Home BIH Neće biti riječi o ratnoj odšteti i isprici

Neće biti riječi o ratnoj odšteti i isprici

1423
0

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić došao je u službeni posjet Republici Hrvatskoj. Jučer je izjavio kako očekuje da će se razgovarati o otvorenim pitanjima poput nestalih, granice, odnosu prema manjinama te unapređenju gospodarskih odnosa.

Na pitanje o isprici zbog retorike kojom se koristio u devedesetima rekao je da nije netko tko voli da ga se prisiljava na bilo što.

Zbog najavljenih prosvjeda hrvatskih ratnih veterana protiv Vučića, srbijanski ministar policije Nebojša Stefanović nazvao je posjet “rizičnim” i sugerirao da bi mu sigurnost u Zagrebu mogla biti ugrožena.

No, njegov hrvatski kolega Davor Božinović uvjerava kako hrvatske institucije imaju veliko iskustvo u organizaciji međunarodnih skupova i dočeka stranih državnika te javnost može biti mirna, javlja HRT.

Srbijanski će predsjednik u Zagrebu imati bogati program. Osim središnjeg susreta s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović na Pantovčaku, Vučić će pohoditi i Banske dvore, Sabor, Hrvatsku gospodarsku komoru i Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku. U utorak će obići lokalne Srbe u Vrginmostu.

Vučić je trebao u Zagreb doći krajem 2017., ali je posjet odgođen zbog nezadovoljstva službenog Zagreba što je u Beogradu podignut spomenik majoru JNA Milanu Tepiću koji je sudjelovao u napadima na Hrvatsku. | Autor : Igor Soban/PIXSELL

Srbijanskog predsjednika je u posjet prije dva tjedna pozvala hrvatska predsjednica sa željom da dvije države “nadiđu prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti i time otvore novu stranicu u odnosima”Evo kako je Vučićev posjet Zagrebu popraćen u srbijanskim medijima.

Do njihova susreta dolazi manje od dvije godine od sastanka u Srbiji u lipnju 2016. kada su potpisali tzv. Subotičku deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske./

Previous articleIvica Ursić – Uvijek nedjeljom: Besplatni zagrljaji
Next articleiz Kuta Naše Kraljice “TAČNO ZNAM TKO SAM”