Home BIH Novi potres, peti od jutros, uzdrmao Hercegovinu

Novi potres, peti od jutros, uzdrmao Hercegovinu

1221
0
SHARE
Serija potresa pogodila je Hercegovinu u ponedjeljak ujutro, što je zabrinulo mnoge stanovnike ovoga kraja.Novi potres, peti od jutros, uzdrmao Hercegovinu

Novi potres pogodio je Hercegovinu! Podrhtavanje tla zabilježeno je u 14.37 sati, a osjetio se na širem području Hercegovine.

Epicentar potresa zabilježen je na području općine Ljubuški, na dubini od jednog kilometra, i snage 2,4 stupnja Richterove ljestvice.

Prema Mercalli – Cancani – Siebergove (MCS) ljestvici intenziteta, riječ je o trećem stupnju od mogućih 12 te se karakterizira kao “lagan potres”.

“Osjeti ga više ljudi u unutrašnjosti kuća,” stoji u opisu trećeg stupnja.

Podsjetimo, serija potresa probudila je Herceovce u ponedjeljak ujutro. Prvi je bio ujedno i najjači koji je zabilježen u 6.02 sati.

Prema podacima iz Euro-mediteranskog seizmološkog centra, potres je bio magnitude 4 stupnja po Richteru s epicentrom između Mostara i Čitluka. Kako navodi EMSC, dogodio se 9 kilometara jugoistočno od Širokog Brijega na dubini od 10 kilometara.

Prema Mecalli-Cancani-Seibergovoj (MCS) skali inteziteta, riječ je o petom stupnju od 12 mogućih te se navodi kao ”prilično jak potres”.

”Zamijete ga mnogi na otvorenome prostoru. Predmeti koji slobodno vise zanjišu se, satovi sa klatnom se zaustavljaju. Pojedini manji predmeti se prevrnu. Vrata i prozori se otvore ili zatvore, pojedinci bježe iz kuća”, navodi se u opisu petog stupnja.

Drugo podrhtavanje tla dogodilo se u 6.09 sati, a još dva u 6.14 sati dok je posljednji bio intenzivniji. EMSC je naknadno objavio da je posljednji potres u 6.14 sati bio magnitude 3 stupnja po Richteru te da se dogodio 10 kilometara južno od Širokog Brijega na dubini od 2 kilometra.

Potres se osjetio na području cijele Hercegovine i Dalmacije. Dojava o mogućim štetama s terena, za sada, nema, a potres je izazvao uzmenirenost stanovnika Hercegovine.