Home Ekonomija Plenković: Vidjeli ste i pomoć iz Srbije, zahvaljujemo i njima, našim susjedima

Plenković: Vidjeli ste i pomoć iz Srbije, zahvaljujemo i njima, našim susjedima

480
0

Gost emisije 1 na 1 voditelja Romana Bolkovića na HRT-u bio je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Komentirao je cijelu 2020. godinu, potres, pandemijom, sve probleme s kojima se Vlada morala snalaziti, ali i buduće planove Vlade.

 

Govoreći o razornim potresima koji su ovaj tjedan pogodili Hrvatsku Plenković je zahvalio svim službama, kao i brojnim građanima koji su pohrlili prema Sisačko-moslavačkoj županiji kako bi dali svoju pomoć. Izrazio je sućut obiteljima preminulih i ozlijeđenima.

– Ova je godina zaista prepuna kriza, rekao je Plenković.

– Možemo reći da idemo prema kraju te godine i da se nadamo da će 2021. biti bolja, dodao je.

Istaknuo je da su na Vladi donijeli paket mjera interventne pomoći te da će učiniti sve što mogu da organiziraju obnovu. Plenković je spomenuo potporu Europske komisije i svih članica EU-a te da je dvaput razgovarao sa šeficom Komisije Ursulom von der Leyen.

– Poruke koje stižu na mobitel, praktički nema tko se nije javio, od Angele Merkel, Emmanuela Macrona, Giuseppea Contea, Pedra Sancheza, Mateusza Morawieckog, Janez Janša je zvao odmah ujutro u ponedjeljak prije 8 sati, do, evo, Viktora Orbana, Sebastiana Kurza…

Vidjeli ste i potporu Srbije koja je došla, zahvaljujemo i njima, našim susjedima, i iz Makedonije, i iz Kosova, Albanije, Crne Gore, BiH – svi su se javili i svi su spremni pomoći, istaknuo je premijer.

Na pitanje je li umoran od svih tih kriza odgovara – nemamo mi kad biti umorni.

– Dogodilo nam se vjerojatno sve loše što se može dogoditi u ovoj godini, međutim, mi smo tu, imamo povjerenje građana, treba se nositi sa svim tim problemima, krizama, poručio je Plenković, podsjetivši na svoju izjavu da je ovo godina u kojoj su svima još jednom demonstrirali snagu države. Rekao je da nema nijednog drugog aktera osim države koja je mogla u ovakvoj krizi, na primjer, stati iza radnika u privatnom sektoru i poslodavaca.

– Žao nam je za sve izgubljene živote zbog Covida-19, međutim, to je globalna pandemija koja pogađa one koji su najkrhkiji i u tom pogledu mislim da smo u prvom poluvremenu napravili sve što smo mogli, u ovom drugom s više iskustva morali smo balansirati i zdravstveni aspekt, i gospodarstvo, financije, naš način života, i činimo i dalje sve da smanjimo dinamiku zaraze i broj preminulih, poručio je premijer.

O iskustvu s koronavirusom

Osvrnuo se i na koronavirus, koji je prebolio, kao i njegova supruga. Prvih desetak dana sve mu je bilo blago, no kad je trebao izaći iz izolacije krenuo je dosta izražen kašalj, zbog čega je produžio izolaciju za još skoro tjedan dana, dok mu nije bilo bolje.

– Zaista se ne sjećam kad sam bio 17 dana u kontinuitetu kući, s obitelji. Malo nam je to pomoglo da se ponovno približimo više jedni drugima, osobito s djecom, jer ovaj posao ne ostavlja vam puno vremena, možda za njihove najšarmantnije, najslađe godine, rekao je Plenković, dodavši kako će njegova kći Mila uskoro napuniti četiri godine, a sin Mario ima šest.

– Tako da mi je to bilo, s jedne strane, jedna sreća u nesreći koja je bila jedinstvena prilika da budemo toliko skupa, rekao je Plenković.

Naglasio je i kako mu je drago što nikoga nije zarazio te je pozvao na disciplinu i zadržavanje pandemije u prihvatljivim okvirima.

O Hrvatskoj u Europskoj uniji: Moramo uloviti korak s ostalima

Plenković je između ostalog govorio i o višegodišnjem financijskom okviru Europske unije i pomoći Hrvatskoj zbog Covidom uzrokovane krize, istaknuvši kako je jedan od ključnih argumenata Hrvatske bio da smo najmlađa članica, jedina koja je koristila samo jedan sedmogodišnji financijski okvir.

– Tu smo u jedinstvenoj poziciji. Drugo, ako smo najmlađi, znači da smo manje uživali plodove članstva nego ostali. I kazali smo i našim partnerima i drugim članicama u EK – mi moramo uloviti korak s ostalima, rekao je Plenković.

