Home Kultura S otvorenja izložbe “BISKUPIJSKO UMJETNIČKO BLAGO”

S otvorenja izložbe “BISKUPIJSKO UMJETNIČKO BLAGO”

367
0
SHARE
Biskup Petar Palić otvorio je večeras izložbeni postav umjetničke i povijesne zbirke Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije. Zbirka broji 137 dijela suvremene umjetnosti, dok povijesnu zbirku čine arheološka, etnografska s liturgijskim ruhom i posuđem te starim knjigama i kaležima. Rezultat je to više od pola stoljeća prikupljanja neprocjenjivih umjetnina koje je otpočeo vlč. Vjeko Božo Jarak kojeg je naslijedio don Ante Luburić.
Čast je i zadovoljstvo biti dijelom ovoga događaja. Ovo je rijetko viđeno umjetničko blago, desetljećima brižljivo prikupljano i čuvano u biskupijskoj riznici. Djela su to koja ostavljaju zaista poseban dojam i raduje me što se naš Biskupski ordinarijat odlučio na ovaj hvale vrijedan iskorak, što je našoj javnost odnosno svim ljudima dobre volje ponudio ovo neprocjenjivo blago na uživanje.

Posebno me, s druge strane, raduje što je ovaj prekrasni prostor, Biskupijski centar u Mostaru, sada u punini ispunio svoju namjenu, ali me i ispunjava ponosom činjenica da smo i mi, kao Vlada Hercegovačko-neretvanske županije i ja osobno, dali svoj obol njegovu nastanku i stasanju u ovo velebno zdanje, što je večeras u svojoj zahvali posebno naglasio i osobno biskup Palić.