Home Kultura Otvoren Sajam gospodarstva 2019 Mostar

Otvoren Sajam gospodarstva 2019 Mostar

1174
0

U Mostaru je danas otvoren 22. Međunarodni sajam gospodarstva, koji je okupio više od 860 izlagača iz 27 zemalja. Zemlja partner ovogodišnje sajamske manifestacije je Kina.

Sajam je službeno otvorio predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a gostima se obratio predstavnik zemlje partnera Kine Jang Chenfeng i direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Dodik je prilikm otvorenja sajma izjavio kako manifestacija koja je počela prije 22 godine tada nije pretendirala biti ovako uspješna, javlja dnevnik.ba.

“Činjenica da je zemlja partner upravo Kina govori o uspjehu sajma. Također, govori i o našoj sposobnosti da sve ovo organiziramo. Ideja kineskog predsjednika govori o globalnom putu i pojasu. Ovo je jako važna šansa za nas u vremenu kad globalna ekonomija posustaje a kineska ekonomija se prepoznajue kao jedna od navažnijih kako bi se očuvao globalni rast”, izjavio je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

“Nezamislivo je da se u mnogim oblastima života mi danas susrećemo s kineskim proizvodima. Puno toga možemo naučiti od Kine, koja je danas jedna od najvažnijih svjetskih zemalja. Srbija je bila prošle godine partner ovog sajma i ona nam isto može biti primjer i poticaj za suradnju”, istaknuo je.

Također, rekao je kako sajam nije samo susret gospodarstava nego i susret kultura.

“To se ovde u Mostaru može vidjeti. Želim uspjeh svim izlagačima i ohrabriti sve buduće partnere. Predsjedništvo BiH je pokrovitelj ove manifestacije i stoga je ovo jedna od najvažnijih manifestacija u BiH. Vjerujem da ćemo se vidjeti i iduće godine”, istaknuo je Dodik.

Otvaranju manifestacije nazočili su i dr. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i riznice, Marinko Čavara predsjednik Federacije BiH, uz druge dužnosnike sa svih razina vlasti.

“Cijenjeni gosti, doista ste nas počastili dolaskom na otvorenje. Već 22 godine ulažemo napore da osnažimo Sajam i da on bude na korist svima”, izjavila je direktorica Mostarskoga sajma Dalfina Bošnjak.

U sklopu pet dana, do 13. travnja, dodala je, bit će upriličene podsajamske manifestacije, mnoštvo poslovno korisnih konferencija i niz drugih korisnih zbivanja.

“Posebna čast je da nam je NR Kina zemlja partner Sajma. To je najbolja potvrda da se naša suradnja razvijala iz godine u godinu. Partneri smo s izlagačima iz Kine koji su redovito partenri na Sajmu. To je značajan doprinos sveukupnom povezivanju zemalja regije s Kinom. Posebno vam se zahvaljujem za nazočnost na ovoj svečanosti i ugodan boravak u Mostaru i Hercegovini”, izjavila je Bošnjak.

Svečanosti nazoče brojni drugi gosti iz svijeta politike, gospodarstva, kulture i sporta, vjerski velikodostojnici.

Mostarski sajam, jedan od najznačajnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u regiji, bit će održan u Slobodnoj zoni Hercegovine na 30.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora.

Sajam će trajati do 13. travnja, a predviđeno je održavanje niza konferencija, prezentacija i poslovnih susreta gospodarstvenika.

Previous articleIz Kuta “Zlatiborske” Kraljice Jelene Marić “Ja ću znati da si to ti”
Next article: Palo srdačno rukovanje Na Mostarskom.Sajmu