Home Ekonomija ŠEF KOLINDINOG STOŽERA: Kampanja će pokazati silnu razliku među kandidatima za Pantovčak

ŠEF KOLINDINOG STOŽERA: Kampanja će pokazati silnu razliku među kandidatima za Pantovčak

721
0

Osječko-baranjski župan i predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a Ivan Anušić voditelj je zasad još uvijek neslužbenog izbornog stožera predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.


S intervjuu za Glas Slavonije govorio je o kandidaturi Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima, izbornoj kampanji, odnosima između Banskih dvora i Pantovčaka, izjavama Milorada Pupovca i  drugim aktualnim temama.

Predigra službene kampanje za predstojeće predsjedničke izbore polako se zahuktava. Prema najavama, aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svoju bi kandidaturu trebala objaviti nakon povratka iz Sjedinjenih Država. Hoće li to biti tako i zašto je na kraju sve bilo prolongirano do sada?

– Predsjednica će uskoro, sumirajući svoj dosadašnji rad i predstavljajući osnovne teze za drugi mandat, najaviti svoju kandidaturu u javnosti. Ne bih rekao da se nešto prolongira, do izbora ostaju još puna tri mjeseca, a službena kampanja će, sudeći prema dosadašnjim, trajati oko mjesec dana. Također, bilo koji građanin Republike Hrvatske može stati pred kamere i najaviti kandidaturu, no službeni kandidat postaje tek onaj tko prikupi dovoljan broj potpisa.

Predsjednica obavlja državničke dužnosti kao što je to radila i protekle četiri i pol godine, neozbiljno bi bilo da je prije nekoliko mjeseci najavila kandidaturu i posvetila se kampanji. Doći će vrijeme i za to.

MEĐUNARODI UGLED

Hrvatska će na tim izborima prvi put biti suočena s relativno ozbiljnom pozicijom kandidata koji nije pripadnik mainstream politike, nego zasad vješto koristi svoju glazbenu karijeru i popularnost koju je tako stekao u svrhu kampanje. Kako komentirate činjenicu da se taj koncept dijelom pokazao uspješnim pa mu u anketama zasad donosi treću poziciju u prvom krugu izbora?

– Prepoznatljivost bilo kojeg kandidata svakako mu daje dobru startnu poziciju. No nemojmo podcjenjivati naše ljude, oni su itekako svjesni što znači predsjednik države i koju odgovornost funkcija sa sobom nosi. Mislim da će mjeseci pred nama, u kojima će svi drugi pretendenti na Pantovčak morati pokazati nešto više političkog znanja i iskustva te iznijeti programske okvire za idućih pet godina, jasno pokazati razlike među kandidatima.

Može li takav koncept još privući birače ili pak vjerujete da će, unatoč tome, većina njih ostati vjerna jasno izraženoj politici, s poznatim, već utemeljenim političkim stavovima i određenjima, kao što je to s kandidatima dviju najjačih stranaka – Zoranom Milanovićem i Kolindom Grabar-Kitarović?

– Mislim da su građani Hrvatske svjesni odgovornosti koju nosi dužnost predsjednika države i da će se time voditi kada budu razmišljali o tome kome dati svoj glas. Predsjednički izbori su specifični po tome što biramo osobu, imenom i prezimenom. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iza sebe ima kvalitetan mandat, premještajući Ured predsjednice obišla je cijelu Hrvatsku, razgovarala s brojnim ljudima, lokalnim gospodarstvenicima, OPG-ovcima, družeći se s njima oči u oči, stisnuvši im ruku. To je onaj kontakt koji ljudi vole, nije isto poslati poruku s pozornice i pružiti ruku.

Na međunarodnoj razini Hrvatska je danas prepoznatljiva po Kolindi Grabar-Kitarović, što se ne može reći za njezina dva prethodnika. Njena prepoznatljivost rezultat je dugogodišnjeg rada, kao pomoćnice glavnog tajnika NATO saveza, ministrice vanjskih poslova, veleposlanice RH u SAD-u i danas predsjednice države. Danas Hrvatska ima bolji međunarodni ugled nego ikada prije i to je kapital koji predsjednica nosi u novi mandat.

U dijelu medija nerijetko se potencira napetost odnosa između aktualne predsjednice i premijera Andreja Plenkovića. Koliko je to utemeljeno i može li utjecati na rasplet izborne utrke?

– Dobro ste detektirali, u dijelu medija. Ne u stvarnosti. Kolinda Grabar-Kitarović kandidatkinja je iza koje stoji HDZ na čelu s Andrejom Plenkovićem. Oboje su dovoljno iskusni državnici, svjesni toga da jedino sinergijskim djelovanjem svih razina vlasti Hrvatska može još snažnije naprijed. Unatoč spinovima koji dolaze s raznih strana, predsjednica i premijer vide i vode Hrvatsku u istom smjeru, a to je gospodarski rast, ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske, zaštita nacionalnih interesa i međunarodna prepoznatljivost.

