Home Kultura Tjedni komentar… izborni zakon je proces svih procesa u BiH………..

Tjedni komentar… izborni zakon je proces svih procesa u BiH………..

478
0
SHARE
..Kad čovjek razmisli i realno promatra događaje, jednostavno zanijemi na činjenicu koliko je truda uloženo u stvaranje Hrvatskog narodnog Sabora BiH kao krovne institucije Hrvatskog naroda, koliko je trebalo uložiti energije i truda kako bi  zahtjev za jednaka prava tri naroda u BiH  bio aktualan  u međunarodnim odnosima. Tek nakon ujedinjenog stava hrvatske udružene politike međunarodna zajednica je razmatrala srž problema.  Moramo znati da nema brzih ni jednostavnih rješenja,  Izborni Zakon  je lijek za  kaotično stanje u BiH, ali  moramo znati da je Izborni zakon PROCES (a ne amandman) u kojem  političko Sarajevo ustrajno kroz više opcija sa istim ciljem UNITARNA BiH
Nevjerovatno je kako se uvijek nađe “politički sljepac” koji će odigrati ulogu predviđenu u  Bošnjačkom Memorandumu, Cilj sarajevske politike je pronaći hrvate koji će  negirati  HNS i Odluke HNSa  Sljepoća i medijska ostrašćenost  pojedinca razara  i uništava snagu političkog korpusa Hrvata (ovoj put ulogu ima Slaven Raguž) Mudrost je najpotrebnija ali je nema. Jasno je kako političari željni slave biraju lakši put (teže izboriti svoje borbe unutar nego izvan HNSa) Jednostavan recept koji  promovira “poželjne” hrvate je “pljuj po svom i dobrodošao si”
Zar Slaven Raguž nije mogao svoju politiku promovirati prije Sabora, ponuditi Rezoluciju ( onako kako su učinili intelektualci u Tomislavgradu) zatim dogovarati i usvajati zajednička rješenja. Ali prevladala je strast  TV nastupa i “mojih pet minuta” u kojima treba kompromitirati HDZ kao najsnažnijeg  političkog predstavnika Hrvata. Naravno ekspresna slava dolazi kad pljuješ svoga (najjačeg ) jer  radiš za političko Sarajevo. Imamo nekoliko pitanja za hrabrog i kratkovidog političara;
Posljedice mostarskog zasjedanja: Dvije stranke napustile Hrvatski narodni  sabor
Zašto nije komentirao Deklaraciju SDA Kongresa o unitarnoj BiH.?
Zašto je ostao izvan službenog nastupa ipredsjednika stranaka?
Koji je cilj – želi li oslabiti  pregovaračku poziciju Predsjednika Hrvatskog narodnog Sabora?
Nasuprot Ragužu, veoma ozbiljan prijedlog duvanjske Deklaracije je način iskazivanja političke volje i ciljeva, ali je zakazala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, jer nije pozvala profesora Miju Tokića da javno obrazloži istu. Također  odličan govor i mudar  javni nastup je imao novoizabrani član Hrvatskog narodnog Sabora, predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka  Ivan Vukadin. Primjer dugoročnije političke mudrosti i ustrajnosti.
Rezolucija Sabora je  rezultat mogućeg i jedino kvalitetno rješenje. Sabor je u zasjedanju a paralelno  proces koji traje  je Izborni zakon. Predsjedniku HNSa  kapa do poda zbog mudre odluke o “procesu u tijeku”
Upamtimo jednom zauvijek Hrvate niko nikad nije pobijedio tamo gdje nije bilo izdaje.
Smatramo kako u Saboru, treba biti mjesta za one koji su u predhodnom sazivu  obnašali visoke dužnosti u zakonodavnoj i izvršnoj  vlasti. kao i generali HVO i ratni zapovjednici dok su živi trebaju biti počasni dionici političkog tijela hrvatskog zajedništva.
HNS traži formiranje hrvatske federalne jedinice
voditelj analitičkog tima BPZ
Mladen Ljubić Vajta