Home Ekonomija Njemački mediji i političari žestoko protiv inicijative “16+1”

Njemački mediji i političari žestoko protiv inicijative “16+1”

874
0

Njemački mediji, ali ni političari, ne dijele hrvatsko veselje zbog najavljenih gospodarskih investicija iz Kine.

Tako visokotiražni Deutsche Welle upozorava da u Bruxellesu i Berlinu smatraju kako bi “Incijativa “16+1” mogla unijeti razdor u EU-u”, uz dodatno upozorenje prema kojem će “Peking svojim velikim projektima u srednjoj i jugoistočnoj Europi podriti jedinstvo Europske unije”.

>>Počeo summit “16+1” – pridružila se i Grčka

Kina je, doista, sve samo ne demokratska država. Samo što kineska politika ima jednu važnu osobinu, a to je da ne pokušava svoje društveno uređenje izvoziti u druge države, piše Jutarnji list.

Utjecaj – da, i u tom smislu, što je više poslova s Kinom, to će i međusobni odnosi biti isprepleteniji, međutim, daleko je od istinite teza kako najnoviji kineski iskorak prema Europi zabrinjava Berlin i Bruxelles “jer bi mogao unijeti razdor unutar Europske unije”.

Recimo, dosadašnje kineske investicije u Hrvatskoj iznose 300 milijuna eura, a u Njemačkoj – 22 milijarde, Kina je odavno jako duboko u EU, ali kada posluje s bogatim članicama EU-a, nitko ne spominje demokraciju.

U srpnju 2018. godine njemački giganti BMW i Volkswagen s Kinezima su potpisali ugovore vrijedne 15 milijardi eura, koji su zaključeni nedugo nakon posjeta kineskog premijera Li Keqianga Berlinu. Međutim, njemački mediji i političari ulogu Kine tada nisu problematizirali.

Jednako tako francuski predsjednik Emmanuel Macron likovao kada je kineski predsjednik Xi Jinping prije dva tjedna u Parizu potvrdio da Kina kupuje 300 Airbusovih zrakoplova, koje će platiti 30 milijardi eura, i nitko nije tada postavljao pitanje kršenja ljudskih prava.

Zato je, u najmanju ruku, bezobrazno, kada njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas kritizira nedavni talijanski dogovor s Kinom upozorenjem prema kojem “ako neke zemlje vjeruju da mogu sklapati unosne poslove s Kinezima, doživjet će čudo i jednoga dana se probuditi u ovisnosti”.

Naravno, ovo se upozorenje odnosi i na Hrvatsku, kao i ostale srednjoeuropske i istočnoeuropske države koje sudjeluju u inicijativi “16 + 1”.

Analizirajući najavljene investicije u Hrvatskoj, čini se da je Rijeka, te željeznička pruga prema Zagrebu i Budimpešti ključna os koja pogoduje daljem razvoju osovine Baltik-Jadran, odnosno inicijative “Tri mora”.

>>Preko Slovenije, Hrvatska izložena snažnom njemačko-ruskom pritisku

Stoga, ukoliko Njemačka i Francuska i dalje budu inzistirale da Europska unija izgleda onako kako oni žele, uključujući i “Europu dviju brzina”, oni će sve više podrivati europsko jedinstvo. Puno više nego Kina ili Velika Britanija s Brexitom.

 

M.M.

Previous articleNa Kupresu 10.Travnja”“Bože mili Kršnih li Momaka “Predvođenih Generalom Zbora Stankom Soptom-Bajom”
Next articleMiljenka Koštro “Običaj je na Cvjetnicu umit se u cvijeću”VJETAR LJUBIČICU PITA”