Home Ostalo „Smeće vijesti“ web site HDZ BiH uzdrmalo neprofesionalizam i govor mržnje

„Smeće vijesti“ web site HDZ BiH uzdrmalo neprofesionalizam i govor mržnje

935
0

„Smeće vijesti“ web site HDZ BiH uzdrmalo neprofesionalizam i govor mržnje

Sličnu stranicu imao je i Barack Obama i Hillary Clinton i brojni drugi američki kandidati u izborima. I oni su se borili protiv neistina i laži.

Smeće vijesti “ako čitaš onda dobro razmisli “sto pišem!

„Najviše se laže u ljubavi, lovu i u predizbornoj kampanji“, jedan je od poznatijih citata koji se ponekad pripisuje različitim velikanima (Churchill, Roosevelt…). No nije ni bitno tko je stvarni autor, čini nam se da u ovoj izjavi ima nešto istinito. Ostavimo li ljubav i lov,   ostaje da se kratko pozabavimo lažima u predizbornoj kampanji.

Nema izbora u svijetu da nema skandala, kršenja propisa, zakona pa sve do ubojstava. Najbolji primjer ekstremnih slučajeva je zadnja kampanja u Meksiku, gdje je prema pisanju medija ubijeno 70 kandidata.

Ni zemlje u okruženju nisu lišene prljavih kampanja i govora mržnje. Tako je u svakoj kampanji i na svim razinama u Bosni i Hercegovini. Posljednjih dana pojedine institucije i međunarodne organizacije oglasili su se iskazavši zabrinutost za netoleranciju i elemente prljave kampanje.

Zabrinut pisanjem pojedinih bh. Portala i medija Izborni stožer HDZ BiH kreirao je web stranicu „Smeće vijesti“. U uvodu web starnice HDZ BiH se pozvao na sve standarde profesionalnog ponašanja kandidata i medija  i istaknuo da će prljavu kampanju i govor mržnje staviti gdje im je mjesto u „smeće“.

Nije trebalo puno vremena da se jave dežurni „etičari“ i pojedini mediji koji su sasuli drvlje i kamenje na ovi inicijativu koja predstavlja novost u izbornim kampanjama u BiH. Čak su se javili pojedini BiH novinari (dakako samo mali dio i njihovi „dežurni etičari“, prije svega iz Sarajeva govoreći kako je ovaj potez „ispod svakog nivoa“. Generalna tajnica „BH novinara“ (dominantno bošnjačkih novinara u BiH) Borka Rudić kaže da ova stranica predstavlja kršenje prava novinara (ne kaže kojih) i kršenje izbornog zakona.

Borku Rudić naravno smeta sve što je hrvatsko i što je HDZ-ovsko. Borka Rudić nije reagirala niti na jedan govor mržnje, nije reagirala na brojne napade sarajevskih medija. Borka očito ne čita Slobodnu Bosnu, Vijesti.ba, Faktor.ba i slične propagandne medije. Za nju je njihovo pisanje profesionalizam i u skladu je s etabliranim načelima novinarstva.

Naravno da ne čita i da ne prati svjetske kampanje i prakse. Inačica „Smeće vijesti“, koju je kreirao HDZ BiH da se zaštiti od laži, napada, govora mržnje i dr. nije ništa novo u predizbornim kampanjama u svijetu. Sličnu stranicu imao je i Barack Obama i Hillary Clinton i brojni drugi američki kandidati u izborima. I oni su se borili protiv neistina i laži. Zašto bi njihova praksa bila na „nivou“, kako kaže Borka a HDZ-ova ne bi bila.

Dakle nije sporna web stranica „Smeće vijesti“. Sporno je neznanje ili djelovanje u funkciji nekih drugih? Nama nepoznatih.

Previous article25. SIMPOZIJ INFEKTOLOGA BOSNE I HERCEGOVINE S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM
Next articleLITVA Papa kritizirao zemlje koje ne žele prihvatiti izbjeglice