Home Kultura ŠAMARČINA KOSOVSKOJ DELEGACIJI U BRISELU: Mogerinijeva izmarširala Haradinaja

ŠAMARČINA KOSOVSKOJ DELEGACIJI U BRISELU: Mogerinijeva izmarširala Haradinaja

1434
0

Na sastanku u sedištu EU kosovski premijer tražio da se SAD uključe u dijalog, što je šefica evropske diplomatije shvatila kao uvredu i demonstrativno otišla sa skupa

Federika Mogerini, šefica evropske diplomatije, juče je demonstrativno napustila sastanak s Ramušem Haradinajem, kosovskim premijerom!ŠAMARČINA KOSOVSKOJ DELEGACIJI U BRISELU: Mogerinijeva izmarširala Haradinaja

Mogerinijeva i delegacija iz Prištine, koju je predvodio Haradinaj, imali su sastanak Saveta za pridruživanje i stabilizaciju u Briselu. Kako su prenele novinske agencije, Haradinaj je tokom sastanka insistirao da se poveća učešće SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine, što je šefica evropske diplomatije shvatila lično i uvređeno napustila kancelariju.

 

FOTO: EPA

Mogerinijeva je, poziva se Tanjug na svoje izvore iz Brisela, rekla kosovskom premijeru da Kosovo mora ozbiljno da radi na svojoj evropskoj perspektivi i da iskoristi priliku koju ceo region ima u pogledu evropske perspektive. I ranije zakazana konferencija za medije Mogerinijeve i Haradinaja, koja je bila planirana po završetku sastanka Saveta, otkazana je, a zvanično objašnjenje evropske strane bilo je da je razlog otkazivanja pitanje agende.

I pre nego što je Mogerinijeva napustila sastanak vladala je loša atmosfera, javili su kosovski dopisnici iz Brisela. Ovo je, inače, bila prva zvanična Haradinajeva poseta Briselu u svojstvu premijera.

 

FOTO: REUTERS

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je napuštanje sednice Federike Mogerini ozbiljan politički šamar ne samo kosovskom premijeru već i celoj kosovskoj strani.

– Ovo je ozbiljan politički šamar ne samo Ramušu Haradinaju već i celoj albanskoj strani. Oni se ponašaju kao da im SAD otvaraju vrata u Evropi, kao da u Evropi nisu najvažniji Brisel i Berlin. To im se sad obilo o glavu – kazao je Anđelković.

 

FOTO: FONET/IMRE SZABO

Živadin Jovanović

NAVIKAO IH JE NA TO

Mogerinijeva podržava parčanje Srbije

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije, navodi pak da nikakav incident između Mogerinijeve i Haradinaja ne može da potisne u drugi plan činjenicu da EU podržava parčanje Srbije.

– Nikakav navodni incident ne može da potisne u drugi plan da podržavaju parčanje Srbije. Mogerinijeva i Stoltenberg rade sve da se što pre legalizuje Kosovo. Ako ima nekog iz Prištine da se joguni, to je samo zato što hoće brže da dobije priznanje na tanjiru. Zapad ih je na to navikao – kazao je Jovanović.

Prvo jeste, pa nije

FEDERIKA NIJE POBEGLA

Maja Kocijančič, portparolka Evropske komisije, tvrdi da nije tačno da je visoka predstavnica za spoljnu politiku napustila sastanak Saveta SSP između EU i Kosova. Kocijančičeva je na pitanje Insajdera odgovorila da je Mogerinijeva sve vreme bila na sastanku.

Katarina Blagović – Foto: EPA; Reuters; FoNet/Imre Szabo

 

 

Previous articleNAJMASOVNIJA AKCIJA DO SADA: Na besplatnim pregledima građanima otkrili bolesti za koje nisu ni znali!
Next articleSud odlučio da li je Ceca Ražnatović dužna da vrati 116.000 evra koje je uzeo Arkan