Home Kultura Tjedni Komentar “Na Kupresu se branila sloboda Hrvata…………(II Dio)…………………!

Tjedni Komentar “Na Kupresu se branila sloboda Hrvata…………(II Dio)…………………!

563
0

Na Kupresu se branila sloboda Hrvata, tu će se uspostaviti i nova snaga za završne političke bitke i našu konačnu Slobodu (2)

Mitska mjesta ne samo herceg-bosanske, nego i ukupne hrvatske, povijesti su Kupres, Livno i Tomislavgrad. Poznato je to svim Hrvatima ali očito nije  vridno spomena u današnjem Predsjedništvu nečega što je bio pokret, pa stranka i na koncu, evo obična partija. Ej, ženo! Ej, drugovi i gospodo! Možete vi ovo pročitati i rukom odma’nuti, ali nakon vaših sankcija bez kraja, bez logike i smisla, bez uvažavanja svega napisanog u prvom dijelu ove analize, znajte da ste popločali put za početak kraja Pokreta kakav je pokojni prvi predsjednik zatemeljao. U velike ste se opanke obuli. Nakon vašeg odma’ivanja rukom, narod Tropolja i Završja, neki prije neki malo kasnije, će vam pokazati stari bosanski grb.

Početak kraja HDZ BiH u HBŽ

Draško Dalić: Šumarstvo i drvoprerađivačka industrija su strateški ciljevi - HBŽ Vijesti

Sve je počelo prije skoro 4 godine, rušenjem Vlade HBŽ kojoj je na čelu bio bivši županijski ministar MUP-a, Draško Dalić, 20 lipnja 2017. Već tada su ozbiljni zastupnici tvrdili da je HDZ BiH na putu da postane klijentelistička, “obiteljska” stranka, s kumom Zamjenicom na čelu piramide. Nediljko Rimac, zastupnik HDZ-a 1990, dao je tada podršku Daliću. Osvrćući se na ponude zastupnicima da glasaju za smjenu Dalića, Rimac je Skupštinu usporedio sa “švedskim stolom, trgovačkim centrom” u kojemu se poslušnima nudi nagrada za (pr)odanost. Draško Dalić je tada jasno kazao da je “HDZ BiH u HB županiji postao obiteljska stranka i to stranka obitelji Krišto”. Ali kako to kod nas biva, dok “vile ne dođu očima” drugi ga nisu razumili ni čuli. Dok nji’ova glava nije stigla na pladanj stranačke ponude i potražnje. Da će se sito dogoditi i njima samima, tada možda nisu slutili ni Jozić ni Krišto, ni Ivković, pa ni neki Duvnjaci ni Kuprešaci. Sudbina Glamoča, Drvara i Grahova je sudbina “magarca preko čijih leđa se tuku konji”. Oni samo promatraju i dignu ruku kako im se kaže, kako jučer, tako danas i sutra.OSOBNI STAVOVI Čović nije želio 'treći', a za Karamatića i Vukadina 'treći' je rješenje - Republika

Nastavilo se izbacivanjem iz stranke Ivana Vukadina, Ante Tadića i Roberta Bagarića te kasnije raspuštanjem duvanjske organizacije HDZ BiH, jer Kum Zamjenici nisu nikako mogli dokazati da su njezini kumovi podbacili na zadnjim izborima u Livnu, te da je 10 više od 2 (ruku u županijskoj skupštini). To je označilo  “uzbunu” za sve normalne članove stranke u Duvnu, ali i na Kupresu i Livnu i šire. Jer su svi prepoznali da nije riječ samo o discipliniranju neposlušnih pojedinaca, nego o neuvažavanju volje naroda, volje vlastitih birača. Vidjela “žaba” kako se u Hrvatskoj izbacuju face iz HDZ-a i kao to stranci ništa ne smeta. Svi se poklope ušima, a stranka i bez “jakih” pojeinaca, čak i utemeljitelja stranke, ima još bolji rezultat nego s njima!? Kuma Zmajenica je uvjerila i Prvog čovjeka stranke i sve kolege u Predsjendištvu da je manjina po potrebi većina, ako ona tako kaže. Mislila je da će tako prikriti svoj osobni loš rad na terenu, ne mareći za bahatost svojih kumova i drugih iz plemena poslušnika. Umjesto ostavke onih koji su na izborima za županijsku Skupštinu imali porazne rezultate, krenula je u obračun s ekipom koja očito živi sa svojim narodom, koja sluša glas naroda i po njemu se ravna. Ne’ko je pravio račun bez krčmara. Krenuli ste u obračun s „neposlušnima“ ne gledajući dalje od vlastitog nosa, ne vodeći računa o korijenima stranke ni o njezinoj budućnosti. Velike interese stranke ste bacili pod noge svojih malih, sebičnih interesa. Usprkos svim upozorenjima iskusnijih od vas, držali ste se Statuta, što bi vam rek’o vaš uzor Joža, k’o pijan plota.

Čović na Kupresu o braniteljskoj problematici te izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima - www.vecernji.ba

Nakon obračuna s duvanjskim HDZ-ovcima, momci su upoznali šire članstvo, od sela do sela, od kuće do kuće, i dobili privolu svoga naroda za OTPOR takvoj livanjsko-mostarskoj osovini, koja nema veze s narodnim HDZ-om kakav su stvarali danas pokojni: dr. Ivan Šarac (Mandino selo), dr. Ivan Bagarić i brat mu Željko (Mesihovina), Mijo  Tokić (Kongora), Ilija Krstanović  (Sarajlije), Boško Papić (Vedašić), Ljilja Zrno (Galečić) i desetci drugih, istinskih heroja i heroina ovog ponosnog kraja. Znače li što današnjem Predsjedništvu stranke imena:  pokojnog Mirka Bakovića, utemeljitelja HDZ u Livnu i jednog od utemeljitelja HZ HB, Tomislava  zvanog Mertek s Kupresa? Da ne spominjem žive legende HDZ-a: Miju Tokića, Ivana Ivića, Matu Kelavu, Stipu Baruna i brojne druge vrsne muževe tih krajeva. Iz Livna, Duvna, Rame i s Kupresa su brojni iseljeni Hrvati, utemeljitelji i prvi donatori HDZ-a, a kasnije i donatori za kupnju prvog naoružanja. ‘Ko to ima pravo zaboraviti i s tim se poigravati?

Poštovani Predsjedniče HDZ-a “”šta će nam neprijatelj kad me moj ubija” | Bpz.ba

Vajta i njegovi ‘ajduci

(nastavka slijedi)

Analitički Tim bpz-a Voditelj Tima Mladen Ljubić-Vajta@

Previous articleLJiljana Tolj “ČEŽNJA ZA SINOM”
Next articleVedrana Kolenda “Žabe i princeze”