Home Kultura Priopćenje Kluba izaslanika HDZ-a BiH – HNS-a u Domu naroda Parlamenta Federacije...

Priopćenje Kluba izaslanika HDZ-a BiH – HNS-a u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH

517
0

Bošnjačke političke stranke, njihovi politički pijuni i samozvani “zaštitnici” Bosne i Hercegovine na dosad neviđen način, prijetnjama i nasiljem vrše pritisak prema visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu i međunarodnoj administraciji, kako bi odustali od nametanja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, navode u zajedničkom priopćenju izaslanici iz HNS-a u Domu naroda Parlamenta FBiH.

U toj općoj histeriji i propagandi, ističe se u priopćenju, samo potvrđuju činjenicu da su potpuno razotkrili svoj bošnjački nacionalizam, bez obzira predstavljaju li se nacionalnim ili građanskim strankama.

Neobjašnjiva je, dodaje se, i nagla promjena odnosa bošnjačkih političara prema instituciji visokog predstavnika u BiH.

-Prije samo nekoliko tjedana isti politički akteri tapšali su po ramenu istog visokog predstavnika kada je je nametao prethodne izmjene Izbornog zakona BiH koje su se odnosile na financiranje Općih izbora 2022.godine. Isto su činili godinama, pa i kada je visoki predstavnik 2002. stvorio mogućnost da Bošnjaci potpuno ovladaju Federacijom BiH, ponište Washingtonski i Daytonski sporazum, te time riskiraju nove krize i raspad zemlje. Danas, na krajnje neprimjeren i demokratskih standardima potpuno neprihvatljiv način reagiraju na mogućnost da visoki predstavnik možda neće ispuniti bilo čije želje, već pokušati nametnuti rješenje na koje nisu pristali za pregovaračkim stolom, rješenje koje će stabilizirati političke prilike u BiH i otvoriti joj put napretka. Nasuprot tome, bošnjačka strana zagovara status quo s ciljem pretvaranja Federacije BiH u bošnjačku državicu, a Hrvate u političku manjinu, navodi se u priopćenju hrvatskih izaslanika u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Ističe se kako konstitutivnost naroda i njihovo legitimno predstavljanje nisu nešto oko čega se trebaju voditi politički i stranački pregovori. Ta su načela ugrađena u temelje Daytonskog i Washingtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH kao i svih drugih ustava u ovoj zemlji.

-Svi, uključujući i nositelje vlasti, kao i predstavnike političkih stranaka imaju ustavnu i zakonsku obvezu poštivati i provoditi ta načela, odnosno imaju obvezu Izborni zakon BiH uskladiti s ustavnim načelima.Svi koji rade suprotno, rade protiv Bosne i Hercegovine i njenog ustavno-pravnog poretka, navodi se u priopćenju.

Hrvatski izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH pozivaju međunarodnu administraciju u BiH da ne podlegne pritiscima, ustraje u pronalaženju rješenja koja bi vodila punoj stabilizaciji zemlje kao domovine tri konstitutivna naroda i svih građana, njezinu euroatlantskome putu, izgradnji zemlje iz koje mladi neće odlaziti”.

Previous articlePLENKOVIĆ: Schmidtov cilj je bar donekle popraviti što se može da Hrvati nakon izbora sudjeluju u vlasti
Next articleBranka Subašić”GUBITAK”