Home Kultura Predsjednik HDZ-a BiH Čović održao sastanak s izaslanstvom Europske pučke stranke u...

Predsjednik HDZ-a BiH Čović održao sastanak s izaslanstvom Europske pučke stranke u Europskom parlamentu

481
0
SHARE

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH dr. Dragan Čović danas je u Sarajevu održao sastanak s izaslanstvom Europske pučke stranke u Europskom parlamentu. Izaslanstvo, koje boravi u dvodnevnom radnom posjetu Bosni i Hercegovini, sastoji se od zastupnika Manfreda Webera, Andreya Kovatcheva, Davida McAllistera, Paula Rangela, Rase Juknevičienė i Željane Zovko.

Dužnosnici su razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u svjetlu pregovaračkog procesa i potrebi izmjena Izbornog zakona BiH te stabilizaciji prilika. Također su govorili o europskoj perspektivi i putu Bosne i Hercegovine prema kandidatskom statusu.

Dr. Čović je upoznao izaslanstvo s izazovima u pregovaračkom procesu, ističući kako su hrvatski predstavnici bili konstruktivni pregovarači i jedini koji su dostavili više prijedloga koji u potpunosti implementiraju i odluke ELJSP-a i Ustavnog suda BiH.

Upozorio je kako su pojedini predstavnici bošnjačkog naroda usredotočeni na trošenje vremena, bez stvarne želje za postizanjem dogovora koji bi značajno stabilizirao situaciju u državi. Istaknuo je kako BiH mora žurno napraviti iskorak na svom europskom putu te naglasio kako praksa preglasavanja hrvatskog konstitutivnog naroda mora zauvijek biti zaustavljena.

Dužnosnici EPP-a istaknuli su potrebu stabilnosti Bosne i Hercegovine i naglasili kako ravnopravnost hrvatskoga naroda nije i ne može biti upitna. Apelirali su na donošenje dogovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama te kazali kako je to važna komponenta za napredovanje na europskom putu koji je budućnost BiH.