Home Kultura Objavljen prvi dio knjige „Misionar“ fra Stojana Zrne – svećenika od „glave...

Objavljen prvi dio knjige „Misionar“ fra Stojana Zrne – svećenika od „glave do pete“

1715
0
SHARE

Susrećemo mnoštvo brodica. Izbjegavaju nas. Bježe kraju da ih valovi od naše lađe ne prevrnu. Idu neki u ribolov. I moja lađa ide u ribolov. Loviti ljude za Boga! Molim Boga da moj „ulov“ bude dobar. (fra Stojan Zrno, iz knjige Misionar, 1. dio, 2018.)

U povodu obilježavanja 50. obljetnice misionarskoga djelovanja naših franjevaca u Africi – uDR Kongu, u nakladi Naših ognjišta i sunakladi Nacionale uprave Papinskih misijskih djela u Bosni Hercegovini, objavljen je prvi dio knjige „Misionar“ duvanjskoga svećenika i dugogodišnjega misionara u afričkoj zemlji fra Stojana Zrne iz Tomislavgrada. Riječ je o njegovomu putopisu – dnevničkim zapisima koja su objavljivana u Radosnoj vijesti i Našim ognjištima (Svetoj baštini).

O knjizi su večeras govorili duvanjski misionar fra Filip Sučić, don Tomislav Knežević, don Ivan Štironja i fra Gabrijel Mioč.

Fra Filip Sučić je predstavljajući ovo djelo uvodno podsjetio na svoje pismo koje je iz Afrike uputio duvanjskim franjevcima u povodu fra Stojanove smrti, uoči Božića 2013. godine.

Molimo Boga da nam pošalje misionara kao što je bio fra Stojan

„Da sam imao ovu pamet, počeo bih pisati knjigu o fra Stojanu. Toliko je se toga s njim u misijama doživjelo, radilo i gradilo. Sve za Isusa Spasitelja u Zairu, u Kongu, u Africi. Počevši od godine kad naš afrički biskup Malunga dođe u naš Samostan u Tomislavgradu. I što učini? Zapunu fra Stojana. Kao da mu reče onoga dana odsad si moj i putuj u Afriku. I tako 24 godine i tko zna u koliko sela – koliko posjeta kršćanima po naseobinama, koliko sagrađenih crkva, škola, mostova, cesta…da se može kako-tako doći do crnoga čovjeka u prašumu. Sve za Isusa, sve za evanđelje, sve za čovjeka da bude spašen po Spasitelju koji je sišao s nebesa radi nas ljudi i radi našega spasenja, kazao je fra Filip Sučić podsjećajući da je na dan ukopa katedrala fra Stojanove afričke župe bila dupkom puna, a može primiti sedam tisuća vjernika.

– Molimo da nam Bog pošalje još misionara kao što je bio fra Stojan, dodao je fra Filip.

Tko je misionar?

Don Tomo Knežević, dugogodišnji ravnatelj nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u BiH posvjedočio je kako je rijetko kada sreo tako intelektualnoga i dobroga poznavatelja hrvatskoga jezika kao što je bio fra Stojan te da njegov tekst nije trebalo previše ni hrvatski ni sadržajno umivati. Sačuvao je osjećaj za lijepi hrvatski jezik.

– Kad mi govorimo o misionarima, o našem fra Stojanu, tako ću reći, mi uvijek zamišljamo da on samo propovjeda, slavi mise i drži kateheze. Onaj koji poznaje život misionara zna dobro da je misionar čovjek za sve. Poglavito svećenik, navjestitelj, graditelj, spisatelj, rekao je je don Tomo, koji je kao ravnatelj Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela uvijek izražavao ljutnju zbog nedovoljnoga vrednovanja doprinosa hercegovačkih franjevaca u DR Kongo.

