Home Kultura Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović uputio pismo zahvale predsjedniku...

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović uputio pismo zahvale predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću

600
0

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

gospodine Plenković,

     Posebno nam je zadovoljstvo, u ime hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i ime Hrvatskog narodnog sabora, izraziti zahvalu za Vaš predan rad kojega ste u posljednjih pet godina iskazali izgradnji europske Bosne i Hercegovine i zaštiti pozicije prava našega naroda u traženju puta ka potpunoj ravnopravnosti i legitimnom predstavljanju.

     Osvrćući se na razdoblje od 25 godina od potpisivanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, Vaše iznimno zalaganje u promicanju europskih vrijednosti još jednom je snažno iskazano kroz izlaganje na međunarodnoj konferenciji ”Nasljeđe mira – 25 godina Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma”, na kojoj ste ukazali na brojne izazove s kojima se susrećemo, promičući naše europske i euroatlantske ciljeve i našu borbu za ravnopravnost.

     Kao prepoznat saveznik bez kojega naš put ka prosperitetnoj europskoj budućnosti i budućnosti koja je ravnopravna, ostavili ste neizbrisiv trag, radeći u svojstvu zaštite mira, stabilnosti, jednakosti i napretka – za hrvatski narod i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

     Uvjereni smo kako će se dobrosusjedski i partnerski odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i u budućnosti razvijati na obostrano zadovoljstvo i dobrobit svih naših naroda, posebno uz Vašu pomoć kojom ste pokazali da Vam je pitanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini iznimno važna tema.

     Vjerujemo u daljnje jačanje suradnje i savezništva u budućnosti koja za nas nosi ostvarenje izmjena Izbornog zakona te drugih zakonskih promjena, kao i u zajedničkoj europskoj budućnosti naših dvaju zemalja. Izmjene Izbornog zakona, kao što i sami držite, ključne su za buduće normalno funkcioniranje Bosne i Hercegovine. Hrvatski narod u BiH ostvarit će svoju potpunu konstitutivnost kada ostvari svoje pravo na slobodan i samostalan izbor svojih političkih predstavnika u onim tijelima vlasti namijenjenim legitimnom zastupanju konstitutivnih naroda.

     Pokazali smo kako smo spremni graditi bolju budućnost europske Bosne i Hercegovine, tražeći nove učinkovite iskorake za nužne reformske procese na tom putu. 

     Vama gospodine Plenković,

     Ovim putem upućujemo iskrenu zahvalu za dobronamjerne i prijateljske  aktivnosti i sve ono nesebično učinjeno za Bosnu i Hercegovinu, osobito za čvrst stav prema političkoj ravnopravnosti Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH te na zagovoru i napretka BiH na putu prema članstvu u EU i NATO.

     S izrazima osobitog poštovanja,

Dr. Dragan Čović

Previous articleHKZ Troplet: POZIV NA LOKALNE IZBORE U MOSTARU
Next articleNajava: Predsjednik Čović danas sudjeluje na online sastanku stranaka EPP-a u Europskom parlamentu