Home Kultura Plenković u Livnu podržao Krišto: Večeras smo u gradu buduće predstavnice hrvatskoga...

Plenković u Livnu podržao Krišto: Večeras smo u gradu buduće predstavnice hrvatskoga naroda u Predsjedništvu BiH

139
0
SHARE

Predizborni skup HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora održao se večeras u prepunoj sportskoj dvorani “Dalibor Perković Dali” u Livnu. Pored zajedničke kandidatkinje HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Borjane Krišto, predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragana Čovića, na skupu je sudjelovao i obratio se hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto se zahvalila na svemu što dužnosnici Vlade RH čine za opstojnost i opstanak hrvatskog naroda na svim prostorima u BiH, posebno na potpori za ustavnu jednakopravnost i legitimno političko predstavljanje. Zahvalila se Krišto predsjedniku Vlade RH i HDZ-a Andreju Plankoviću i njegovom izaslanstvu na dolasku u Livno.

„U ove izbore idemo po neizmjenjenim izbornim pravilima, to znači da u Federaciji bošnjački narod kao mnogobrojni uvijek može izabrati dva člana Predsjedništva, što su praktično i uradili tri puta uzurpirajući poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ovaj put, Hrvatski narodni sabor BiH odlučio je ići sa jednim zajedničkim kandidatom, i tako poslati poruku svima u BiH. BiH je domovina hrvatskog naroda, samo hrvatski narod može odlučiti tko će ga predstavljati u Predsjedništvu, istaknula je Krišto.

„BiH je definirana kao domovina tri konstitutivna naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, i svih koji u njoj žive, nepravdeno podjeljena na dva entiteta. Jedan dominantno bošnjački, drugi dominantno srpski, uz nepravednu podjelu prema jednom konstitutivnom narodu, hrvatskom narodu. Uz to, imamo stalne nasrtaje na naša Ustavom zajamčena prava, prava konstitutivnog naroda. Hrvatski narod ima pravo na pluralizam, hrvatski narod ima pravo svojom većinskom voljom odlučivati tko će ga predstavljati u institucijama gdje se štitie kolektivna prava, u Predsjedništvu BiH i domovima naroda. Jako je važno da nam u nedjelju 2. listopada bude imperativ izlazak na izbore. Hrvatski narod u BiH nije manjina, on je suveren, ustavotvoran, konstitutivan narod to moraju svi znati i razumjeti“, kazala je Krišto.

„Vjerujem u vas, vjerujem u snagu zajedništva hrvatskog naroda koje smo mnogo puta kroz povijest pokazali, pokažimo i u nedjelju. Budimo uvijek uz svoj hrvatski narod. Zajedništvom do pobjede“, zaključila je Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog član Predsjedništva BiH.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik HDZ-a koji je prevodio brojno izaslanstvo dužnosnika iz RH, na održanom večerašnjem skupu u Livnu čestitao je najprije dan Grada Livna. “Posebno mi je drago da smo večeras u gradu buduće predstavnice hrvatskoga naroda u Predsjedništvu BiH“, poručio je Plenković i dobio gromoglasan pljesak u prepunoj dvorani “Dalibor Perković Dali”.

Zahvalio je Plenković predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjedniku HDZ-a BiH dr. Draganu Čoviću, na pozivu da zajedno sa izaslanstvom nazoči večeras u Livnu, i kao ista stranka i kao isti narod podrži kandidate HNS-a na izborima u BiH u nedjelju.

„Svi govornici i nositelji listi pokazali su da su svi kandidati u okviru HNS-a BiH snažno, idnetitetski, ideološki opredjeljni kao demokršćani, kao državotvorni, domoljubni, oni koji cijene obiteljske vrijednosti, koji žele gospodarski napredak, i koji u središte stavljaju interes hrvatskog naroda u BiH“, poručio je Plenković.

„Hrvatski narod u BiH je konstitutivan narod, autohtoni narod, ovo je zemlja Hrvata u BiH, narod koji želi dogovorom, razgovorima i dijalogom i sa Bošnjacima i sa Srbima i svim drugima koji žive u BiH stvarati kvalitetnije, tolerantnije ozračje, ozračje sa više povjerenja, više poštovanja. Hrvatski narod u BiH traži samo ono što ga pripada“, ističe Planković.

„Znam koliko je važno da Hrvati na svim razinama vlasti u BiH u Federaciji, budu legitimno zastupljeni. Samo sa povjerenjem i poštovanjem može se graditi funkcionalna BiH, može se graditi BiH u kojoj će svima biti dobro u kojoj će se svi dobro osjećati i u kojoj će se zajedničkim naporima, i uz veliku potporu Republike Hrvatske, i Vlade RH ići prema Europskoj uniji, to je ono što želimo“, istaknuo je predsjednik Vlade RH.

Govoreći o mostarskom sporazumu, izrazio je žaljenje što nije rezultirao izmjenama izbornog zakona, niti ograničenim ustavnim promjenama, kazao je Plenković, ocjenjujući kako je šteta što se to nije dogodilo. Plenković je iskazao koliko je učinio napora, kao i cijeli HDZ u Republici Hrvatskoj da se povrati povjerenje, posebno u Federaciji između Bošnjaka i Hrvata.

„Drugog puta nema. Upućeni smo jedni na druge, živimo jedni s drugima, jedni uz druge. Samo taj povratak povjernja može biti smjer za budućnost“, kazao je Plenković i za kraj  poručio da očekuje jedinstvo svih stranaka HNS-a, te je poželio puno uspjeha u nedjelju na izborima.

„Spremni smo ustrajati na izvornim ustavnim načelima kojima je zajmčena konstitutivnost hrvatskog naroda. Čvrsto smo opredjeljeni raditi na ubrzanom i ravnomjernom razvoju zemlje radi postizanja demografskog oporavka, jačanja obitelji i sigurnog okruženja za sve nas danas, a za našu djecu dosezanja europske perspektive BiH. Većim izlazom na izbore, nadjačajmo našu malobrojnost, te imajmo na umu, za puk hrvatski, jednakopravan i predstavljen od svojih“, poručila je među ostalim u svome obraćanju Mira Vujeva, nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

„Borba za ravnopravnost i konstitutivnost hrvatskog naroda na prostoru Bosne i Hercegovine, temelj je našeg izbornog programa“, naglasio je Karlo Nevistić, nositelji liste za Parlament Federacije BiH, govoreći o programu, nakon čega je naglasio i pozvao da se ostaje na prostoru BiH uz aktivno uključenje u društveni i politički život. Nevistić je pozvao sve nazočne da 2. listopada iziđu na izbore i svoje povjerenje iskažu zajedničkoj kandidatkinji za hrvatskog člana Predsjedništva BiH gospođi Borjani Krišto, kao i svim kandidatima na svim listama HDZ BiH.

Dragan Konta, nositelj liste za Skupštinu Hercegbosanske županije i predsjednk Županijskog odbora HDZ BiH HBŽ kao domaćin ovog skupa govorio je o programu i programskim smjernicama HDZ-a BiH za ove izbore. „Temelj našeg progama na županijskoj razini je gospodarski rast i razvoj, jer su upravo nova, sigurna radna mjesta za mlade ljude osnovni preduvijet za demografsku obnovu i rast nataliteta na našim prostorima. Ustrajno i dosljedno ćemo raditi na jačanju zajedništva i povjerenja između hrvatskog naroda, a najjači vid zajedništva su naši branitelji. Naša trajna zadaća je briga o braniteljima i njihovim obiteljima, kao i zaštita digniteta Domovinskog rata“, poručio je Konta, uz poziv na masovan izlazak na izbore u nedjelju 2. listopada.