Home Kultura „Novinarstvo i ljubav“ – nova knjiga Željka Žutelije

„Novinarstvo i ljubav“ – nova knjiga Željka Žutelije

951
0

Željko Žutelija, novinar i publicist, koji je u novinarstvu je proveo više od četiri desetljeća objavio je svoju novu knjigu „Novinarstvo i ljubav“ u koja je predstavljena u Kući za ljude i umjetnost Lauba. knjige je prof. dr. Slobodan Prosperov Novak.

Knjiga „Novinarstvo i ljubav“ bogato je ilustrirana fotografijama s mnogih Žutelijinih putovanja i susreta sa zanimljivim sugovornicima diljem svijeta. Grafički ju je oblikovao Igor Vranješ, dugogodišnji Žutelijin kolega još iz doba kad je Žutelija bio glavni urednik hrvatskog izdanja Playboyja.

Željko Žutelija, novinar i publicist radio je u svim važnijim listovima u bivšoj novinskoj kući Vjesnik: Startu, Svijetu i Vjesniku. Kao kolumnist Slobodne Dalmacije 1992. dobio je nagradu Novinar godine.

Od 1995. do 2011. bio je zaposlen u Europapress holdingu (Globus, Gloria, glavni urednik Playboya, Jutarnji list, specijalna izdanja kao što Globus i Lifestyle ). Od 2012. do 2015. bio je glavni urednik wine & gastro časopisa Akademija.

Slikovni rezultat za željko žutelija novinarstvo i ljubav

U svojim je novinarskim počecima Žutelija vjerovao kako je nemogućnost razdvajanja privatnog od profesionalnog života jedna od većih tegoba njegove profesije.

Uzrelim godinama otkrio je kako je nedefinirana granica između privatnog i profesionalnog, pretapanje jednog u drugo, prožimanje privatnosti i profesije ključ strastvenog odnosa prema novinarskoj struci, ali i obogaćivanje privatnosti svim izazovima, blagodatima i iskušenjima jedne vrlo posebne profesije.

Kao svjedok jednog novinarskog vremena, protegnuta kroz četiri desetljeća i razlomljena životom u dvjema državama i dvama režimima, vjerovao je da je to razdoblje vrijedno iskustvenog sjećanja koje potvrđuje tezu o neodvojivosti privatnog života i novinarstva.

Ujedno je poželio da mnoge od stotine svojih sugovornika, u ukoričenom izdanju „otme“ novinskoj prolaznosti i potrošnosti, sačuva njihove misli i podsjeti na njihovo djelo koje se ne bi smjelo izgubiti u bespućima „novina za jedan“ ili „jedan tjedan“. Analizirao je i medijske prilike u samostalnoj državi Hrvatskoj u proteklih gotovo tridesetak godina, ne amnestirajući ni sebe ni svoju ulogu u svim stranputicama kojima su kročili tiskani mediji u tom razdoblju.

Knjiga „Novinarstvo i ljubav“ bogato je ilustrirana dokumentarnim fotografijama s mnogih Žutelijinih putovanja i susreta sa zanimljivim sugovornicima diljem svijeta.

Grafički ju je oblikovao Igor Vranješ, dugogodišnji Žutelijin kolega još iz doba kad je Žutelija bio glavni urednik hrvatskog izdanja Playboyja. Nakldnik knjige je Strka inovacije

Tomislav Radić/Foto:press

Previous articleNjemačka uvodi “ministarstvo za usamljene”
Next articleElvira.Elvira “Da…imam strah..”