Home Kultura Rojs pokazivao dokumente: “General HV-a je 1994. pripremao atentat na Tuđmana! Spriječio...

Rojs pokazivao dokumente: “General HV-a je 1994. pripremao atentat na Tuđmana! Spriječio ga je Josip Perković!”

322
0

Umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs gostovao je na N1 i komentirao potpise generala koji od predsjednika Zorana Milanovića podupiru molbu za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, osuđenih na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u atentatu na hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

 

Ćesić Rojs je rekao da nije istina da je on inicijator prikupljanja potpisa, za što ga je optužio general Marinko Krešić.

“To nije točno i to zna moj kum Marinko Krešić, on će to imati prilike sutra reći, zvao me sad i za mene je ta tema završena. On zna da ja nisam inicijator, prije mene su potpisali generali Čermak i Gotovina, ja sam treći. Za mene je ta priča završena i ja ne želim više o tome raspravljati”, rekao je Ćesić Rojs.

General Ivan Tolj rekao je da ga čudi Rojsov potpis na tom popisu.

“General Tolj i ja se čujemo dnevno dva-tri-četiri puta, neki dan smo razgovarali u dva ujutro, dakle, bliski smo suradnici, ali nitko od nas nije znao do ponedjeljka ujutro, 11. travnja, dok se nije potpisalo. Ja na tom popisu nisam vidio ime generala Ivana Tolja. Nije očito išlo masovno, odabrano je nas sedam, po kojem ključu – ne znam, ali general Tolj zna kakve ja principe imam i da stojim iza svog potpisa i takav ću biti.

Da svi generali povuku svoj potpis, ja svoj potpis neću povući. U meni nema mržnje, u meni je stvarno, kao što je rekao Gotovina, to je čovjek koji se okrenuo vjeri, milosrđe, pogotovo u Velikom tjednu”, rekao je Rojs.

Pokazivao dokumente

Rojs je u studiju pokazivao dokumente s pečetom Josipa Perkovića dok je bio u Ministarstvu obrane. Rojs tvrdi da je Perković nabavljao oružje i da mu nijedan konvoj nije uhvaćen.

“Šušak je bio broj jedan na pečatu, ovo je 17”, rekao je Rojs. Dodao je da HDZ treba lustrirati. “Tamo je najveće zlo”, rekao je. Nešto kasnije je dodao da će se provesti lustracija u HDZ-u te da će se pohapsiti udbaše iz stranke.

“Najveći udbašenković je Sanader. Iza njega, Vasiljković Vaso, velika Hrvatina, dolazio je ovdje kod vas, govorio Hvaljen Isus i Marija, meni pretresao stan u dva ujutro, da bi napakirao Gotovini…”, rekao je Rojs.

“Dopustite još jednu najvažniju stvar koju je Perković napravio. To ne zna nitko u Hrvatskoj, a ja imam dokumentaciju o tome”, rekao je Rojs dodavši da je Perković spriječio atentat na Tuđmana 1994. godine.

“Perković je  preko preslušnih uređaja do tada došaooriginala, jedan general HV-a, taj je umro sirota, bivši KOS-ovac, trebao je ubiti Tuđmana…”, rekao je Rojs.

“Ubojstvo Franje Tuđmana 1994. godine spriječeno je zahvaljujući Josipu Perkoviću”, ponovio je Rojs.

“Generali iz tadašnjeg  NATO su trebali su dati logistku, a po nalogu čije službe, da nisu možda Njemačke”, kaže zagonetno Rojs i nastavlja:

“E tu je problem, zahavaljujući Josipu Perkoviću spriječeno je ubojstvo Franje Tuđmana 1994. godine, a onda su Manolić, Mesić, Degoricija, fra Duka, Špegelj i drugi osnovali novu stranku HND, htjeli su napraviti puč u Saboru što je spriječio je Nikica Valentić”, kazao je Rojs i nastavio pričati o konvojima oružja za BiH koje je Perković odobravao.

Šteta što je novinarka N1 televizije Sandra Križanec nedozrela stuaciji (i ne prvi put) i u najzanimljivijem dijelu razgovara intervju s Rojsom privela kraju,  a da ga o toj prevažnoj informaciji ( ako je točna?)  nije ništa upitala.

D.M. /Foto: N1

Previous articleMarina Vukoja “Udruga Hrvatska žena organizirala posjet Konavlima i Cavtatu.
Next articleMILJENKA KOŠTRO “JEDNOM KAD PROLJEĆU BUDEM SESTRA”