Home Ostalo Predsjednik Čović na “Hercegovačkoj večeri 2018.” u Gerlingenu – Stuttgart

Predsjednik Čović na “Hercegovačkoj večeri 2018.” u Gerlingenu – Stuttgart

804
0
SHARE

Hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović, večeras je u Stuttgartu nazočio „Hercegovačkoj večeri“, koju tradicionalno organizira zajednica Hrvata Bosne i Hercegovine u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Devetnaesta po redu, Hercegovačka večer u Gerlingenu pokraj Stuttgarta, okuplja brojne uzvanike iz svjeta politike, sporta, crkve  Hrvata u iseljeništvu.

Od visokih dužnosnika, na Hercegovačkoj večeri su nazočni i hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović i potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić.

Hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović obraćajući se nazočnima, istaknuo je kako zajedništvo i pozitivne poruke koje se mogu čuti i vidjeti na Hercegovačkoj večeri, treba prezenirati svima, posebno u ovome važnom vremenu za Hrvate u Bosni i Hercegovini, pred Opće izbore u BiH.

Predsjednik Čović je upoznao nazočne o položaju hrvatskog naroda u BiH, te je u svom izlaganju istaknuo da Hrvati BiH neće odustati od Ustavom zagarantirane jednakopravnosti i jednakosti s druga dva konstitutivna naroda. Želimo da pozitivne poruke dođu do svakog doma, do svakog Hrvata i svakog čovjeka koji danas voli svoju zemlju i svoju domovinu.

– Poštovane Hrvatice i Hrvati, dragi prijatelji, posobno vas pozdravljam i zahvaljujem na pozivu. Veseli me da mogu podijeliti nekoliko riječi i uživati u ovoj prelijepoj večeri. Kao što je kazano, danas se Hrvati u BiH bore za svoju opstojnost, svoju jednakopravnost. Naše zajedništvo i zajedništvo svih Hrvata, kako u Hrvatskoj tako i u BiH, kao i Hrvata diljem svijeta može osigurati našu jednakopravnost u BiH. Naš drugi slogan je razvoj, opstanak i opstojnost. Ako ima mladosti, obrazovanja i radnih mjesta onda možemo razmišljati o našoj budućnosti, kazao je dr. Čović.

– I na kraju vrlo jasna poruka uz slogane da želimo izabrati svoje legitimne predstavnike u BiH, a s obzirom da je to vrlo teško zbog zakona i odnosa koje imamo u BiH. Vrlo jasna poruka, za svoj dom, za svoj narod, za svoju domovinu. Jer to je ono što mi danas pokušavamo u BiH kao najmalobrojniji narod napraviti. Očekujemo da svi vi koji ste dali svoj doprinos da se registrirate i pratite ono što se u domovini BiH događa. Da budemo zajedno u jednoj velikoj mreži Hrvata diljem svijeta. Danas nas je mnogo više u svijetu nego što nas je u BiH. Jedino što je ostalo jest praviti jednu veliku obitelj. Duboko sam uvjeren da to možemo samo zajedno napraviti. Pozivam vas da budemo zajedno, zaključio je predsjednik Čović.

Na Hercegovačkoj večeri održan je kulturno zabavni program s naglaskom na kulturnu, gospodarsku i društveno-političku prezentaciju Hrvata Hercegovine.