Home Kultura Tjedni komentar “Na Ovojcima (Polog) je Prelaz “Događanja Naroda” u Aktivnu “Domovinsku”...

Tjedni komentar “Na Ovojcima (Polog) je Prelaz “Događanja Naroda” u Aktivnu “Domovinsku” Odbranu

590
0
 …Svjedoci vremena i stvarna istina…Svaka tema ima svoju odgovornost, a  istina ima težinu konačnosti manipulacija i laži. Upravo radi održanja laži u životu veoma često se susrećemo sa  “tumačima istina”  koji su redovito plaćenici  “izvora laži”  Veoma popularno i rasprostranjeno  je u vremenu društvenih mreža  lansiranje neistina, eliminiranje konkurencije,  tako da možemo govoriti o “areni zloga” u kojoj se raspiruju najniže ljudske strasti i upravlja se emocijama ” širokim putem dobrih namjera  prema paklu i propasti”
U narodu se udomilo ogovaranje i prihvaćanje laži kao istine, uništavanje ljudi i obitelji, relativiziranje zlog. Istinske ljudske vrijednosti su ismijane i neprihvatljive. Naš analitički tim osuđuje takve trendove i zalaže se za ISTINU koja je spora ali vječna. U dugom razdoblju između laži i istine, ukazujemo i protivimo se svakom obliku organiziranih  osuda bez istrage i analize.  Činjenice izvađene iz konteksta su najuspješniji alat za eliminiranje konkurencije i uspjeh negativne selekcije.
Bolne posljedice ” politike rekla kazala” su vidljive u stvarnom životu. Mnogi okončaju život a ne unište laži manipulacije koje su im život i obitelj uništile. Zasigurno su svi željeli ISTINU.HRS PITA NEKE S OBLJETNICE TENKOVA Gdje ste bili '91? | Hercegovina.Info
Upravo radi istine objavljujemo svjedočenje našeg voditelja Tima BPZ Vajte:
“Upravo jedan iznenadni susret sa Viktorom Zovkom sa Pologa vrati me 30 godina unatrag. Mnogima je nepoznato kako se  jedan dio Poloških Prvih dragovoljaca prijavio u Poskoke, Prvu dragovoljačku postrojbu Poskok Bojnu BiH. Upravo sa ViktoromZovko, Tihomirom Zovko, Marinkom Kraljević Žutim i Ivanom Priporcem u Kraljevića “pezejcu”  smo  stigli na Galac a Širokobriješki odred i braća Mandić   su za nama pristigli ( imali su i prometnu nezgodu). Ne želim pisati tko je stigao prvi jer to nije ni važno (koliko se energije gubi na  nebitno) Najvažnije je da smo bili zajedno i da smo obranili svoja ognjišta.
Ovaj put želim svjedočiti ISTINU o Pologu i Položanima, koji su od početka agresije “jugo armada” bili jedna od najistaknutijih Mjesnih zajednica. Posebno zanimljiva tema su maloljetnici koji svjedočili zaustavljanju tenkova zajedno sa svim žiteljima sudjelovali u  “događanju hrvatskog naroda u Pologu”  Od tog vremena više ništa nije bilo isto. Djeca su postala odrasli ljudi, sudjelovali u mnogim akcijama po potrebi, Naravno da “goloruk narod ” nije imao  iskustva zapisivanja povijesti i evidentiranja događanja i sudionika. Tako doprinos hrabre djece, nije evidentiran  a ja želim svjedočiti o tim vremenima. Zasigurno je mnogo propusta u Uredima obrane. Želim to ispraviti te zapisati ISTINU jer to je istinski doprinos maloljetnika iz Pologa. Njihovo je pravo  biti dio povijesti obrane Doma i Domovine. Nikad nije kasno za istinu, jer ti maloljetni  pološki mladići osim statusa maloljetnih dragovoljaca bi trebali biti i Prvi dragovoljci. Svjedoci smo mnogih neistina ili djelomičnih istina, nekako je sve izokrenuto. Želim da poštujemo jednako sve domovinske heroje. jer jedina ISTINA je kako smo zahvaljujući zajedništvu hrabrog srca obranili Dom i Domovinu.
U javnosti danas se Domovinski heroji  promatraju kao nešto nazadno i beznačajno. Teško je ali i još teže zbog nametnutih kvazi skrivenih istina.
Promatrajući akciju dragovoljnog darivanja krvi u prostorijama Doma HDZa radujem se što visoki dužnosnici a i oni koji to nisu daruju svoju krv za potrebite. Upravo ova fotografije me vratila 30 godina unatrag na jednu akciju  koju  želim svjedočiti. Kada smo vršili prijevoz naoružanja  mislim (MES),  pokvario nam se auto u Pologu.  I prepoznah sada jednog od momaka koji nam je pomogao i cijelu noć proveo snama, odrađivao vojničke zadaće. To je bio tad maloljetni branitelj a danas ministar Denis Lasić.       Gledam kako daruje svoju krv i drago mi da je i danas dragovoljno aktivan u pomaganju drugima. .  Razmišljam a i siguran sam dau Uredu obrane u Mostaru nema ništa zapisano o  dragovoljcima maloljetnicima  niti ima u evidenciji maloljetnika dragovoljaca. To se u muslimanskim uredima obrane nikad ne bi moglo dogoditi. Nekako smo zalutali u formuli “brini se za se” i to nam nije donijelo nikakvo dobro. Samo zajedništvo u slozi i uvažavanju donosi napredak i dobro svima”
Ovaj članak posvećujemo svim maloljetnim dragovoljcima  širom Herceg Bosne i Bosne i Hercegovine.a poseban pogled na maloljetne dragovoljce u Pologu, koji su u aktivnostima obrane domovine od 7.5.1991 Vjerujemo kako je otežavajuća okolnost  granica jer tenkovi su zaustavlljeni na granici Širokobriješkoj. Polog pripada Mostaru (granice je vrag stvorio kako bi razjedinio i zavadio) Slijedom istog podržavamo prijedlog  predsjednika Čovića  o zajedničkom danu branitelja, jer smo zajedno obranili i zaustavili, jer smo zajedno jedno, snažni nepodijeljeni. Zajedno Široki Brijeg i Mostar, zajedno dvije južne županije. Prvi dragovoljci će imati svoj prijedlog da upravo ministar Lasić  bude na čelu zajedničkog organizacijskog odbora  ne samo kao maloljetni dragovoljac već i kao Prvi dragovoljac domovinskog rata 91 95
voditelj analitičkog tima BPZ
Mladen Ljubić Vajta
Previous articleHERCEG: UBLAŽITI POSTOJEĆE PROTUEPIDEMIJSKE MJERE NA SVIM RAZINAMA
Next article[ ZA ČISTIJI NEUM-NEUM SE VOLI DJELIMA ]