Home Kultura Predsjednik Čović u Fojnici: Nema apstinencije 7. listopada šaljemo poruku da smo...

Predsjednik Čović u Fojnici: Nema apstinencije 7. listopada šaljemo poruku da smo politički narod

1006
0

Želimo zajedno kao Hrvatski narodni sabor poslati svima poruku zajedništva, pozdravljam vas i čestitam 28. obljetnicu utemeljenja HDZ-a ovdje u Fojnici. Dragi prijatelji koji ste bili s nama kroz povijest, dragi vizionari i u mnogo težim uvjetima ste znali prepoznati vrijeme kada odrediti jedan veliki politički projekt za hrvatski narod u BiH – kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović u Fojnici na obilježavanju 28 godina HDZ-a BiH i prvom završnom skupu.

-Samostan koji smo obišli je vrlo jasna poruka za sve one koji promišljaju kako se živjelo ovdje prije 100, 200 ili 1000 godina. Svi oni koji žele malo dublje zagrebati po našoj povijesti mogu naći odgovor na ta pitanja upravo u fojničkim samostanima i samostanima diljem Bosne i Hercegovine. Zato trebamo biti ponosni jer tu su odgovori koje danas tražimo, naglasio je predsjednik Čović.

-Mi šaljemo poruku i danas uoči narednih Općih izbora da jesmo tu, da želimo graditi Bosnu i Hercegovinu, graditi je kao zemlju u kojoj će se jednakopravno moći osigurati razmišljanje političkih misli hrvatskog naroda kako to rade danas i Bošnjaci i Srbi kao većinski, jedan u Federaciji, jedan u Republici Srpskoj, osvrnuo se predsjednik Čović i uputio jasnu poruku danas u Fojnici.

Izrazio je predsjednik Čović i uvjerenje da danas imamo dovoljno snage, mudrosti i odgovornosti da možemo na politički način razmišljati u Bosni i Hercegovini.

-Zbog toga smo i krenuli u ovak projekt zajedno sa strankama HNS-a, da svima onima koji su sumnjali zbog toga što nismo mogli promjenuti Izborni zakon da možemo osigurati legitimno predstavljanje hrvatskog naroda, da možemo izboriti svoju poziciju, da u naredne 4 godine kada će se svakako odlučivati o budućnosti BiH kada su u pitanju euroatlanske integracije, jasan je bio dr. Čović.

Predsjednik Čović je izrazio duboko uvjerenje da će Fojnica nastaviti s ponosom ostvarivati sve predviđene projekte, kako bi ovo bilo i ostalo prelijepo mjesto za život.

-Ponudili smo riječ zajedništvo i povezali našu Posavinu, Središnju Bosnu i Hercegovinu da ih više nitko ne može rastaviti, a sve je manje onih koji na našem rascjepu mogu graditi svoju strategiju, naglasio je.

-Okupimo se u zajedništvo i 7. listopada i pošaljemo poruku da jesmo politički narod u Fojnici. Ovo je mala sredina, koja prkosi svim iskušenjima i zbog toga pokazujemo ponos sa svih razina vlasti za sve projekte koje ste realizirali u protekle četiri godine, kao i neizmjernu potporu za one koje ćete realizirati u budućnosti.

-Na nama je odgovornost da pošaljemo poruku zajedništva i braći Bošnjacima i Srbima diljem BiH. Želimo zajedno graditi Bosnu i Hercegovinu, ali isto tako u svakom djeliću ove zemlje zaštititi hrvatski narod, kao jednakopravan i konstitutivan. Želimo našoj zemlji omogućiti unutarnji razvoj i graditi pravnu državu u kojoj će kriminal biti sankcioniran do kraja, a koja će ići europskim putevima, jer alternative nema. Naučimo i sve naše mlade da volimo svoje, svoj dom i svoju domovinu. Ovo je naša zemlja i nje se nikada ne smijemo odreći, jasan je bio dr. Čović.

