Home Ekonomija Zoran Piličić “ORAHOVA – neslomivi hrvatski duh i optimizam”

Zoran Piličić “ORAHOVA – neslomivi hrvatski duh i optimizam”

464
0
SHARE
Orahova, veliko hrvatsko naselje u općini Kotor Varoš, prije rata brojalo je više od 1800 Hrvata, koji su živjeli u 350 obiteljskih kućanstava.
Tijekom rata, teških borbi i stradanja sve su kuće uništene i devastirane, a hrvatski puk izgnan i raseljen.
Danas žive širom svijeta, najviše u Hrvatskoj i europskim zemljama. Međutim, nikada nisu zaboravili svoj dom pa se i danas, kao i za vrijeme rata, žestoko bore za svoje ognjište, nastojeći svojim radom i zalaganjem sačuvati svoj korijen i koliko je moguće obnoviti i popraviti porušene kuće i devastiranu infrastrukturu.
U taj neslomivi hrvatski duh i ponos uvjerio sam se i jučer, kada sam posjetio Orahovu i dan proveo s nekolicinom njezinih žitelja, koji često dolaze u svoj rodni kraj i organizirano pokušavaju svome selu povratiti nekadašnji duh i život. Usprkos teškoćama s kojima se susreću, oni ne odustaju i bore se dokraja.
Šume u hrvatskom vlasništvu se već skoro 30 godina bespravno i nelegalno sijeku, imovina i zemlja bespravno koristi i uzurpira, a putna infrastruktura uništava i ne popravlja. Međutim, svi ti problemi su dodatni izazov i motiv Hrvatima iz Orahove da se s još više energije bore za svoja prava i pravo na svoj dom i život u njemu dostojan čovjeka.
Svi smo im dužni pomoći u tome jer je ustrajnost i upornost jedini način na koji se može pobijediti.