Home Kultura Tjedni braniteljski komentar ….. Predsjednik Čović ima mandat govoriti u Livnu kao...

Tjedni braniteljski komentar ….. Predsjednik Čović ima mandat govoriti u Livnu kao Predsjednik HNS-a

174
0
SHARE
 ….Iskreno rečeno prisilio sam sebe napisati ovaj komentar, iako sam odlučio obustaviti  pisanje na određeno razdoblje. Zaključio sam, imaju oni kojima je dužnost i odgovornost komunicirati i  pisati pa neka rade svoj posao (Odbor za branitelje, temeljne četiri Udruge )  Ruku na srce dužnost im je ne samo pisati priopćenja, već obrazloženja svim čitateljima a posebno braniteljima oko svakog događaja i zadaće kojom se bave.  Transparentnost i  komunikacijska otvorenost prema svima, umreženost i informiranost bi preduprijedila odnose i minimizirala nezadovoljstvo, a posebno spriječila mogućnost otuđenosti  “centra” zastupanja.
Veoma je važno oglasiti se oko svake organizacije  obilježavanja obljetnica, pa i ove u Livnu, a posebno kada se u javnosti pojave nekorektne izjave HRS-a  podružnica Livno kako ” neće dozvoliti govoriti Predsjedniku HNS-a Draganu Čoviću”  Žalosno je kako nitko nije reagirao iz rukovodstva HRS-am bar sa upozorenjem, uz korektan poziv na mir, poštivanje braniteljskog obrambenog jedinstva.  Nažalost svojim ishitrenim izjavama i  “sljepilom” pokazuju nezrelost i neznanje, a time daju potporu protivnicima Izbornog zakona (kolektivnim političkim pravima svakog od tri naroda u BiH).  Zanimljivo da autori “izjave” ne znaju kako uopće nemaju mandat  protiviti se jer Gradsko vijeće Grada Livna nema  nikakve veze sa organiziranjem obljetnice.  Dakle, jako površno, populističko, kratkotrajno, neučinkovito, nezrelo ponašanje pojedinaca koji ne vide dalje od “svoje vale” (Oprosti im Bože, ne znaju šta čine)
Svi hrvatski sinovi u Bosni i Hercegovini a posebno svi sudionici obilježavanja obljetnice, tog dana su dostojni i ponosni na svoj udio u  svečanom činu sjećanja i spomena svih mrtvih i živih sudionika. Na taj svečani dan obilježavanja obljetnice HVO-a nema političkih raslojavanja, svi smo ponosni sinovi svoga roda koji je hrabro obranio ognjišta. Osjećamo ponos i poštivanje  na takvim događajima. Upravo to smo dužni svim mrtvima koji su svoj život položili za našu slobodu.
Iskazujem zamjerku Odboru  za branitelje i  Temeljnim Udrugama  zašto ne objave blagovremeno apel za dostojanstvo i suzdržavanje od dnevnopolitičkih štetnih, ishitrenih priopćenja  koja su neprimjerena jedinstvu iskazanom u ratnim uvjetima. Šteta je nenadoknadiva  u procesu koji traje …..(borba za jednaka politička prava  tri konstitutivna naroda u BiH)  Nacionalna strategija hrvatskog naroda je jedna i jedinstvena, neovisna o različitim političkim pristupima. Jedinstvo u ostvarenju cilja jednakopravnosti nema alternative. pozicioniran je iznad svih drugih  ciljeva i interesa.  Upravo na tom putu pokazujemo zrelost i žrtvu za cilj.  (jednako nije dobro za Hrvate u ovim teškim vremenima “prepucavanje” Predsjednika RH i Predsjednika Vlade RH)
 Autor objave, Mladen Ljubić Vajta