Home Kultura Tjedni Komentar “Na Kupresu se branila sloboda Hrvata…………(III Dio)…3!

Tjedni Komentar “Na Kupresu se branila sloboda Hrvata…………(III Dio)…3!

547
0

Na Kupresu se branila sloboda Hrvata, tu će se uspostaviti i nova snaga za završne političke bitke i našu konačnu Slobodu (3)

OSOBNI STAVOVI Čović nije želio 'treći', a za Karamatića i Vukadina 'treći' je rješenje - Republika

 

Nešto se u Duvnu POMAK-lo

Da skratimo priču, nakon strašnog rušenja kakvog-takvog ugleda HDZ-a BiH na terenu, nešto se u Duvnu POMAKlo. Nakon svega, logična je bila čista pobjeda Ivana Buntića u utrci za duvanjskog načelnika, logična je bila uvjerljiva većina tek osnovane stranke Hrvatskog nacionalnog Pomaka – HNP u Općinskom vijeću, kao i katastrofalni rezultati HDZ BiH na nedavno održanim lokalnim izborima. Logična je nakon toga bila i nova većina u županijskoj skupštini HBŽ-a gdje je na čelo Vlade izabran  Ivan Vukadin, predsjednik novoutemeljenog HNP-a. Ne samo to, pokazujući da nema zapravo ništa protiv svoje dojučerašnje stranke, da je samo  protiv pojedinaca i nepoštivanja volje većine, Vukadin je kao iskusni politolog i političar, mjesto ministra policije ponudio članu HDZ BiH Mariju Lovriću, što je, fala Bogu, podržao jedini kupreški vijećnik u županijskoj Skupštini, iskusni i neosporni autoritet ne samo unutar kupreškog HDZ-a, Ivan Ivić. Umjesto da podnesu ostavke zbog loših rezultata, predsjednik ŽO HDZ BiH, Branko Ivković, kuma Zamjenica nastavlja svoj lov na vještice. Udara ni manje ni više nego na Ivana Ivića i cijeli kupreški HDZ, tražeći i njihovo raspuštanje. Šta reći nego – krenula žena na brdo bez opreme.

Vratimo se korak unazad. Nije li Branko Ivković kao predsjednik nelegalnog i nelegitimnog ŽO HDZ BiH, dakle najodgovornija osoba za katastrofalne rezultate stranke u županiji i u svom Livnu, morao podniti neopozivu ostavku, a ne koristiti umišljeni autoritet Zamjenice za obračun s duvanjskim, potom i s kupreškim pa i brojnim livanjskim hadezeovcima? Jer, nakon nedavnih lokalnih izbora, ni u vlastitom Gradskom vijeću u Livnu, HDZ BiH nema većinu i pitanje je kako će jadni gradonačelnik dr. Darko Čondić  s takvom strankom iza sebe, izgurati mandat do kraja. Na taj način su Ivković i Jozić, zarad sebičnih interesa, do kraja srozali ugled ovoga i ovakvog Predsjedništva stranke koju su pretvorili u partiju, te doveli u pitanje autoritet Predsjednika stranke i za dugo vrime ili zauvik, izbacili HDZ BiH iz pozicije moći, u ovim krajevima, „sjeverno od Čađe“, od Studenih vrila do Kupreških vrata i do Šator planine.

 

Je li Predsjedništvo HDZ BiH obmanuto ili im nije ni stalo do Tropolja?

Prva dama HDZ-a BiH se poziva na Statut te izjavljuje da nije ona nego Predsjedništvo HDZ BiH donilo odluke o raspuštanju duvanjskog HDZ-a i imenovanju povjerenika Joze Bagarića; donilo odluku o kažnjavanju Ivića i Lovrića, raspustilo duvanjske i kupreške hadezeovce. I to jednoglasno, kaže Zamjenica!? Na koncu će morati doniti i odluku o raspuštanju ŽO HDZ BiH HBŽ, i imenovanju povjerenika. Opet valjda “jednoglasno” i jednoumno. Povjerenik, kojega neće biti lako naći, bi onda trebao “jovo-nanovo” organizirati unutarstranačke izbore u Duvnu, Kupresu, možda i Livnu, Glamoču, Drvaru i Grahovu, potom i izbor novog vodstva županijskog HDZ-a BiH. Kako stvari stoje, prije će novi županijski i entitetski izbori, nego “Zamjenica” s novim provjerenikom dovrši sav taj silni posa?! Jadna majko, jadni’ li svatova, rekla bi naša Šimuša.

HDZ BiH

Kako je u politici sve povezano, Zamjenica je dovela u vrlo neugodnu poziciju Prvog HDZ-ovca koji je, zahvaljujući livanjskom ortakluku i kuminom političkom nestašluku, preko noći ostao bez kontrole nad 5-6 ruku u oba doma federalnog Parlamenta. Kani li Zamjenica, nakon svega, narodne zastupnike disciplinirati i redati prema partijskom Statutu kojega je sama po sebi pisala, koji je “izum” te banjalučke pravnice? Sreća je što narodni zastupnici u oba doma Parlamenta Federacije BiH ne utvaraju sebi da su oni zastupnici zato što su lipi, pametni i mladi. Petar Galić, Ante Baković, Josip Mioč, Ivan Ivić, pa i Luka Faletar iz ramskoga HDZ-a 1990. su vojnici svog naroda a ne svojih partija. HDZ BiH je bez njihovih ruku u problemima u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH. Zna narod, zna i Prvi čovik nekad moćne stranke, da ni jedan od ovih ‘ajduka sigurno neće izdati interese naroda koji ih je birao. Poruka je to i njihovim biračima za sljedeće izbore da floskula o “potrebi apsolutnog jedinstva” na entitetskom i državnom nivou, više ne pije vodu. Lipo se vidi kako se može mirne savjesti birati zastupnike iz drugih političkih opcija koje nisu u ortakluku, koje nisu zaoglavljene ularom jednostranačkog jednoumlja, a i dalje stajati čvrsto na liniji obrane nacionalnih interesa. To će ‘ajduci i dokazati kroz nadolazeće vrime.

Čoviću ne preostaje ništa drugo nego izvući pouku iz svega, ispričati se momcima Tropolja i Rame i u okviru HNS-a, razgovarati s njima o nacionalno važnim temama u novim okolnostima, uvažavajući njijov narodni legitimitet i novi politički subjektivitet. Svečano obećajem da neću više o ovom pisati, dok se ne vidi ko je “puvao na ‘ladno” a ko prodava rog za sviću. Osim toga, možda i mene i moje ‘ajduke neko “stavi u red”!?

(Vajta i njegovi ‘AJDUCI)

Suzana Šimunović “U OČI ME GLEDAJ” | Bpz.ba

Analitički Tim bpz-a Voditelj Tima Mladen Ljubić-Vajta@

Previous articleVedrana Kolenda “Žabe i princeze”
Next articleLJUBIĆ: Apsurd je da Predsjedništvo BiH radi na rušenju Bosne i Hercegovine