, to onda znači da bi jedan narod koji je četiri puta manje brojan od drugog, praktično blokirao sve.

Taj osnovni sukob se pokazuje, pa onda imate sukob povodom Pelješkog mosta, povodom Mostara, povodom Izbornog zakona, pa sukob povodom toga kuda ide put i koja dionica će se praviti, zatim sukob oko kladionica… To se svuda, na sve strane širi, pojašnjava srpski član Predsjedništva BiH.

Ivanić je na početku gostovanja govorio o mogućem srpskom odgovoru na oslobađajuću presudu Suda BiH Naseru Oriću.

-Vjerujem da će se stvari povodom te presude radikalizirati. Nije mi drago što je tako, ali mislim da neki razuman pristup koji smo mi  ( Savez za promjene) imali, ima sve manje argumentacije. Narednih dana ćemo vidjeti šta će se u toj oblasti dogoditi, kazao je Ivanić za TV1./HMS/

Previous articleMarija Vukoja: Kako su Hajdučke Vrleti postale bh brend ugostiteljstva
Next articleU Mostaru otvoren studio ljepote