Home Kultura Održana svečana sjednica povodom obljetnice HAZU-a

Održana svečana sjednica povodom obljetnice HAZU-a

489
0

Svečana sjednica Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH povodom Dana Akademije, održana je danas u Mostaru.

Svečanost je otvorena prigodnim govorom i referatom predsjednika akademika Mladena Bevande. Akademik Bevanda je između ostakog istaknuo kako je plan Akademije raditi na širenju međunarodne suradnje te širenju i jačenju drugih djelatnosti iz različitih područja djelovanja.

Član HAZU-a BiH  i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović obraćajući se na svečanosti, kazao je kako Akademija mora raditi na integraciji društva te djelovati na različitim područjima.

“Čestitam vama i svim kolegama današnji dan utemeljenja Hrvatske akademije za znanost i umjetnost i želim da zajedno uspijemo realizirati sve ono što smo postavili u svoja ključna načela u zaštiti vrijednosti i umjetnosti našeg naroda u svakom dijelu BiH. Ja vjerujem da infrastruktura koja je izgrađena u posljednjih desetak godina može biti vidno ojačana i svim našim zajedničkim djelovanjima, ovog znanstvenog, pa političkog segmenta kao i svega onoga što radimo u znanosti i umjetnosti kroz razločite institucije u BiH. Siguran sam da infrastruktura koji ćemo graditi u vremenima koja su ispred nas, pomoći da do kraja ispunimo tu ključnu ulogu Hrvatske akademije za znanost i umjetnost“, kazao je dr. Čović.

“HAZU BiH važan je kako bi se na nacionalnoj razini zaštitilo i ono što se veže za znanost, umjetnost, obrazovanje u cjelini, važan je za zaštitu baštine i kulturnog naslijeđa. Sve to smo probali ugraditi u našu akademiju i veseli me što smo danas na godišnjoj skupštini na neki način oživjeli sve ono što od osnivanja Akademije ima u BiH“, kazao je predsjednik Čović, naglasivši kako suradnja s drugim akademijama u Bosni i Hercegovini i okruženju mora biti jedan od prioriteta HAZU-a.

Svečanom sjednicom u povodu Dana Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH, predstavljeni su rezultati dosadašnjih aktivnosti, budući planovi Akademije, te su dodijeljene povelje počasnim članovima HAZU-a.

Previous articleHODOČAŠĆE U MEĐUGORJE 
Next articleTjedni komentar Obljetnica kapelice Sv.Ivana Krstitelja u Vojarni Stanislav Baja Kraljevic..