Home BIH „Stepski vuk“ HNK Mostar u bosanskohercegovačkoj selekciji Festivala MESS

„Stepski vuk“ HNK Mostar u bosanskohercegovačkoj selekciji Festivala MESS

34
0

Predstava „Stepski vuk“ jedna je od tri bosanskohercegovačke predstave koje su selektirane na 64. Internacionalni teatarski festival MESS. Selektorica bosanskohercegovačkih predstava, književnica, dramaturginja i urednica Marina Vujčić izabrala je, pored „Stepskog vuka“, predstave „Malograđanska svadba“ redatelja Paola Magellija u produkciji Kamernog teatra 55 iz Sarajeva te predstavu „Drama o Mirjani i ovima oko nje“ redatelja Nermina Hamzagića u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Najpromišljeniji kazališni proizvod prošlogodišnje bh. produkcije

„Predstava ‘Stepski vuk’ jedan je od najpromišljenijih i najkompletnijih kazališnih proizvoda u prošlogodišnjoj produkciji bosanskohercegovačkog glumišta, ali i mnogo šire. Koncept preispitivanja identiteta dosljedno je proveden u svim elementima predstave – od scenografije i rekvizite, do kostima, svjetla, glazbe i ,na koncu, glumačke igre koja je potpuno u službi te duboko promišljene cjeline u kojoj ništa nije slučajno – ni koferi kao spremišta različitih identiteta, ni odjeća koja se na sceni presvlači u skladu s aktualnim odnosom glavnoga lika prema okruženju i prema svim svojim nesvjesnim identitetima s kojima se pokušava pomiriti“, stoji, između ostalog, u obrazloženju selektorice Marine Vujčić.

„Redateljica i autorica dramatizacije Tamara Kučinović svojom je interpretacijom ‘Stepskog vuka’ dala fizičku, organsku dimenziju aktivnom nihilizmu Harryja Hallera iz kultnog romana Hermana Hessea i pokazala nam kako se kvalitetnom teatarskom estetikom nešto tako apstraktno kao što je unutrašnji život i unutrašnja borba može ‘prevesti’ na igru u kojoj kaos postaje red, jednina postaje mnoštvo s upitnom granicom između muškog i ženskog, intimno postaje univerzalno, a pitanje identiteta postaje pitanje oslobađanja svih naših lica i naličja u korist igre, slobode i stvaranja“, zaključuje selektorica u obrazloženju.

Treći festival od premijere

Ovo je treći festival na kojem će sudjelovati predstava „Stepski vuk“ od premijere 21. ožujka 2024. godine. U lipnju gostuje na 44. Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu, a u srpnju na Osječkom ljetu kulture. Predstava je rađena prema kultnom romanu Hermanna Hessea, a redateljica i autorica dramatizacije je Tamara Kučinović. Scenski pokret potpisuje Goran Guksić, scenografiju i kostime Davor Molnar, oblikovanje svjetla Tamara Kučinović, dok je autor glazbe Marko Lucijan Hraščanec. U predstavi igraju Bojan Beribaka, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Jadranka Popović Miljko, Ivan Nevjestić, Jelena Kordić Kuret, Ana Franjčević, Mirela Mijačank Kordić i Nikolina Marić.

HNK Mostar prošle je godine sudjelovao na 63. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS s predstavom „Noć s Aleksom“ autora Marka Tomaša i redatelja Ivice Buljana. Ovogodišnje izdanje festivala bit će održano od 4. do 13. listopada./HMS/

 

Previous articleDIREKTOR AUTOCESTA FBIH Denis Lasić: Na ljeto 2026. imat ćemo spoj od Ivana prema sjeveru
Next articlePredsjednik Čović i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Krišto u Vukovaru odali počast herojima Domovinskog rata