Home Herceg-Bosna Ovo će biti prvi postupci papina biskupa za Međugorje

Ovo će biti prvi postupci papina biskupa za Međugorje

1203
0

Međugorje ne skriva da je s oduševljenjem prihvatilo odluku pape Franje o imenovanju umirovljenog biskupa Varšave i Praga, mons. Henryka Hosera apostolskim vizitatorom „s posebnom ulogom za župu Međugorje na neodređeno vrijeme“. Moglo se to doslovce osjetiti na svakom koraku u Međugorju, koje smo posjetili samo dan nakon što je iz Vatikana stigla službena vijest o imenovanju mons. Hosera “međugorskim biskupom“, piše Darko Pavičić/Večenji list.Ovo će biti prvi postupci papina biskupa za Međugorje

Pastoralni plan po dolasku

– Zahvalni Bogu i Gospi, Kraljici mira, upućujemo zahvalu svetome ocu Franji što nam šalje nadbiskupa Henryka Hosera za apostolskog vizitatora, hvala vam Sveti Oče! Upućujemo srdačnu dobrodošlicu nadbiskupu Henryku Hoseru, dobro nam došli apostolski vizitatore! – rekao je na kraju jučerašnje mise međugorski župnik fra Marinko Šakota, dodavši kako župa zbog ove odluke pape Franje treba „s još većom sviješću i odgovornošću živjeti sadašnji trenutak“.

– Zato vas sve pozivam da se odlučimo svaki dan moliti za svetog oca Franju, za nadbiskupa Hosera i njegovu misiju u našoj župi. Krunica, sveta misa i klanjanje četvrtkom neka nam ponovno postanu život – kazao je župnik Šakota, poručivši da barem netko iz obitelji treba sudjelovati taj dan ili na svetoj misi ili na klanjanju ili na cijelom programu te da to bude „osobni doprinos očuvanju župne zajednice onakvom kakvom je Gospodin i kakvom je Gospa žele“.

Budući da je vijest tek stigla iz Vatikana u Međugorje, ne zna se točan datum Hoserova dolaska u Međugorje, no pretpostavlja se da bi to svakako trebalo biti do kraja lipnja, do obljetnice međugorskih ukazanja. Možda bi upravo 25. lipnja, kada se službeno obilježava obljetnica, mogao biti prvi službeni nastup apostolskog vizitatora.

Živjet će, kako doznaje Večernji, u starom župnom uredu, gdje je boravio tijekom svog prvog (i jedinog) posjeta Međugorju u ožujku 2017. Njegova glavna zadaća bit će unapređenje pastorala u Međugorju, tj. briga za hodočasnike. Pastoralni plan mons. Hoser iznijet će tek po dolasku, no već se sada mogu vidjeti njegovi planovi.

Prvo, omogućit će dokidanje uputa svećenicima za organiziranje hodočašća u Međugorje, kakve imaju npr. svećenici iz Hrvatske, koji mogu biti u duhovnoj pratnji hodočasnika, ali ne i organizatori hodočašća. To će mnogim svećenicima doslovce skinuti teret s leđa jer će im i službeno biti omogućen posjet Međugorju.

Zatim, mons. Hoser sigurno će tražiti od pojedinih biskupskih konferencija (onih čiji su vjernici najzastupljeniji, poput Italije, Poljske, Ukrajine, Slovenije, Mađarske…) svećenike za trajni boravak i pastoralni rad u Međugorju jer će mu to omogućiti upravo njegov status „papina čovjeka“ tj. apostolskog vizitatora.

Očekuje se da mons. Hoser pokrene i neke zaustavljene projekte u Međugorju, poput natkrivanja prostora ispred vanjskog oltara koji može primiti između 10 i 15 tisuća vjernika i izgradnju kapele za trajnu adoraciju Presvetom oltarskom sakramentu.

U Međugorju očekuju da bi, upravo s punomoći Svete Stolice, mons. Hoser mogao napraviti mnogo i na poboljšanju mjesne infrastrukture jer su prilazne ceste u katastrofalnom stanju, kao i opskrba električnom energijom, osobito tijekom ljetnih mjeseci kada često nestaje električne energije zbog rada velikog broja klimatizacijskih uređaja.

Sve je to potrebno za normalan prihvat hodočasnika, kojih u to hercegovačko selo dolazi između milijun i milijun i pol godišnje iz cijeloga svijeta.

Neće ulaziti u pitanje ukazanja

Premda mons. Hoser neće ulaziti u pitanje ukazanja, on će se sigurno susretati i s vidiocima (što je učinio i za prvoga posjeta), a to je potrebno jer su vidioci, na neki način, godinama prepušteni sami sebi i osjeća se velika potreba za njihovim uključivanjem u rad s hodočasnicima, što im dosad nije bilo omogućeno.

Dolazak mons. Hosera, kako smo ovih dana mogli čuti u Međugorju, Vatikan je pažljivo pripremao, pa je Međugorje redovito posjećivao i apostolski nuncij u BiH koji je dolazio kako bi dobio što bolji uvid u stanje i mogao pomoći mons. Hoseru pri preuzimanju dužnosti kojom Vatikan želi „osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju“.

Međugorje je s oduševljenjem dočekalo imenovanje mons. Hosera

1. Službeno omogućeni posjeti svećenika Međugorju Mons. Hoser ukinut će svećenicima zabranu organiziranja hodočašća u Međugorje, zbog koje su mogli biti samo u duhovnoj pratnji hodočasnika, ali ne i organizatori, poput hrvatskih svećenika

2.Nadogradnja svetišta kod vanjskog oltara Već dulje vrijeme govori se o potrebi natkrivanja dijela svetišta kod vanjskog oltara i izgradnje kapelice za 24-satno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentnom, što će sada biti moguće.

3. Svećenike se šalje u trajne misije u Međugorje Franjevci ne mogu opslužiti golemi broj hodočasnika koji pristiže, pa će mons. Hoser biskupskim konferencijama uputiti dopis da pošalju svoje svećenike u trajne misije u međugorsko svetište.

4. Popravak mjesne infrastrukture Prilazne ceste u katastrofalnom su stanju, a električna mreža često puca u ljetnim mjesecima, pa se očekuje da bi mons. Hoser to mogao riješiti s državnim i županijskim vlastima.

5. Rad s vidiocima i njihov rad s hodočasnicima Premda je misija mons. Hosera izrazito pastoralne naravi, on će se susretati i s vidiocima i poraditi na njihovom cjelovitijem i organiziranijem uključivanju u rad s hodočasnicima, donosi Večernji.

Previous articleU nedjelju “100 žena na Kamešnici”
Next articleO Modrićevim riječima nakon utakmice priča cijeli svijet, je li otkrio previše?