Home Kultura Predsjednik Čović: Sa svih političkih razina, u mjeri kojoj to možemo, dati...

Predsjednik Čović: Sa svih političkih razina, u mjeri kojoj to možemo, dati ćemo puni doprinos te se ugraditi u svaki projekt u općini Grude

166
0
SHARE

Polaganjem vijenaca na grobu predsjednika Hrvatske republike Herceg Bosne, Mate Bobana u Gorici, te ispred Spomenika hrvatskim braniteljima u Grudama, danas, 18. studenoga je počelo svečano obilježavanje Dana općine Grude.

Nakon polaganja vijenaca u kino dvorani Grude, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća koja je otpočela himnom svih Hrvata „Lijepom našom“ te minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje.

Svečanoj sjednici su nazočili brojni uglednici iz političkog, društvenog i kulturnog života Gruda, susjednih općina, gradova i županija, načelnici susjednih prijateljskih općina iz Republike Hrvatske, te zaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH izvršne i zakonodavne vlasti svih razina u BiH, koje je predvodio predsjednik dr. Dragan Čović.

Svečanu sjednicu općinskog vijeća, otvorila je predsjednica Franka Leko sa izvješćem o radu općinskog vijeća Grude kroz proteklu godinu, potom se nazočnim obratio Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude. Načelnik Grizelj u iscrpnom govoru o urađenom u protekloj godini ali i budućim planovima, s ponosom je istaknuo sve provedene aktivnosti.

Predsjednik Čović obraćajući se nazočnima, čestitao je 31. obljetnicu uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne te svim žiteljima na području općine Grude dan Općine i dan Županije Zapadnohercegovačke.

Predsjedik Čović je istaknuo kako je ovo je veliki dan za sve Hrvate u BiH, dan ponosa i slave i povijesni trenutak. Osvrćući se na svu podnesenu žrtvu, u Vukovaru, Škabrnji i diljem Republike Hrvatske, nas u BiH je motiviralo da malo drugačije gledamo život te između ostalog da se znamo organizirati.

„Raznim projektima od općine Grude moramo napraviti mjesto poželjno za život, da nema razloga da netko odlazi s ovih prostora. Da bi to bilo tako, naš načelnik je u svome izvješću definirao puno projekata. Moramo znati da će sve županije imati snažnu potporu buduće Vlade Federacije iz proračunskih sredstava, koja mogu jamčiti uz sve drugo, što je ovdje naglašeno, intenzivirani razvoj. Vas želim posebno potaknuti, moramo brže donositi odluke, bar u onim sredinama gdje mi donosimo odluke, to je ova općine, ova Županija, i jedan značajan dio vlasti u Federaciji i na razini Vijeća ministara“, istaknuo je predsjednik Čović.

„Svi projekti koje ste osmislili, danas su po mjeri našeg čovjeka, po europskim vrijednostima u onim elementima, ključnim elementima dobrog života“, istaknuo je dr. Čović.

„Sa svih političkih razina, u mjeri kojoj to možemo, dati ćemo puni doprinos te se ugraditi u svaki projekt u općini Grude“, istaknuo je predsjednik Čović naglašavajući kako je uvjeren da je to način kako se treba iskazano zajedništvo ugraditi ovdje ali i u svim drugim prostorima u BiH.

Danas kada općina Grude obilježava Dan općine, također se obilježava i dan Županije Zapadnohercegovačke, obljetnica utemeljenja Hrvatske zajednnice Herceg Bosne te sjećanje na Grad heroj svih Hrvata – Vukovar.