HDZ BiH, zajedno sa strankama okupljenim oko HNS-a nudi budućnost hrvatskom narodu ovdje u Fojnici, u Središnjoj Bosni, ali i u svakom drugom dijelu Bosne i Hercegovine, poručio je okupljenim hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

Nikola Lovrinović, nositelj liste HDZ-a BiH i HNS-a za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, naglasio je kako dolazimo pred nove izazove s ovim izborima. Naglasio je kako mu je drago, unatoč raznim pokušajima da se razdvoji hrvatski narod, da je Fojnica ostala uz zajedništvo Hrvatskog narodnog sabora kojeg predvodi HDZ BiH.

-Pokazali smo da imamo znanja za razvitak, ali isto tako nećemo odustati od jednakopravnosti hrvatskog, s ostala dva naroda u BiH, poručio je Lovrinović.

-Jednakopravnost, nije disolucija Bosne i Hercegovine, jedankopravnost je put Bosne i Hercegovine u budućnost, jasan je bio Lovrinović.

Marinko Čavara, nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH ispred Srednjobosanske županije je naglasio da Hrvati u Federaciji imaju sličnu poziciju kao i Hrvati u Fojnici. „Imamo službenu poziciju vlasti, ali zahvaljujući ustavnom režimu ne možemo upravljati tijekovima u Federaciji onako kako bismo željeli, onako kako bi to bilo za dobrobit svih naroda i svakog pojedinca u BiH”.

„Neki žele da zaboravimo našu povijest, pripadnost katoličkoj vjeri i hrvatskom narodu. Žele da ne ističemo naša obilježja i da ovaj prostor koji smo natopili krvlju prepustimo drugima”, dodao je Čavara te naglasio da se na predstojećim izborima 7. listopada trebamo boriti, kako bismo spriječili da se omalovažava hrvatski narod, hrvatski branitelji i svi oni koji dijele sudbinu hrvatskog naroda u BiH.

Generala HVO-a Ilija Nakić, nositelja liste za Sabor Županije Središnja Bosna, kazao je kako su hrvatski predstavnici u Saboru i Vladi ŽSB protekle četiri godine radili lakše i sigurnije bez mogućnosti da ih predstvnici drugih naroda preglasavaju, zahvaljujući odzivu birača, koji su prepoznali progam.

-Ono što trebamo vjerovati, trebamo vjerovati jedni drugima, trebamo vjerovati jedni u druge i gledati u budućnost. Moramo hrabriti jedni druge. Naši pradjedovi su živjeli u mnogo težim okolnostima. U puno težim uvjetima su ostvarili i stvorili sve ono što su nama ostavili u nasljeđe. Mi imamo sigurno puno lakšu zadaću, ali imamo i sve ono što nas ne prati.

-Imamo elektronske medije koji ne podržavaju ono što mi radimo. Mi nemamo svojih medija i nemamo mogućnosti da sve ono što činimo i radimo prezentiramo hrvatskom narodu. Ovo su jedinstvene prilike kada se može doći i reći evo tu smo pred vama, polažemo vam račune, tražimo od vas naredni mandat, tražimo da nam vjerujete i tražimo da smo zajedno i samo zajedno na ovom putu možemo uspjeti, kazao je general Nakić u svome govoru.

Branko Stanić, predsjednik Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice BiH Fojnica,zahvalio se izaslanstvu HDZ-a BiH i predsjedniku Čoviću na dolasku jer danas je i 28. obljetnica osnutka stranke u Fojnici i ujedno i prvi završni skup HNS-a i HDZ-a BiH.

Stanić kao domaćin je predstavio rad Općinskog odbora te izrazio nadu i uvjerenje kako su aktivnosti stranke prepoznate na terenu, zahvaljujući potpori dužnosnika HDZ-a BiH sa svih razina vlasti puno se toga odradilo u Fojnici od infrastrukturnih projekata, koji su bili od iznimne važnosti za lokalno stanovništvo, glasači u Fojnici su to prepoznali i podržavaju zajedništvo, zaključio je.

Previous articleDr. sc. Vjekoslav Jeleč i prof. dr. sc. Mario Zovak iskazali potporu dr. Draganu Čoviću, kandidatu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH
Next articlePredsjednik Čović u Novom Travniku: Izbor većine u Sabor, zaštititi će naše interese u Središnjoj Bosni