– Ovo nije samo zapis, o tome što je Fra Stojan radio i gdje je živio. Ovo je za nas obogaćenje navještanja Radosne vijesti na afričkome tlu. I zato vi Duvnjaci posebno budite ponosni na fra Stojana. Budite ponosni na fra Filipa, na fra Antu, na fra Peru, koji nije tu u Hercegovini – vratio se ponovno u Afriku. Sad je pitanje tko će nastaviti tamo gdje je fra Stojan stao. Imamo li zvanje mi koji smo u svetome redu samo za ovu Biskupiju, Provinciju, ili imamo jednu katoličku širinu, dodao je don Tomo.

Don Ivan Štironja je na početku svoga govora uputio čestitku Našim ognjištima, fra Gabrijelu Mioču, Mariji Majić, fra Mirku Bagariću i ostalim suradnicima na ovomu djelu budući da su najzaslužniji što je ono objavljeno. Iznio je i podatak da se u svijetu godišnje ubiju između 20 i 30 misionara i misionarki, odnosno djelatnika na njivi Gospodnjoj.

– Misionar je onaj koji se uhvati u koštac sa životom, koji je spreman na svaki rizik. Spreman na neizvjesnosti. A što je rizik i neizvjesnost znade svatko do vas koji je prošao kroz neku životnu poteškoću. A svi smo kao narod i sinoć na utakmici vidjeli što je neizvjesnost. I zamislite koliko je teško živjeti neizvjesnost u 120 minuta utakmice, a onda penali! Zamislite kako je iz godine u godinu živjeti u neizvjesnosti!! Čekati da ti tamo netko od prijatelja, od zananaca, kolega, subraće, odnosno u ime Crkve pošalje koji novčić da možeš živjeti i ljudima pomagati. Naš Stojan i naši misonari su hodajuće svijeće koje sagorijevaju za Krista Gospodina. Oni su Isus koji hodi po svijetu. To su misionari.

Ovo je fra Stojanov putopis, njegov dokumentarac. Samo dio onoga što je ispisao među ljudima kojima je dao život. Ovo je i udžbenik misijski, ali isto tako doprinos propovjedništvu, odnosno homiletici, jer Stojan jednostavnim stilom govori zapravo tko je Isus, kako ga se isplati slijediti, živjeti Ga. Fra Stojan jednostavnim jezikom govori tko je svećenik, tko bi to on trebao biti, što je Crkva i koje je poslanje svakoga svećenika. Neka ova knjiga bude vjetar u leđa misijskom djelovanju naše Crkve i osvješćivanju sviju nas koji možemo daleko, daleko više učiniti za one koji su željni Božje riječi, ali je ne mogu čuti bez nas, dodao je don Ivan Štironja.

 

U ime nakladnika nazočnu publiku, među kojima je bilo i dosta braće svećenika, pozdravio jefra Gabrijel Mioč. Osobitu radost je izrazio što je promociji nazočio don Mihovil Zrno, brat pokojnoga fra Stojana. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovomu projektu, od djelatnika Naših ognjišta, bivšim voditeljima Misijskoga ureda u Sarajevu don Tomi Kneževiću i don Ivanu Štironji na svesrdnoj pomoći u pripremi ove knjige, dosadašnjem voditelju Misijske centrale u Sarajevu don Luki Tunjiću na spremnosti da podrži ovaj zajednički projekti te svima ostalima koji su dali svoj doprinos.

Čovjek široka srca do beskraja i fratar od „glave do pete“

Govoreći o autoru knjige, fra Gabrijel je posebno naglasio da je fra Stojan bio čovjek široka srca do beskraja i fratar od „glave do pete“ koji za sebe ništa nije uzimao.

– Ništa njemu nije trebalo. Sve je razdao. Bila bi šteta da sve ove njegove tekstove nismo sabrali, rekao je fra Gabrijel.

Kažimo da je tijekom predstavljanja knjige nastupio i Pjevački ansambl Matice hrvatske, a knjiga je večeras prodavana po promotivnoj cijeni od 20 KM.

 

Zora Stanić/Tomislavcity

Više fotografija u galeriji.