Home Kultura Tadić: U Zeničko-dobojskoj županiji “platforma na mala vrata”; cilj Bošnjaka eliminacija Hrvata...

Tadić: U Zeničko-dobojskoj županiji “platforma na mala vrata”; cilj Bošnjaka eliminacija Hrvata iz svih institucija

1398
0

Ivo Tadić, zastupnik HDZ-a BiH u Zeničko-dobojskoj županiji i predsjednik te stranke za ZDŽ, za Dnevnik.ba događanja u Skupštini te županije ocijenio kao “platformu na mala vrata”.

Za predsjednicu Kluba Hrvata u Skupštini Zeničko-dobojske županije izabrana je Vlasta Kalas iz Demokratske fronte Željka Komšića koja je, inače, skupštinski mandat osvojila bošnjačkim glasovima. Izabran je i Vedran Kaser iz SDP-a BiH za zamjenika predsjednice Kluba Hrvata u Zeničko-dobojskoj županiji.Sanja Renić iz Naše stranke, izabrana je za zamjenicu dopredsjetelja u Skupštini ZDŽ, koja je, također, mandat osvojila zahvaljujući bošnjačkim glasovima u ovoj županiji.

“Cilj bošnjačkih stranaka jest imati 6 izaslanika u federalnom Domu  naroda kako bi mogli imenovati Predsjednika i potpredsjednike FBiH i Vladu FBiH, bez legitimne volje hrvatskog naroda. To sam već vidjeli i prije u dva procesa”, kazao je Ivo Tadić.

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojske županije, zastupnik Ismet Sarajlić (SBB) izabran je danas na prijedlog Kluba Bošnjaka za novog predsjedatelja.Renić, Kalas i Kaser su mandate danas  zahvaljujući glasovima Bošnjaka. Sa 20 glasova za, tri protiv i 10 suzdržanih glasova takav su izbor potvrdili i zastupnici na sjednici.

Smatra i kako su bošnjačke stranke još ljetos demonstrirale svoje političke planove.

“Znali smo što će se dogoditi još kada su sastavljali liste jer se na tim listama našao stanovit broj Hrvata svih bošnjačkih stranaka u Zeničkoj-dobojskoj županiji i bilo je jasno da im je cilj izabrati predsjednika Kluba Hrvata i zamjenika predsjedatelja, a to mjesto pripada Hrvatima”, kazao je Tadić.

Radno predsjedništvo izabrano je glasovima 21 zastupnika nove parlamentarne većine u Skupštini ZDŽ, a koju čine SDP, koalicija koju predvodi Nezavisni blok, DF, SBB, A-SDA, Naša stranka i Stranka za BiH, a protiv su bili zastupnici koalicije koju predvodi HDZ, dok su suzdržani bili zastupnici SDA.

Podsjetio je i kako su stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH po prvi puta osigurale tri mandata u Skupštini Zeničko-dobojske županije.

“Lista HNS-a BiH u ZDŽ imala je skoro 12 tisuća glasova. To je izborni kapacitet Hrvata u ovom dijelu BiH, dakle, preko 90 posto birača Hrvata glasalo je za stranke okupljene oko HNS-a BiH i da bi danas, oni izabrani, bošnjačkim glasovima, ušli u rukovodstvo Skupštine da predstavljaju Hrvate”, objasnio je Tadić.

Smatra i kako je Zeničko-dobojska županija jedna od pet bošnjačkih u FBiH u kojoj još uvijek ima dovoljan broj Hrvata i da je Ustavom zajamčeno da imaju dva ministarstva u Vladi ZDŽ.

“Kada preklope Sarajevsku, Tuzlansku, Bosansko-podrinjsku i Unsko-sansku, ostaje još samo ZDŽ, pronašli su Hrvate izabrane bošnjačkim glasovima, instalirali ih i ovo je uvod u Platformu na razini Federacije BiH”, tvrdi Tadić.

Tadić je, također, kazao kako današnje gaženje izborne volje hrvatskog naroda u Zeničko-dobojskoj županiji, nije stvar toga je li HDZ BiH u Skupštini ili nije, nego isključivo – agresivne političke poruke Hrvatima u tom dijelu BiH.

“Hrvati u BiH bi voljeli da imaju višestrančje i pluralizam kako to imaju Bošnjaci, ali to nije moguće dokle god se ne promijeni Izborni zakon BiH i zato su svi i svugdje okupljeni oko HNS-a BiH. I opet, i tako ujedinjeni oko HNS-a BiH, imamo slučaj Komšića u Predsjedništvu, Hrvate bošnjačkim glasovima izabrene u Skupštine i postavljene na mjesta kojima pripadaju Hrvatima”, rekao je Tadić.

Upitao se i je li to ta građanska država BiH koju zagovaraju, da gdje god mogu, eliminiraju Hrvate iz svih procesa odlučivanja i vlasti.

“BiH je država tri konstitutivna naroda i konstitutivnost je natkrovljujuće načelo našeg Ustava BiH. Žao mi je što patriote to još uvijek nisu spoznale”, rekao je Tadić.

Inače, Zeničko-dobojska županija je jedan od četiri poligona bošnjačkih stranaka iz koje delegiraju Hrvate izabrane bošnjačkim glasovima i na taj način popunjavaju Klub Hrvata u federalnom Domu naroda.

Naime, bošnjačka politička elita je uvjerena da će uspjeti delegirati po jednog Hrvata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Sarajeva, Tuzle, Bihaća i Goražda ali su im potrebna i dva iz ZDŽ kako bi imali kontrolu nad jednom trećinom izaslanika u Klubu Hrvata Federalnog doma naroda te tako nastaviti proces majorizacije Hrvata na razini entiteta FBiH.

Bošnjačke stranke pored Kluba Bošnjaka, u Domu naroda FBiH imaju punu kontrolu nad klubom Ostalih kao i Srba te ih za potpuno „preuzimanje“ Federacije treba i kontrola nad najmanje jednom trećinom, odnosno šest, izaslanika u Klubu Hrvata.

Upravo zbog toga im je stalo da iz ZDŽ proguraju svoje Hrvate u Dom naroda FBiH.

(dnevnik.ba)

Previous articleU Mostaru sastanak izaslanstva HDZ-a BiH i SDA
Next articleGODIŠNJICA SMRTI Hrvati širom BiH zapalili svijeće za generala Praljka