Misli da je za naš uspjeh u privlačenju stranih ulagača ključno kreirati bolje poslovno okruženje, što znači da netko tko dolazi na neko novo tržište ima jasan, pouzdan pravni okvir, predvidljiv i povoljan porezni okvir, što manje administrativnih barijera, snažne mjere za borbu protiv korupcije i jasne smjernice razvoja.

– To je ključ, zato i usvajamo Nacionalnu razvojnu strategiju, poručio je.

Plenković je rekao i da se pokazalo kako posljedice ovakve pandemije mogu biti stvaranje još veće nejednakosti u društvima, a mi se kao društvo moramo boriti za socijalnu uključenost i smanjivati nejednakost. Zato je proces lovljenja koraka s drugima jako bitan, istaknuo je, i zbog toga je članstvo u EU-u ključno.

“Ne možemo se praviti da država ne postoji”

Reagirajući na kritike nekih poduzetnika poručio je kako otklanja tezu da smo tek u fazi da postanemo tržišna ekonomija. Rekao je da postoji krug ljudi koji na državu gleda kao na suvišni teret koji njima smeta.

– Ajmo se zamisliti u ovoj krizi da nema države, tko bi osigurao ova sredstva? Za zdravstvo, za plaće, za mirovine, za premoštavanje krize… Ne može to privatni sektor. To je napravila država, poručio je Plenković.

Pritom je istaknuo da su kroz pet valova porezne reforme smanjili porezno opterećenje građanima i poduzetnicima za više od 10 milijardi kuna. Rekao je da je ova Vlada za tržišno gospodarstvo, slobodu poduzetništva, odgovornost pojedinca u društvu, no da se ne možemo praviti da država ne postoji.

Politika prema BiH

U emisiji je otvorena i tema politike prema BiH, za koju je Plenković rekao da je susjedna i prijateljska država koju respektiramo, za koju želimo da ide naprijed prema Europi i da se interno konsolidira.

– Pritom želimo da prava Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda budu respektirana i da se ne događaju situacije kakve smo imali 2006., 2010. i 2018. kada je, sasvim jasno, očito, da, primjerice, jedan narod na teritoriju Federacije bira drugome svog člana Predsjedništva, rekao je Plenković, dodavši da se radi o anomaliji koja nije dobra ni za koga.

– Za nas je to političko pitanje gdje se svi slažemo i mi ćemo na tom pitanju inzistirati i u budućnosti, i to ne protiv BiH, nego za BiH. I sva tri naroda, i ostale, poručio je Plenković. Naglasio je da se rješenje problema krije u promjeni izbornog zakona.

– To nije nešto što se ne može riješiti. To mora doći iznutra, iz BiH, ne izvana, dodao je.

Odgovarajući na pitanje hoće li se mijenjati odnosi s SAD-a nakon promjene vodstva Plenković je rekao da su naznake vrlo jasne, pogotovo na vanjskopolitičkom planu, da će novi predsjednik Joe Biden donijeti svojevrsno vraćanje SAD-a u multilateralne okvire. Smatra da smo s Kinom razvili vrlo kvalitetne odnose.

O HDZ-u: “Nismo pristali na ucjene”

Što se situacije u HDZ-u tiče, Plenković je podsjetio na svoju izjavu da ta stranka mora biti na desnom centru, poziciji koja nije na krajnjem rubu političkog spektra, a niti lijevo. Rekao je da su upravo tom politikom i profilom vodstva dobili povjerenje najvećeg broja hrvatskih birača.

– Nismo pristali na ucjene onih stranaka koje su desnije od nas i koje nude neku svoju agendu. Ja ne vidim u čemu su oni više suverenisti, više Hrvati, više nacionalno osviješteni, više kršćani… Nema toga. Njihova agenda je bila ucjenjivati za participaciju u vlasti. Mi smo rekli – ne, niste nam čak ni potrebni, i nećemo kao velika stranka pristati ni na čije ucjene, dapače, rekao je Plenković.

Rekao je i da će HDZ na izborima u Zagrebu proći odlično te da će kandidata za gradonačelnika iznjedriti u siječnju. Najavio je i da će imati dvije kandidatkinje za županice te vrlo kvalitetne kandidate u svim velikim gradovima.

“Izdržimo još tri-četiri mjeseca”

Plenković i Bolković na kraju emisije još su se jednom prisjetili stradalih u potresima te su zaželjeli sretnu i uspješnu Novu godinu.

– Budimo solidarni, budimo odgovorni, budimo sutra posebno odgovorni. Izdržimo, po meni, još jedno tri-četiri mjeseca kroz ovu pandemiju i uvjeren sam da se nakon toga na proljeće vraćamo normalizaciji života i svemu onome na što smo navikli, poručio je premijer Plenković.

R.I./Foto.hrt

 

Previous articleIz Kuta Naše “Tirolsko-Hercegovačke” Kraljice Sanele “Pomozimo Hrvatsku”
Next articleSretna nova 2021.mmportal.net