Home Kultura Svečanost u Župi Deževice okupila hodočasnike iz cijele Europe

Svečanost u Župi Deževice okupila hodočasnike iz cijele Europe

1301
0
SHARE

U Župi Gospe Snježne u Deževicama nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić na Vrelu sv. Jakova Markijskog danas je blagoslovio kip ovog sveca.

Kip sv. Jakova zavjetni je dar sestara Antonije Relota i Jelene Perić, koje su porijeklom iz Deževica, a sada žive u New York–u.

Procesiji, blagoslovu kipa i svetoj misi nazočilo je i brojno izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH predvođenih hrvatskim članom Predsjedništva BiH dr. Draganom Čovićem.

Svetu misu je predvodio kardinal Puljić koje se u nadahnutoj propovijedi osvrnuo na riječ Evanđelja kao i nestalnosti koje nosi ovozemaljski život. “Ovdje dolazimo naučiti od svetog Jakova kako biti vjeran, ustrajan i dosljedan u vjeri. Krize imamo svi, imali su ih i Isusovi učenici no moramo priznati sebi i Bogu da smo grešni te prihvatiti savjest kao svojevrstan navigator te ići Božjim putem. Ovo svetište je mjesto u kojem možemo obnoviti svoju hrabrost kako ne bismo pristali na put zloga”, kazao je između ostaloga kardinal Puljić

Svetoj misi su nazočili hodočasnici iz cijele BiH, Hrvatske ali i europskih zemalja poput Austrije, Njemačke, Švicarske, Italije… Stoga je župnik don Marin Marić osim svima njima, posebno zahvalio i kardinalu, dobročiniteljicama koje su donirale blagoslovljeni kip kao i svima koji su pomogli u organizaciji današnje svečanosti.

Pozdravio je i nazočne političke dužnosnike te prigodnim darom, uručenim od strane načelnika općine Kreševo, zahvalio i predsjedniku Čoviću na njegovoj podršci Župi i svetištu.

“Svjesni smo svi što je naša zemlja pretrpjela u nemilim ratnim događanjima. No ovo je naša zemlja, naša svetinja i za nas je kako reče poznata hrvatska glazbena diva, uvijek ista. Dragulj s bezbroj boja; plemenita, čista, domovina je moja. Za sve što nam je dala, što je s nama cvalo, da ti kažem hvala, bit će uvijek malo. Zato ljubimo svoju zemlju, uvijek i zauvijek, ma gdje god bili. Ne zaboravljajmo svoje korijene, nego uvijek se sjetimo odakle dolazi naša krv,” kazao je župnik Marić.

Slavlje je nastavljeno u dvorištu crkve.