Home Kultura Predsjednik Čović u posjeti biskupu mons. Paliću i galeriji Biskupijsko umjetničko blago

Predsjednik Čović u posjeti biskupu mons. Paliću i galeriji Biskupijsko umjetničko blago

209
0

U Biskupskom ordinarijatu u Mostaru danas je upriličen susret predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragana Čovića i biskupa mostarsko-duvanjskoga i apostolskoga upravitelja trebinjsko-mrkanskoga mons. Petra Palića.

Nakon ugodnog razgovora o nizu aktualnih tema i prilika i čestitiki povodom najvećeg blagdana Uskrsa, sugovornici su obišli i nedavno otvoreni izložbeni postav umjetničke i povijesne zbirke Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Izložbom se može vidjeti rezultat prikupljanja najvrjednijih umjetnina širom regije, a riječ je o umjetničkim i povijesnim zbirkama.

Umjetnička zbirka broji 137 dijela suvremene umjetnosti, dok povijesnu zbirku čini arheološka zbirka, etnografska s liturgijskim ruhom i posuđem te starim knjigama i kaležima.

Ovom izložbom želi se doprinijeti obogaćivanju kulturne ponude grada, ali i uopće Bosne i Hercegovine. Crkva i umjetnost tisućljećima su u međusobnom odnosu. Nadam se da će dio eksponata Zbirke umjetnina iz Galerije prijateljstva u vlasništvu Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije koje ovom izložbom darujemo javnosti pomoći onima koji budu promatrali ove eksponate da preko slike urone u autorove želje i zamisli, ali i otvore svoje srce Onome, koji je jedini dobar, istinit i lijep, istaknuo je biskup Palić.

Previous articleNa današnji dan 160 Hrvata poginulo i nestalo ka Kupreškoj visoravni
Next articleObilježavanje 31. godišnjice HVO-a: Obranili smo Mostar –