Home Kultura Povijesni braniteljski komentar……. Generalski nastup Generala Ljube Ćesića Rojsa.

Povijesni braniteljski komentar……. Generalski nastup Generala Ljube Ćesića Rojsa.

612
0

Povijesni braniteljski komentar……. Generalski nastup Generala Ljube Ćesića Rojsa.

.U danima kada branitelji odaju počast i sjećanje poginulim herojima domovinskog obrambenog rata iznenadila nas je tužna vijest o preranoj smrti Generala Miljenka Miće Lasića. Znakovito, tužno i šokantno, jednostavno se emocije miješaju i tako na dan proslave obljetnice utemeljenja HVO a tuga zavlada sjećanjima.

I u takvom bolnom stanju se javi General Rojs ponudi svoju pomoć, dostavi mnoštvo fotografija iz davnih vremena, stavi se na raspolaganje oko organiziranja ispraćaja i ukopa prijatelja. A mi ožalošćeni branitelji se vratili u dane ponosa i slave fotografijama koje smo pregledali iz kraljevskog grada Jajca, zatim Glamočke bojišnice  te prvi prijem Generala HV i HVO kod Predsjednika i Vrhovnog zapovjednika  Dr, Franje Tuđmana i Ministra obrane RH pokojnog Gojka Šuška.koje možemo nazvati utemeljiteljima neovisne države Hrvatske.
 Vidljivo i bjelodano se obznani važnost generalskog nastupa Generala Rojsa, svjedoka događaja  i vremena. Istinu o herojima domovinskog obrambenog rata  svjedoči  i ponaša se generalski. Aktivni je član generalskog zbora, krovne braniteljske institucije/udruge u RH.  Zajedno sa Generalom Marinkom Krešićem zalaže se za istinu i štiti  argumentiranu domovinsku povijest.
General Ljubo Ćesić Rojs nije  medijski istupao niti davao izjave tužiteljstvu,(poput SIS-DJELATNIKA) pa je  slijedilo i niz progona naših ratnih zapovjednika i generala  Nažalost, pokojni general Lasić je imao tužnu sudbinu, zapovjedne odgovornosti. Kao sudionik i brat u tim teškim vremenima  prvih ratnih dana mogu samo ustati i stajati u stavu  MIRNO  a generalova djela su vječno živa i neokaljana. Ako je grijeh braniti dom i domovinu, jedini grijeh je što je branio  državu koja ga je kasnije progonila , a drugi grijeh je  što se kao vojnik, vojnički i ponašao. (zapovjednički)  Najveća odlika ratnog zapovjednika je bila da se kao vojnik vojnički ponašao.a Izmišljene bolesno umne  izjave suradnika  zanemarujemo, jer  ponavljamo već kazanu izjavu: “Generale Mića, laka ti  bila krvlju natopljena Herceg bosanska zemlja, počivao u miru Božijem. Ožalošćenim u obitelji i izvan nje  iskrena sućut.
Prva drgovoljačka postrojba HVO BIH POSKOK BOJNA Široki Brijeg”

Autot:Mladen Ljubić-Vajta@

Previous articleIN MEMORIAM / U SJEĆANJE: Boško Papić (10. travnja 1992. – 10. travnja 2021.)
Next articleFra Zvonko Benković “Ako slučajno posumnjam”