Home Kultura Predsjednik Čović održao koordinacijski sastanak s dužnosnicima HDZ-a BiH s državne razine

Predsjednik Čović održao koordinacijski sastanak s dužnosnicima HDZ-a BiH s državne razine

648
0

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović održao je danas video sastanak koordinacije s dužnosnicima HDZ-a BiH zakonodavne i izvršne vlasti državne razine u Bosni i Hercegovini.

Tijekom sastanka, dužnosnici su razgovarali o trenutnoj zdravstvenoj situaciji nastaloj uslijed širenja koronavirusa u Bosni i Hercegovini i svijetu. Komentirane su mjere koje se donose pri zdravstvenoj zaštiti svih stanovnika. Istaknut je značaj dobre suradnje i koordinacije svih institucija u Bosni i Hercegovini pri donošenju planiranih mjera zaštite zdravstvenog sustava a potom i gospodarstva.

Ekonomski plan oporavka, mora biti prioritet, istaknuto je na video sastanku, na kome je analizirana mogućnost pomoći i solidarnosti Europske unije i međunarodnih institucija koje su uslijed pojave pandemije koronavirusa, planirale programe pomoći za stabilno održavanje financijskog sustava.

Niti jedan dio gospodarskog sustava neće biti pošteđen od negativnih utjecaja ove krize, naglašeno je, stoga je potrebno krenuti s konkretim mjerama i planom oporavka kako bi se ubrzano riješio ovaj problem.

Predložene mjere moraju podrazumjevati visok stupanj svijesti o trenutku u kome se trenutno nalazimo, sve mora biti usmjereno na oživljavanje posrnulog gospodarstva. Također, naglašeno je kako se mora biti u svakodnevnoj komunikaciji s ljudima na terenu, kao i gospodarstvenicima te slušati njihove prijedloge i zamolbe, a onda u koordinaciji donositi određene mjere.

Plan oporavka mora biti sveobuhvatan te sadržavati konkretene mjere pomoći malim obrtima, malim, srednjim i velikim preduzećima, te je potrebno uskladiti i zakonske smjernice i odluke kako bi se u punini oživjelo gospodarstvo nakon krize.

Ključno je ublažiti posljedice pada javnih prihoda, održati fiskalnu stabilnost Bosne i Hercegovine te povećati potpore gospodarstvu, oblasti zdravstva i socijalna davanja zaključeno je.

Dužnosnici HDZ-a BiH pozvali su na poštivanje odluka nadležnih institucija kao i preporuka zdravstvenih organizacija, usmjerenih bržem oporavaku od pandemije koronavirusa. Svi dužnosnici sukladno svojim pozicijama djelovanja pri izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti u Bosni i Hercegovini, sa svih razina, pozvani su na odgovornost i brigu o svim stanovnicima na prostoru Bosne i Hercegovine.

Iz rasprave na sastanku kada je u pitanju funkcioniranje zakonodavne vlasti, izneseni su jasni stavovi. Rad Parlamentarne skupštine BiH, kao najvišeg zakonodavnog tijela, naglašeno je, definiran je Ustavom BiH, zakonima i Poslovnikom. Dužnosnici HDZ-a BiH su spremni raditi uz konkretne prijedloge, mjere i aktivnosti od strane Vijeća ministara, kao i odgovoriti svim zadaćama u skladu s Ustavom i nadležnostima koje propisuje Ustav i u skladu s Poslovničkim procedurama, zaključeno je na sastanku.

Previous articlePREDSJEDNIK HERCEG S VELEPOSLANIKOM SATTLEROM O ZAUSTAVLJANJU ŠIRENJA PANDEMIJE KORONAVIRUSA
Next articleMARKO LJUBIĆ: Zastrašujuće su usporedbe gripe i koronavirusa! Gdje je nestao razum?