Home Ostalo Plenković diplomatima: Manjine u hrvatskoj vladi su europska poruka susjedima

Plenković diplomatima: Manjine u hrvatskoj vladi su europska poruka susjedima

407
0
SHARE

Sudjelovanje nacionalnih manjina u hrvatskoj vladi poruka je europskih i univerzalnih vrijednosti zemljama u okruženju, izjavio je u srijedu premijer Andrej Plenković u razgovoru s diplomatima.

On je u Banskim dvorima predstavio članovima diplomatskog zbora nove članice i članove vlade, osnovne smjernice njezina programa i ključne političke izazove pred Hrvatskom.

Rekao im je kako “očekuje intenzivnu i otvorenu komunikaciju i da uz jačanje gospodarstva, izgradnju tolerantnog društva i rješavanja otvorenih pitanja sa susjedima ojačamo odnose između Hrvatske i vaših država“.

Plenković je dodao da je nova parlamentarna većina HDZ-a, zastupnika nacionalnih manjina i nekoliko liberalnih stranaka “pozicionirana tako da omogućuje vođenje politike koja je odgovorna, uključiva i radi za tolerantno društvo“.

Ocijenio je da nacionalne manjine, participirajući u vlasti, mogu dodatno realizirati prioritete koji će poboljšati živote njihovih pripadnika.

“To nije samo poruka unutar Hrvatske, nego i zemljama u okruženju, posebno na jugoistoku Europe, kao model i način rada koji najbolje reflektira univerzalne i europske vrijednosti koje hrvatska vlada dijeli“, istaknuo je Plenković.


TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASAUmor i nadutost? Otklonite unutrašnje parazite odmah!

Midas - Nativno Internet oglašavanje

Naglasio je kako je na tom tragu tijekom kolovoza poslano nekoliko važnih poruka, poput onih na 25. obljetnici Oluje “gdje smo se prisjetili hrvatskih žrtava, ali i izrazili pijetet prema žrtvama srpske i drugih nacionalnosti“, ali i poruka koje su u utorak na obilježavanju zločina nad srpskim civilima u Gruborima odaslali potpredsjednici vlade Tomo Medved i Boris Milošević.

“Na tom tragu ćemo voditi aktivnu politiku koja će gledati prema budućnosti, a imati pravedan i istinit pogled prema recentnoj povijesti. Samo na taj način kao cijelo društvo možemo homogeno ići prema naprijed i raditi na oporavku hrvatskog gospodarstva“, rekao je Plenković.

Hrvatska se kvalitetno nosi s epidemijom koronavirusa

Premijer se osvrnuo i na hrvatsko upravljanje pandemijom koronavirusa, kazavši kako se dosad pokazalo da se država “može kvalitetno nositi s tim izazovima“, te da je išla “u pravodobno zatvaranje, a potom i postupno i pravodobno otvaranje“ koje je omogućila solidan rezultat turističke sezone.

Rekao je da su trenutni ukupni brojevi “zabrinjavajući, no različiti od kliničke slike“ i naglasio da će Hrvatska raditi na smanjenju tog broja do početka školske godine.

Odgovor Europske unije na koronakrizu nazvao je “izrazito dobrim i kvalitetnim“ jer je omogućio brzi angažman sredstava koja će svim članicama pružiti priliku za kvalitetan gospodarski oporavak. (Hina)