Home BIH Pravilnim naklijavanjem krumpira do većeg uroda

Pravilnim naklijavanjem krumpira do većeg uroda

281
0
Proces naklijavanja gomolja započinje odlaganjem sjemenskog krumpira u plitke drvene ili plastične gajbe. Gomolj se slaže u gajbe u jednom sloju na način da šira strana gomolja ide na dno gajbe jer se tako dobije veći broj klica po gomolju. To je posebno bitno kod krupne kalibraže koja se tradicionalno, na području Hercegovine, reže prije sadnje.

Pripremljene gajbe s gomoljima se slažu jedna na drugu kako bi se gomoljima osigurao dobar protok zraka i svjetlosti. Naklijavanje gomolja krumpira posebno je bitno za sušna područja (područje Hercegovine) jer je dokazano da se ovom mjerom urod krumpira povećava i do 25%.

Kako do kvalitetnog naklijavanja krumpira?

Nakon kupnje sjemenskog krumpira slijedi faza naklijavanja. S naklijavanjem bi trebalo započeti barem 40 do 50 dana pred sadnju i u tu svrhu treba koristiti suhe, čiste i osvijetljene prostorije koje se mogu zagrijavati. Naklijavanje je proces tijekom kojeg gomolj krumpira iz faze fiziološkog mirovanja prolazi niz procesa u kontroliranim uvjetima kako bi dao zdrave i jake klice.

Naklijali gomolji imaju čitav niz prednosti u odnosu na gomolje koji nisu podvrgnuti procesu naklijavanja. Tako se primjerice dobivaju gomolji čija je klijavost 100%, krumpir niče ranije, a nakon nicanja dolazi odmah do ukorjenjivanja i bržeg rasta koji je ujednačen, nema praznih mjesta u redu.

Saznaj više…

Mjere zaštite se lakše provode, a brže se i uočavaju biljke sa simptomima bolesti ili oštećenja od štetnika. Olakšano je i provođenje agrotehničkih mjera. Biljkama je omogućeno bolje iskorištavanje vegetacijskog prostora, a sam period vegetacije je kraći, odnosno, kraći je period od sjetve do nicanja. Prednost je i što je sazrijevanje ujednačeno, olakšava se sortiranje, a urod se značajno povećava.

Prostor za naklijavanje

Za naklijavanje krumpira potrebno je osigurati odgovarajući prostor, ambalažu, temperaturu, vlagu i svjetlost. Prostor u kojem se obavlja naklijavanje treba biti suh i bez vlage, čist i dezinficiran. Prostor za naklijavanje se treba moći provjetravati. Treba izbjegavati prostorije u kojima se skladištilo povrće i voće zbog etilena koji može jako štetiti procesu naklijavanja.

Sjemenski krumpir pripremljen za naklijavanje

Kada započeti proces naklijavanja?

Dobro naklijavanje je potrebno započeti 8 do 10 tjedana prije sjetve uz postepeno povećanje temperature u prvoj fazi. Dužina perioda naklijavanja se, u ovisnosti o potrebama, može regulirati povećanjem ili snižavanjem temperature.

U prva dva do tri tjedna naklijavanja, temperatura treba biti oko 15ºC, vlaga se treba kretati od 85% do 90% i treba biti potpuni mrak. Prvo će se pojaviti vršna klica. Nakon pojave klica dužine 1 cm  do 1,5 cm pristupa se snižavanju temperature i osvjetljenju prostora. Temperatura se snižava na 8 do 10ºC i gomolji se izlažu difuznoj svjetlosti ili su osvijetljeni fluoroscentnim lampama 12 sati dnevno. Ova faza traje nekoliko tjedana i daje čvrste, kompaktne klice sa ili bez korijenja.

Ukoliko smo dobro proveli postupak naklijavanja, dobit ćemo kratke klice, oko 1,5 do 2 cm duljine čiju čvrstinu testiramo tako što uhvatimo za klicu i dobro protresemo.

Ukoliko se klice ne otrgnu, znači da smo naklijavanje krumpira uspješno proveli.

Kako bi se sadnja obavila uspješno mora se osigurati da ne dođe do gubitka klice prilikom manipulacije sadnim materijalom tokom sadnje ili propadanja klice u tlu.

Sve ostale informacije vezane za sjemenski krumpir možete dobiti od naše Agro podrške na broj telefona 063 700 700.

Prijavite se za posao e-mailom na info@sjemenarna.com. Više na 039/700-000.

 

Previous articleAnkica Anchie….LJUBAV NA DLANU EVO ME,DUŠO
Next article„Poduzetništvo: teorija i praksa“ urednika prof. dr. Zdenka Klepića i doc. dr. Ive Klepić nova je knjiga objavljena u nakladništvu Sveučilišta u Mostaru.