Home Kultura Sridom u Sridu “Zapovjedniče u stroj, poziva te narod tvoj”

Sridom u Sridu “Zapovjedniče u stroj, poziva te narod tvoj”

748
0
SHARE
Na primjeru posljednjeg Sporazuma sa MMF-om vidljivo je kako je najučinkovitiji  dogovor između političkih  prvaka tri naroda u Bosni i Hercegovini.  Međunarodna zajednica je prepoznala formulu uspjeha.  Na isti način treba ustrojiti obranu od korona virusa ako želimo uspjeh u prevenciji. Na razini države dogovoriti okvirnu strategiju sa cjelokupnim političkim i ekonomskim standardima kao posljedicama  kao i ciljem obrane od širenja zaraze, sukladno zahtjevima struke.
Narodna mudroslovica kaže “podaj dite materi” – majka zna šta djetetu treba, tako se pokazalo da međunarodna zajednica  zna šta treba učiniti kako bi  Sporazum bio potpisan.
Pojavom prijetnje od korona virusa u Bosni i Hercegovini je na površinu izbacio problem dva entiteta a tri naroda, bojazan za političke ambicije, nepovjerenje, i za svaki korak je upitan cilj , (može biti i politički), uglavnom nesigurnost i nepovjerenje. Kako organizirati obranu od korona virusa???  Prvo moramo znati koga branimo, ako branimo entitet postavlja se entitetska obrana, ako branimo narod organizira se narodna obrana. Državna obrana, kao i 90-tih se pokazala  nepostojeća, a  obrana naroda se organizira  od lokalne razine prema vrhu, gradovi i općine sa svojim mjesnim zajednicama koje najbolje poznaju teren za prevenciju širenje korona virusa.  Okvirnom strategijom na razini države bi izbjegli  različita tumačenja nadležnosti i sukobe. Dogodi se da iz istog naroda a različitih razina vlasti, stavovi su u sukobu ( proizvoljni i promjenjivi)  To nije dobro, naredbe se  provode, one su kratke, jasne a zapovjednu odgovornost snose zapovjednici bez bilo kakvih naknadnih pojašnjenja, (sve treba biti predviđeno i planirano).
Korona virus je razotkrio mnoge nesposobnosti i neznanja aktualnih ministara i zapovjednika. Odgovornost nosi onaj tko ih je pozicionirao, a pozicioniranima je najveća krivnja  što  ne ponude ostavku.
Krizna vremena traže hrabre, stručne zapovjednike koji zastupaju propisane stavove. Domoljublje  se iskazuje ostavkom kako bi došli bolji i sposobniji. Civilna zaštita je uslužna djelatnost, a nikad naredbodavna. U lancu zapovjedne odgovornosti su vojska i sigurnost, a u kriznim vremenima  se traži pomoć od dragovoljaca ako se pokaže potreba. Lanac zapovjedanja je jasan, sve drugo je  gubljenje vremena i resursa. U struci imamo najjače kadrove medicinskog fakulteta, zdravstvenog i farmacije.  Udruženi u stručne i snažne timove, ostvarit ćemo  učinak obrane od korona virusa.

Civilna zaštitaima ima svoje zadaće, priprema obranu od vatre, suše i poplava, gradnja rezervoara na prostorima cijele Hercegovine, kako bi prikupljali rezerve za  sušne dane, te izgradnja protupožarnih putova. Potrebno je obnoviti postojeće bunare, koje je još Austougarska popisala kao vojne resurse.

Izolacijske centre napraviti u prirodi gdje ljudi mogu živjeti  (npr. naselja vikendica u Risovcu) ili  doprinijeti razvoju nekog izoliranog mjesta na način da tu osigura život u izolaciji./ karantena / voda struja, dugoročno planirati naselje, novca ima, dobit će se od MMF-a koristiti vikend naselja za potrebe života u novim uvjetima ili  napravite nove zajednice za život u izolaciji, tko zna koliko će ovo trajati. Ovo je maratonska borba.

Potrebno je što prije zatvoriti šatore na graničnim prijelazima, jer su sramote, pokazuju bezosjećajnost vlasti prema čovjeku. Ispod razine ljudskog dostojanstva su, nema pravo nitko toliko poniziti čovjeka. Prema zaraženima se trebamo ponašati kao prema ranjenicima u ratu, a potencijalne oboljele  staviti u uvjete zaštite i izolacije po standardima dostojnog života.. Moguće da gradimo temelje nekog novog vremena, pa barem neka nam temelji budu ljudskost, dostojanstvo, kvalitet i struka u svim aktivnostima koje činimo.
  • Stožer treba biti u centru (Dom HSKosače) a glavni nositelji aktivnosti  provođenja i nadzora stanovništva su mjesne zajednice.
  • Omogućiti sudjelovati svim ljudima dobre volje (specijalci  iz određene oblasti), zaboraviti ego i sebeljublje,  a širiti sebedarje i žrtvu za čovjeka.
  • Ministri MUPa bi trebali biti zapovjednici a glasnogovornici najbolji komunikatori  u narodu.
Postavlja se logično pitanje “zašto HNS  nije izravno uključen u obranu” (i ostale institucije hrvatskog naroda: HZHB, Dokumentacijski centar, zastupnici u Saboru RH). Naša obrana nije ni državna, ni entitetska, ona je narodna pa neka je preuzme HNS sa sposobnim i stručnim ljudima. a  predsjednike vlada županija ostavite za politiku i logistiku gdje su se i dokazali.
MLADEN LJUBIC VAJTA
Obilježena 22. obljetnica utemeljenja Prve dragovoljačke postrojbe ...