Dosta su reakcija i prijepora u hrvatskoj javnosti izazvale neke izjave čelnika SDSS-a Milorada Pupovca nakon napada na pripadnike srpske manjine, znakovito dane za medij u susjednoj zemlji, gdje su izneseni dosta negativni stavovi o Hrvatskoj, točnije, poziciji srpske manjine u našoj zemlji. Kako ste vi to doživjeli?

– Milorad Pupovac primarno je, ili bi bar trebao biti, predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i zagovaratelj njezinih interesa. Ono što on u posljednje vrijeme radi u javnom prostoru isključivo je odraz njegovih vlastitih interesa. Dakako da osuđujem svaki napad na pripadnike manjina u Hrvatskoj, ali, s druge strane, smatram nedopustivima teze koje Milorad Pupovac plasira u javnosti, našoj i međunarodnoj. Potenciranje sukoba, otvaranje bolnih rana i uspoređivanje Hrvatske s NDH ne pridonosi, već upravo blokira konstruktivan i prosperitetan suživot Hrvata i Srba u Hrvatskoj, a generalno parazitira u javnom prostoru.

Milorad Pupovac građanin je Republike Hrvatske, a uz to i saborski zastupnik, njegova odgovornost ne staje na partikularnim interesima i željom za pozornošću, on je odgovoran i prema svom narodu i prema općim interesima države u kojoj živi. Često sam razgovarao s Hrvatima u Srbiji, na njih se svaka ovakva izjava direktno reflektira jer stvara nesnošljivost lokalnog stanovništva prema Hrvatima kao manjinskom narodu. Ovakve provokacije i huškačke izjave Milorada Pupovca vode prema onome što najmanje trebamo, a to je sukob. Ne želimo da se ponavljaju situacije koje su se nedavno događale hrvatskom narodu u Hrtkovcima. Naša je dužnost štititi njihove interese.

Nedopustivi istupi Pupovca, kao i službena srpska politika, otežavaju položaj Hrvata u Srbiji i normalan suživot, danas čak i više nego prije nekoliko godina. Zato HDZ mora biti faktor stabilnosti u Hrvatskoj, ali i u regiji, jer očito je da druge političke opcije to ne mogu.

Na Pupovčeve su istupe najoštrije reagirale pojedine braniteljske udruge i Hvidra. Vi ste i predsjednik Odbora za branitelje HDZ-a i imate kvalitetan uvid u razmišljanja te populacije, kako prosuđujete takva njihova stajališta?

– Jasno i razumljivo mi je polazište s kojeg dolaze takve reakcije, jer izrečeni stavovi ne potiču ništa osim daljnjeg produbljivanja konfliktne situacije. Potrebno je uspostaviti dijalog, a ovako to neće ići. Podržavam stavove braniteljskih udruga koje artikuliraju svoje nezadovoljstvo Pupovčevim izjavama, jer dijalog u ovakvim okolnostima druga strana jednostavno ne dopušta. Sjetimo se da su Hrvatsku branili i brojni pripadnici srpske nacionalne manjine, njih oko deset tisuća. To su hrvatski branitelji koji našu državu gledaju kao svoju domovinu, a njihov predstavnik u državnoj vlasti otežava im život u Hrvatskoj.

Pupovac i SDSS su istovremeno dio vladajuće većine na čelu s HDZ-om u koaliciji na državnoj razini. Koliko je to narušilo dosadašnje odnose i povjerenje te postoji li stoga opasnost da to i dugoročno eventualno bude kamen spoticanja?

– Uloga Milorada Pupovca kao dijela vladajuće koalicije jest da zastupa istinske interese srpske nacionalne manjine i da osigura njihov dobar položaj u društvu, a dosadašnjim istupima im je zapravo naštetio. Postoje brojni primjeri dobre i konstruktivne suradnje srpske nacionalne manjine s vlastima na lokalnoj razini, vjerujem da bi se to moglo preslikati na nacionalnu razinu kad bi netko drugi bio glas interesa srpske manjine.

Siguran sam da njegovim neprimjerenim istupima nisu zadovoljni ni Srbi koji žive u Hrvatskoj i kako postaje jasno da su njegovi interesi vrlo upitni. Vrlo agresivnim provokacijama Pupovac očito pokušava ostati predsjednik SDSS-a, a meni se čini da Pupovac postaje kamen spoticanja i među svojim narodom.

IZVOR: Glasslavonije/Foto:FaH

Previous articleŽivot branitelja vrijedi koliko i jedna plastična dvojezična ploča. To je sramotno’
Next articleČAVARA:”Odluka od koje HDZ-neće Odustati” Prvo Izborni zakon pa tek onda Vlada Federacije BiH