Home Kultura OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA NEVENKA HERCEGA SUGRAĐANIMA

OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA NEVENKA HERCEGA SUGRAĐANIMA

669
0
, 13:05

 

Poštovani sugrađani,

pojava koronavirusa (Covid-19) drastično je promijenila naše živote i svakodnevne navike. Punih mjesec dana živimo u rijetko viđenim okolnostima i ugroženi smrtonosnom epidemijom primorani smo na najmanju moguću mjeru svesti kontakt s djecom, roditeljima, prijateljima, susjedima … , odustati od posla, ali i od svakodnevnih prijateljevanja. Ipak, upravo zato što podnosimo toliku žrtvu, stanje držimo pod nadzorom. U ovom trenutku spriječeno je naglo širenje bolesti i već nekoliko dana stagnira broj novooboljelih. Svi se pitamo koliko će ovo trajati, kako i kada će završiti … ? No, ne usuđujem se to predviđati, jer znam da je i dalje sve na nama, na svakome od nas ponaosob, na našoj i svijesti i savjesti.

Podsjećam!
Sve donijete  mjere utemeljene su isključivo na prijedlog struke, stoga ćemo  i sve buduće mjere, poglavito one o mogućem ublažavanju stanja, također donositi isključivo prema mišljenju i preporukama struke.

Vlada HNŽ-a proglasila je stanje nepogode 17. ožujka i, zajedno s tada aktiviranim Županijskim stožerom civilne zaštite, uradila  golemi posao u borbi s Covid-19. Uvelike smo pomogli opremiti COVID-bolnicu SKB-a Mostar, prvu takvu ustanovu u cijeloj BiH. Stalno financijski, te medicinskom i zaštitnom opremom pomažemo naše bolnice i domove zdravlja, radimo na terenu, koordiniramo aktivnosti, donosimo i provodimo zapovijedi. Upravo zahvaljujući brojnim pravodobno donesenim mjerama, ograničenjima, u prvom redu onima o zabrani kretanja noću i zabrani napuštanja mjesta pribivanja, minimalizirani su kontakti između građana i zaustavljeno je masovno širenje virusa, koje bi bilo pogubno.

Naši liječnici i stručno osoblje iz svih aktivnih branši u neprekidnu su komuniciranju i radu već punih mjesec dana. Vas, dragi sugrađani, nikada nismo ostavili same. Uspostavili smo snažan sustav kriznoga komuniciranja, redovito Vas izvješćujemo o svim novostima i promjenama i naši timovi rade svoj posao kao primjer drugima u državi.

Vama, žiteljima HNŽ-a, zahvaljujem na odgovornosti, smirenosti, razumu i hrabrosti! Hvala Vam na tomu što ste prepoznali i shvatili razinu opasnosti i potrebe da, zbog zdravlja i života svih nas, prihvatite i podržite uvedene mjere! Hvala Vam na tomu što ste pomogli i pomažete u suzbijanju ove nepogode!

S dubokim razlogom, i nadalje pozivam na ozbiljnost, odgovornost, strpljenje i, prije svega, na poštivanje zapovijedi i svih donesenih mjera, prije svega zbog zaštite zdravlja pučanstva!

Ako se stanje na terenu nastavi kretati ovom krivuljom, ako broj oboljelih nastavi stagnirati i krene opadati, uskoro ćemo početi vraćati život u normalne tijekove, a onda nas čeka borba za oporavak koja neće biti laka, ali, kao i uvijek, idemo naprijed – korak po korak.
Izborimo se za očuvanje zdravlja naših ljudi, a potom i za sve ono što će nam život učiniti ljudskijim i dostojanstvenijim!

S poštovanjem,

Previous articleDžoić: Nedopustivo da se zločini nad Hrvatima nazivaju sporadičnim incidentima
Next articleKATARINA ZOVKO IŠTUK “TUŽNO PISMO”