Home Ostalo Sastanak dr. Čović – Plenković: Proces izmjena Izbornog zakona BiH i osiguranje...

Sastanak dr. Čović – Plenković: Proces izmjena Izbornog zakona BiH i osiguranje legitimnog predstavljanja mora biti žurno dovršen

273
0
SHARE

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda PS BiH dr. Dragan Čović sastao se sinoć u Zagrebu s predsjednikom HDZ-a i predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem.

Teme sastanka obuhvatile su izmjene Izbornog zakona BiH te situaciju u Ukrajini i u susjedstvu.

Prigodom razgovora, predsjedatelj Doma naroda dr. Dragan Čović izrazio je zabrinutost zbog pada vojne besposadne letjelice u Zagrebu te izrazio nadu kako će se istragom utvrditi sve okolnosti ovog ozbiljnog incidenta, koji je mogao imati i tragične posljedice.

Dr. Čović i Plenković razgovarali su o situaciji u Ukrajini, osudivši rusku agresiju i invaziju na Ukrajinu, kao i žaljenje zbog činjenice da svakim danom raste broj stradalih i izbjeglih Ukrajinaca.

Predsjednik Čović je najavio predstojeći radni posjet Bruxellesu i razgovore s visokim dužnosnicima Europske unije o procesu pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH. Naglasio je važnost obraćanja pred Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta te posjet Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella Bosni i Hercegovini sredinom tjedna, s kojim je tijekom vikenda razgovarao i predsjednik Vlade Plenković.

Također je kazao kako su Bosni i Hercegovini potrebne izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne izmjene,  ne samo kako bi se stekli formalno-pravni uvjeti za održavanje Općih izbora, već i za relaksiranje odnosa između konstitutivnih naroda i postizanje novog zamaha na putu BiH k Europskoj uniji.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je važnost nastavka pregovaračkog procesa i postizanja žurnog dogovora između lidera hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona, kako bi se ostvarila ravnopravnost i legitimna zastupljenost triju konstitutivnih naroda u BiH. Kazao je da je neodrživa praksa da Hrvati ne izabiru svoje legitimne prestavnike u Domove narode i Predsjedništvo BiH.  Dodao je da s predstavnicima EU-a i međunarodne zajednice nastavlja razgovore o položaju hrvatskog naroda te situaciji u BiH. Poručio je da je Hrvatska najsnažniji zagovornik napretka BiH na njezinom putu prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.