Home Ekonomija SOR OPG JUKIC “Najbolja prezentacija na Mostarskom Sajmu”

SOR OPG JUKIC “Najbolja prezentacija na Mostarskom Sajmu”

988
0
SHARE
SOR OPG JUKIC

ove godine sudjelovala je u zajedničkoj delegaciji Jugoistočne Europe- Zapadnog Balkana na Sajmu gospodarstva u Mostaru koji se održavao od 5-9.4.2022. godine.

 U okviru projekta „EU potpora Komorskom investicijskom forumu Zapadnog Balkana (KIF ZB)“,  na Sajmu gospodarstva Mostar nastupilo je po 6 kompanija zemalja regije Zapadnog Balkana iz sektora poljoprivredno-prehrambene industrije, sa fokusom na organsku proizvodnju i zelenu ekonomiju, među kojima i SOR OPG JUKIĆ.

ove godine sudjelovala je u zajedničkoj delegaciji Jugoistočne Europe- Zapadnog Balkana na Sajmu gospodarstva u Mostaru koji se održavao od 5-9.4.2022. godine.

 U okviru projekta „EU potpora Komorskom investicijskom forumu Zapadnog Balkana (KIF ZB)“,  na Sajmu gospodarstva Mostar nastupilo je po 6 kompanija zemalja regije Zapadnog Balkana iz sektora poljoprivredno-prehrambene industrije, sa fokusom na organsku proizvodnju i zelenu ekonomiju, među kojima i SOR OPG JUKIĆ.

