Home Kultura Predsjedništvo HDZ BiH: Do kraja lipnja otkloniti sve anomalije izbornog zakonodavstva i...

Predsjedništvo HDZ BiH: Do kraja lipnja otkloniti sve anomalije izbornog zakonodavstva i onemogućiti diskriminaciju i pokušaje dominacije

416
0
SHARE

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana je 22. redovna sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH. Teme današnje sjednice odnosile su se na aktualnu političku situaciju i odnose u Bosni i Hercegovini,funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama kao i o drugim pitanjima od šireg društvenog i političkog značenja.

Temeljno pitanje današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH odnosila se na aktualne razgovore oko implementacije odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Istaknuto je kako bošnjačke stranke i mediji pod njihovim utjecajem izazivaju lažne afere kako bi se skrenuo fokus s ključnih političkih pitanja koji su već trebali biti u poodmakloj fazi razgovora. Afera oko nepostojećeg dokumenta trebala je skrenuti s pozornosti rješavanje implementacije svih presuda i otklanjanja diskriminacije koja destabilizira bilo kakav reformski proces i napredak.

U izjavi za medije predsjednik HDZ-a BiH dr. Čović istaknuo je kako se sredinom svibnja očekuje intenziviranje razgovora u širem formatu uz međunarodne partnere. „Pristup HDZ-a BiH je da u ova dva mjeseca, uz potpuno uvažavanje presuda Ustavnog suda BiH i Međunarodnog suda u Strasbourgu, omogućimo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kroz Izborni zakon i napravimo ograničene ustavne promjene u cilju uklanjanja svih diskriminacija. Izborni zakon se tiče svih političkih opcija i u konačnici da kroz takav pristup čitavu stvar završimo u Parlamentarnoj skupštini BiH. Svi drugi pravno tehnički detalji koji doprinose demokratičnosti, transparentnosti i integritetu izbornog procesa za nas su prihvatljivi. Neizborna godina je trenutak da sve te stvari riješimo“, izdvojio je predsjednik dr. Čović na današnjoj press konferenciji.