Home Scena Sestre Čuljak prije 33 godine preživjele u jami, danas su uspješne u...

Sestre Čuljak prije 33 godine preživjele u jami, danas su uspješne u Kanadi

1290
0
SHARE

Događaj koji je prije 33 godine, točnije 6. siječnja 1985. godine podigao cijelu bivšu Jugoslaviju na noge, vijest o nesreći mladih srednjoškolki iz Bogodola Šimi i Draženki Čuljak širila se brzinom svjetlosti.dnevnik.ba

Te kobne zime 1985. godine sestre Čuljak pošle su pješke iz Bogodola, gdje su živjele sa ocem koji je bio teško bolestan i bratom, u posjet majci Radici koja jeradila u Mostaru.

Bura i visoki snježni nanosi nisu im dali da idu preko Goranaca, pa su odlučilepješačiti prema Širokom Brijegu. Hodajući po mećavi i boreći se sa snijegom upale su u provaliju u koju se po najljepšem vremenu čovjek ne može spustiti bez planinarske opreme.

Neuspješno su pokušavale izaći grebući noktima po ledu. Priljubljene jedna uz drugu pokušavale su se ugrijati. Bile su obučene samo u traperice i jeans jakne, a temperatura je bila -27. Pokušale su se pokriti listovima knjiga ali groznica im je tresla tijelo, jedinu utjehu nalazile su u molitvi. Iscrpljene zvale su u pomoć sedam dana bezuspješno, prenosi Pogled.ba.

Njihove bolne povike čule su čobanice, no kako je tada bilo aktualno ukazanje u Međugorju, čobanice su sa strahom zadržale za sebe ta neobična dozivanja. Sedmog dana prijepodne lovci Drago, Krešo i Rade Ćavar začuli su povike u pomoć. Vrtjeli su se u krug, ali nisu ništa vidjeli.

Mrak se spuštao i lovci su krenuli do prvih kuća. Kada su ispričali što im se dogodilo te kad su to potvrdile i čobanice, vratili su se na mjesto gdje su čuli zapomaganje. Spustili su konopce u provaliju i izvukli dva promrzla, posve crna,beživotna ženska tijela.

Djevojke su hitno prevezene u KB Mostar, a potom na VMA u Beograd. Nakon operacije Draženki i Šimi amputirane su obje noge. Kako u svakom nesreći ima i sreće, ona je bila naklonjena i Draženki i Šimi. Tijekom liječenja u Beogradu upoznale su najveće ljubavi svog života.

Šima je upoznala Milu koji dolazio majci u posjetu i dogodila se ljubav na prvi pogled, a Draženka je upoznala Gojka koji je imao tešku prometnu nesreću nakon koje su i njemu amputirane obje noge.

Šima se 1990. godine preselila u Kanadu, a 3 godine kasnije i Draženka. Danas su uspješne poslovne žene. Šima radi kao računovođa i profesionalni je ronilac, a Draženka je završila fakultet informatike i radi u vrlo uglednoj tvrtki te istodobno predaje u školi.

Iako je nesreća uzela svoje, sestre su razvile novo poštivanje života. Pogledajte ovaj video isječak kanadske televizije o sestrama Čuljak i uvjerite se u njihovu snagu i volju.