Home Kultura Široki Brijeg još jednom dokazao da je filmsko središte

Široki Brijeg još jednom dokazao da je filmsko središte

1400
0

”Hvala vam što nas niste zaboravili nakon toliko godina”, poručile su sestre Šima i Draženka Čuljak nakon hercegovačke premijere filma ”Sestre” na Mediteran Film Festivalu. A film je prikazan nakon 33 godine 7 mjeseci i 9 dana od događaja što je potvrdio jedan od spasilaca sestara iz davne 1985. godine.

Film ”Sestre” privukao je više od tisuću gledatelja, koji su potvrdili da je Široki Brijeg još jedno filmsko središte Bose i Hercegovine. Zdenko Jurilj, redatelj filma, rekao je kako se ne radi o klasičnoj dokumentarističkoj rekonstrukciji događaja.

”Ovo je naš pogled na život sestara, naš prikaz psihologije tih sedam dana, koje su one provele zatočene u provaliji te zime”, rekao je Jurilj istaknuvši kako film već ima brojne pozitivne kritike.

Sestre Čuljak poručile su kako je večer u Širokom Brijegu bila emotivnija od sarajevske premijere.

Tomislav Topić, direktor festivala, rekao je kako je zbog ovog filma pokazan najveći interes publike.

”Tudimo se napraviti domaći film. Jedini smo iz BiH koji su ove godine imali dokumentarni film u glavnom programu SFF-a. Ponosni smo da smo stvorili kinematografiju u Širokom Brijegu”, rekao je Topić.

Tomislav Ruck, ispred HT Eroneta, glavnog pokrovitelja festivala rekao je kako je tvrtka opet s radošću i ponosom pokrovitelj festivala ”koji više nije čudo, nego tradicija”. Istaknuo je kako su ponosni na projekt platforme za glasovanje publike te nagrađivanje gledatelja, kao filmskih kritičara.

Robert Bubalo, producent festivala, rekao je kako ova priča traje 19 godina i da je festival napravio novu jezgru kinematografije koja raste u Širokom Brijegu i Hercegovini.

”Ono što je jako bitno je da ovaj festival, pored komercijalnih sponzora i stranih vlada, podržavaju državne institucije i fondacije, bitno je da se novac ulaže u projekte koji rastu. Prepoznao nas je i HBO otkrivši rasadnik talenta. Mediteran je rasadnik kultura i to se ovdje vidi”, rekao je Bubalo.
Na otvaranju 19. po redu festivala prikazan je i film ”Moja sućut”, nastao u radionici MFF škole, koji, kako su  istaknuli Lucy Eagleson Ribich i Luke Grigg, voditelji filmskih radionica, donosi ”pravu hercegovačku priču smještenu u okvire crne komedije”. Ove godine su, kako su istaknuli napravili veliki korak naprijed.

Grigg je rekao kako je bio ponosan raditi s ovim mladim ljudima istaknuvši kako je riječ o divnoj mladosti.

Priču su snimala djeca iz SAD-a, Slovenije, Hrvatske i BiH, a projekt filmske radionice je podržalo američko Veleposlanstvo u BiH.

Holly Zardus, atašeica za kulturu i obrazovanje Veleposlanstva SAD-a u BiH, istaknula je kako joj je zadovoljstvo što je prisutne mogla pozdraviti ispred SAD-a te da je, iako je kratko u BiH, već dovoljno čula o kvaliteti MFF-a i filmske škole.

”Već sam čula jako dobrih stvari o MFF-a i izvrsnom poslu koji radite. Stoga mi je jako drago da i ove godine ponovno sponzoriramo ovaj hvale vrijedan rad kao i energiju koje MFF ulaže kako bi zainteresirao mlade ljude za filmsku industriju. Želim sve najbolje budućim filmski stvaraocima uz želju da ostvare karijeru u filmskoj industriji”, rekla je Zardus.

U programu u konkurenciji prve festivalske večeri prikazani su španjolski dokumentarac ”Borba s bikovima” redatelja Jaimea Alekosa i film ‘Babilon ljubavi moja’, talijanskog redatelja Pierpaola Verdacchia.

Prvog dana festivala prikazano je i osam remek-djela bh. kinematografije, koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta. Riječ je o suradnji MFF-a s Filmskim centrom Sarajevo, u sklopu akcije ”Sačuvaj filmsko blago BiH”.

Kvartet Film music orkestra bio je zadužen za glazbu na festivalskoj zabavi.

U konkurenciji se deset dugometražnih dokumentaraca bori za nagradu MFF Projektor ”Grand Prix – Jack Daniel’s” a deset kratkometražnih dokumentarnih filmova se natječe za MFF Projektor ”Best Short”. Najbolji film birat će i publika a taj film čeka nagrada MFF projektor ”Audience Award”.

Generalni pokrovitelj Mediteran Film Festivala je HT Eronet, a festival su podržali i američko Veleposlanstvo u BiH te Ured specijalnog predstavnika EU u BiH.

*Više informacija o 19. Izdanju Mediteran Film Festivala potražite na internetskim stranicama www.mff.ba te na Instagramu (@mediteranfilmfestival) i Faceboku  stranicama.

Tagovi:
Previous articleMOJ KRAJNJI DOMET
Next article– NAJAVA ZA MEDIJE HDZ-a BiH –