Home Kultura SURADNJA | POKRETANJE REGIONALNOG PROJEKTA

SURADNJA | POKRETANJE REGIONALNOG PROJEKTA

486
0
SHARE
Seminar povodom pokretanja regionalnog projekta „Povratak francuskog jezika u obrazovne sustave Zapadnog Balkana“
Veleposlanica Francuske u BiH gđa Christine Toudic pozvala je 31. ožujka predstavnike ministarstava obrazovanja i lokalnih zajednica u BiH da pokrenu regionalni projekt „Povratak francuskog jezika u obrazovne sustave Zapadnog Balkana“ .
Zahvaljujući ovom regionalnom projektu posvećenom povratku francuskog jezika u šest zemalja zapadnog Balkana, francusko veleposlanstvo će u 2022. i 2023. godini moći usmjeriti značajna sredstva u promociju francuskog jezika u školama širom BiH.
Izbor francuskog kao drugog stranog jezika, a time i njegova promocija od strane učenika, roditelja, nastavnika i ravnatelja škola, najvažniji su koraci za vraćanje francuskog jezika u škole u šest zemalja regije. Primarni ciljevi ovog projekta su prezentirati glavne razloge zašto se okrenuti francuskom jeziku kroz modernu prezentaciju ovog jezika, ali i povezati primarne aktere i promovirati francuski jezik za daljnje profesionalne ciljeve.
Ciljevi ovog projekta su:
Promicanje učenja francuskog jezika u osnovnim i srednjim školama kroz organizaciju promotivne nastave prije odabira drugog stranog jezika kao i informativne sastanke s ravnateljima škola i roditeljima
Uspostava mreže “Volim francuski” kojoj će se pridružiti škole koje su uvele francuski jezik: ove institucije moći će dobiti digitalnu opremu, školske izlete za najbolje učenike, edukacije za nastavnike/profesore, kulturne aktivnosti. Osim toga, nastavnicima francuskog jezika ovih institucija bit će ponuđena obuka (u BiH, u zemljama regije i u Francuskoj)
Promicanje francuskog kao radnog jezika, jezika stvaranja i inovacija u vidu pomoći strukovnim školama i organiziranja nastave francuskog jezika na sveučilištima.
U Bosni i Hercegovini ovaj projekt će se provoditi s brojnim partnerima: nadležnim obrazovnim institucijama i lokalnim zajednicama (ministarstva obrazovanja, pedagoški zavodi, općine), Francuskim institutom u BiH, Udruženjem profesora francuskog jezika u BiH i frankofonskim klubovima.