 O Nama
Djelatnost
Sjedište OPG-a je u Posušju, Gornji Jukići bb , naše plantaže uzgajamo na agrotehnički temeljito obrađenom hercegovačkom kršu, ispod osunčanih padina Radovnja, na površini od 3 hektara, te posjedujemo Certifikat Organske kontrole za uzgoj svih naših vrsta voća, a od prošle godine od kada smo pustili u rad i nasu liniju za preradu voća i povrća i Certifikat Organske kontrole za preradu.
Pored aronije i kupine uzgajamo i lateralno rodne sorte oraha Chandler i Fernor u intenzivnom uzgoju. Prvo voće koje smo počeli uzgajati je aronija i kupina, s vremenom smo proširili imanje i zasadili orahe. Naše plantaže kriju površinu od 3 hektara iskrčenog, prekopanog i prefrezanog šumskog zemljišta, veoma bogatog humusom i raznim ljekovitim tvarima i mineralima, zemljište nikada u svojoj prošlosti nije tretirano nikakvim kemijskim preparatima..
Proces proizvodnje
Proces uzgoja bobičastog, jagodastog i orašastog voća je dugotrajan. Potrebno je najprije temeljito pripremiti zemljište, napraviti sve analize tla, te ga obogatiti ekološkim gnojivima i potrebnim sastojcima, da bi smo nakon toga sadnice mogli zasaditi, formirati plodorede, pa tek onda dobiti kvalitetan i zdrav plod od nje. Uz sve ovo pored uloženog truda, treba uložiti i puno ljubavi, jer biljke kao i svako drugo živo biće traže puno pažnje i ljubavi…
Poslove na imanju obavljamo u najvećoj mjeri ručnom obradom, a radi se o mladim nasadima koji trenutno traže najviše njege.
Bobičasto, jagodasto i orašasto voće ima širok spektar mogućnosti upotrebe – od konzumacije svježih plodova, do pripravljanja sokova, vina, likera, tinktura, frapea, kompota, salata, džemova, marmelada, kolača i raznih drugih pripravaka.
DO NEDAVNO SMO POSJEDOVALI CERTIFIKAT ZA ORGANSKU PROIZVODNJU ARONIJE, KUPINE, ORAHA I BADEMA u skladu sa OK organskim certifikacijskim programom, oznaka: BA-BIO-101.
 Od PROŠLE GODONE POSJEDUJEMO CERTIFIKAT ZA ORGANSKU PRERADU ekvivalentnim  regulativi EUROPSKE UNIJE 834/2007… I
JEDINI SMO U OVOM DIJELU BIH. CERTIFIKATE KOJE POSJEDUJEMO VRIJEDE I ZA TRŽIŠTE BIH I EU…
PRERADA VOĆA I POVRĆA U DOMAĆI SOK OD SVJEŽIH PLODOVA
Prerađujemo vlastito voće  i povrće, te vršimo uslužnu djelatnost za sve voćare kojom  pomažemo da svoje ukusno sezonsko voće i povrće pretvore u prirodan domaći sok.
Preradu voća i povrća u prirodan  sok radimo na  liniji za proizvodnju soka izrađenoj od najkvalitetnijeg inoxa, koji zadovoljava sve standarde za higijenu i sigurnost hrane EN 1672-2:2005+A1:2009, iz čega dobivamo vrhunsku kvalitetu domaćeg soka, a sistemom hladnog prešanja zadržavamo punoću okusa i prirodnih blagotvornih svojstava svježeg voća i povrća.
Provjerene metode hladnog prešanja i pasterizacije pod kontroliranom temperaturom osiguravaju maksimalnu kvalitetu i punoću okusa domaćeg proizvoda.
FLAŠIRANJE SOKA I AMBALAŽA
Pasterizirani sok možemo flaširati u moderne staklene boce zapremine 0,2 l, 0,75 l ili 1 litru.
ŠTO JE UKLJUČENO U USLUGU PRERADE VOĆA I POVRĆA?
Kako bi pojednostavili proces proizvodnje, imamo kompletnu uslugu, a  to obuhvaća sljedeće: pranje voća i povrća, mljevenje,  hladno prešanje, pasterizacija, sterilizacija boca, punjenje, zatvaranje i hlađenje, nakon čega dobivamo potpuno prirodan, ukusan i dugotrajan sok od voća i povrća.  Flaširanje radimo u nekoliko tipova ambalaže.
SKLADIŠTENJE I ČUVANJE PROIZVODA
Pored ovoga u prostorijama Braniteljske Zadruge “Eko Vitezovi” imamo i  dvije rashladne komore režima rada plus i minus, u kojima skladištimo tj.čuvamo proizvode na odgovarajućim temperaturama kako bi voće i povrće sačuvalo svježinu i kvalitetu.
Voće i povrće se odmah nakon branja, tj  vađenja i čišćenja, dovozi u  hladnjače na skladištenje i čuvanje na odgovarajućim temperaturama.
PRVA POSUŠKA KUŠAONICA DOMAĆIH PROIZVODA
U okviru Braniteljske zadruge “Eko Vitezivi” uskoro se planira otvoriti i prva Kušaonica domaćih proizvoda na prostoru Općine Posušje , koja je pri kraju uređenja,  poradi čega nudimo mogućnost domaćim proizvođačima, izlaganja i prodaje Vaših proizvoda u zadružnoj “Kušaonici”.
 Imajući u vidu da raspolažemo i sa rashladnim komorama, nudimo također i uslugu skladištenja i čuvanja proizvoda na odgovarajućim temperaturama, kako bi im se produzio rok trajanja i sačuvali od kvarenja.
Naša prostorije nalaze se ispod južne tribine stadiona “Mokri Dolac”.
Asortiman
Na našim plantažama ekološki uzgajamo aroniju, kupinu, orahe i bademe.
Aronija
Aronija je zimzelena biljka iz porodice ruža (Rosacea), čiji bobičasti plodovi sadrže pravu riznicu zdravlja.
Aronija je vrlo značajna za prevenciju srčanih bolesti i kancera, bitna je za poboljšanje cirkulacije, kao i za zdrave krvne sudove. Koristi se za zdravlje očiju, prevenciju dijabetesa i stomačnih tegoba, i kao lijek protiv prehlade.
Kupina
Kupina obiluje antioksidansima koji na više načina štite naš organizam.
Komponente poput fenolne kiseline, flavonoida i flavonola antocijanozida štite od mnogih bolesti uzrokovanih oksidativnim oštećenjima. Od posebne važnosti su antioksidansi antocijanozidi koji imaju gotovo nevjerojatno pozitivne učinke na zdravlje.
Orah
Nakon što je otkriveno da samo sedam oraha na dan pruža zaštitu od srčanih bolesti, orasi su proglašeni superhranom.
Bogati su antioksidantima, sadrže i zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Istraživanja pokazuju da redovno uzimanje oraha može smanjiti rizik od srčanih bolesti, nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2.
Badem
Bademi imaju odlično djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma. Jako su dobar izvor antioksidanata i vitamina E, reguliraju razinu šećera u krvi, krvnog tlaka, kolesterola, potiču mršavljenje.
Bademi se preporučuju i za dobro funkcioniranje moždanih vijuga te dobro raspoloženje.