Home Kultura Senzacionalno!!! Kolinda Grabar Kitarović u najužem izboru za glavnu tajnicu NATO saveza!

Senzacionalno!!! Kolinda Grabar Kitarović u najužem izboru za glavnu tajnicu NATO saveza!

335
0
SHARE

„ Priznajem, nisam iznenađena, ali sam uistinu počašćena time što me se spominje u tako uglednom društvu za tu iznimno važnu dužnost. Uostalom, to je i svojevrsno priznanje i dodatna međunarodna potvrda za Hrvatsku. Reći bilo što više od toga u ovom trenutku bilo bi uistinu preuranjeno i krajnje neprofesionalno“ – kazala je tada Grabar-Kitarović.

Kolinda Grabar-Kitarović, Federica Mongherini, Sophie Wilmes, Jeanine Hennis-Plasschaert, Theresa May i Kersti Kaljulaid:
„Jedna od ovih šest žena u lipnju 2022. postat će nova glavna tajnica NATO saveza, a favoritkinja je bivša predsjednica Republike Hrvatske – Kolinda Grabar Kitarović“!

Francuski medij „Les Echos navodi kako bi imenovanje osobe iz neke istočnoeuropske zemlje poslalo snažan signal Vladimiru Putinu u kontekstu njegove agresije na Ukrajinu i mogućeg širenja ratnih sukoba na valu recentnih Putinovih geopolitičkih apetita.

U ozračju ratnih sukoba u Ukrajini, dok se čelnici NATO-a spremaju za izvanredni summit koji se održava sutra, sve je više nagađanja i špekulacija o tome tko će naslijediti glavnog tajnika, Norvežanina Jensa Stoltenberga. Već sama činjenica da je Kolinda Grabar Kitarović u najužem krugu kandidata i kandidatkinja za tu važnu i visoku funkciju u Hrvatskoj će odjeknuti kao jedna vrlo dobra vijest!

Iako glavnom tajniku NATO saveza Stoltenbergu, drugi mandat ističe u rujnu, njegov nasljednik ili nasljednica treba biti izabran krajem lipnja ove godine. Mnogi diplomati, kako prenosi news portal Politico, ističu kako je vrijeme da na to mjesto dođe žena, te se poziva na francuski Les Echos koji kalkulira s imenima šest najboljih kandidatkinja koje bi mogle naslijediti Stoltenberga.

Kao favoritkinju ističu upravo bivšu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je, kako podsjećaju, već bila u NATO-u na mjestu pomoćnice glavnog tajnika. U igri su još, kako navode, Federica Mogherini, bivša visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, potpredsjednica belgijske vlade Sophie Wilmes, bivša britanska premijerka Theresa May, bivša estonska predsjednica Kersti Kaljulaid te Jeanine Hennis-Plasschaert, nizozemska političarka i bivša ministrica obrane.

Izvori iz Zagreba bliski Grabar-Kitarović ne poriču da je ona jedna od najozbiljnijih kandidatkinja za glavnu tajnicu NATO-a!
Više je razloga za to, Grabar-Kitarović je već bila u NATO-u, kao pomoćnica glavnog tajnika u razdoblju od 2011. do 2014. godine, te je ostavila odličan dojam.

Bila je ujedno i prva žena na toj dužnosti. Ima doista bogatu biografiju, bila je predsjednica Republike Hrvatske, ministrica, veleposlanica u Washingtonu, a jako je važno i što ima odlične odnose s Amerikancima, a između ostalog u Europskoj uniji jako se cijeni ponašanje Vlade Andreja Plenkovića oko ove ratne drame u Ukrajini”.

Ovo, inače, nije prvi put da se bivša predsjednica RH spominje u kombinacijama za čelnu osobu NATO-a. U proteklih nekoliko mjeseci i domaći i inozemni mediji više su puta kalkulirali s imenima onih koji bi mogli naslijediti glavnog tajnika Jensa Stoltenberga. U ljeto prošle godine Politico je pisao kako su u Bruxellesu i drugim zemljama članicama NATO-a o tome već uveliko krenula nagađanja te da su mnogi političari i analitičari isticali da je nakon 72 godine krajnje vrijeme da na tu poziciju dođe žena. Les Echos u svom tekstu navodi kako bi krajem lipnja na toj poziciji doista mogli vidjeti ženu te dodaju kako bi imenovanje osobe iz neke istočnoeuropske zemlje poslalo snažan signal Vladimiru Putinu.

Glasine da Kolinda Grabar Kitarović slovi kao favoritkinja za čelno mjesto NATO saveza, prošlo je ljeto za Jutarnji list komentirala i sama Grabar-Kitarović.

„ Priznajem, nisam iznenađena, ali sam uistinu počašćena time što me se spominje u tako uglednom društvu za tu iznimno važnu dužnost. Uostalom, to je i svojevrsno priznanje i dodatna međunarodna potvrda za Hrvatsku. Reći bilo što više od toga u ovom trenutku bilo bi uistinu preuranjeno i krajnje neprofesionalno“ – kazala je tada Grabar-Kitarović.

„Bivša hrvatska predsjednica, od 2020. članica je Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora, a u listopadu prošle godine postala je predsjednica Povjerenstva MOO-a za nadzor izbora budućih domaćina Olimpijskih igara“.

Bez imalo sumnje, Kolinda Grabar Kitarović imat će snažnu potporu premijera Andreja Plenkovića i Vlade Republike Hrvatske i nije potrebno dodatno obrazlagati što bi to značilo za reputaciju i međunarodni položaj Republike Hrvatske u svijetu. Čini se da u Hrvatskoj ne prepoznajemo ono što imamo najvrijednije, ono što prepoznaje svijet, ali ako se karte poslože na temelju ovih medijskih vijesti, mogla bi biti ispravljena nepravda zbog urotničkog rušenja Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima, koji su nam za predsjednika podarili Zorana Milanovića! Siguran sam da će se ponovo pojaviti oni koji Hrvatskoj nisu nikada željeli ovakav ili sličan međunarodni uspjeh!

Kazimir Mikašek-Kazo