Home Kultura Tjedni komentar….sinonim HVO-a je general pukovnik HVO-a Ljubo Ćesić Rojs…

Tjedni komentar….sinonim HVO-a je general pukovnik HVO-a Ljubo Ćesić Rojs…

258
0
Plitvicka jezera, 310311. Ispred spomen obiljezja Josipu Jovicu na Plitvicama obiljezila se 20. obljetnica redarstvene akcije "Plitvice" i pogibije prve zrtve u Domovinskom ratu hrvatskog redarstvenika Josipa Jovica. Tom prilikom visoki politicki i vojni duznosnici polozili su vijence za poginulog Jovica. Na slici: Ljubo Cesic Rojs na celu izsalanstva Hrvatskog generalskog zbora polozio je vijence. Foto: Davor Pongracic / CROPIX
. Ne zaboravite dužnost nam je ratne Zapovjednike službeno pozvati na obilježavanje obljetnice HVO-a, nikog ne zaboraviti. Obilježavanjem obljetnice svi smo jedno i zajedno, posebno jer smo svjedoci kako svaki dan naših heroja je sve manje, odlaze sve mlađi na put bez povratka… Budimo prijatelji do groba, to je naša nadležnost, a poslije groba pred Boga. Ponavljam kao Prvi ratni zapovjednik i dragovoljac Poskok bojne….. svaki ratni Zapovjednik treba biti službeno i poimenično pozvan na proslavu obljetnice.
Nije slučajno da su uvijek obljetnice HVO-a u vrijeme Korizme ili u vrijeme Uskrsa. Znakovito vrijeme nas upozorava na našu poniznost i žrtvu, na oprost i istinu o Domovinskoj povijesti, ma kako teško bilo. Na svakom koraku imamo znakove, ali ih često ne vidimo od svoje oholosti  i uznesenosti čašću i slavom ,a to je grijeh, očistimo se, ne zaboravljajmo jedni druge, jer smo korijen i uzor naraštajima hrvatskog naroda u BiH.
Teško mi je  ne primjetiti kako naša  majka Domovina  u ovim vremenima medijski više brine o ukradenoj djeci iz Zambije i njihovom  posvojenju nego o  HVO-u.  Slično se ponaša članstvo i čelništvo Odjela branitelja, temeljnih Udruga … kao da živimo u nespojivim oblacima, iluzijama i zabludama.  Evo na primjeru odgovornosti protokola i liste pozvanih na obilježavanje 31.obljetnice HVO-a je težak propust, a nitko se ne osjeća dužan urediti zauvijek te liste uzvanika, koje bi trebale biti trajne, nepromjenjiv, bez propusta. Narodna izreka kaže “triput mjeri jednom reži” kako bi bio svjestan štete kad  “odrežeš” odnosno propustiš. Prije imena idu zasluge, odličja, a odgovornost  se reflektira u poznavanju svakoga od živih Zapovjednika, časnika. Popis kad se točno definira, više  nikad se ne mijenja, izuzev na dan kad napusti ovozemaljsko tlo netko od njih.

 

Logično, moje prvo pitanje….Znate li da je General Rojs Prvi imenovani general pukovnik HVO.a, prvi suradnik Predsjednika Tuđmana, Ministra Gojka Šuška i ima mandat zastupati HVO branitelje u Hrvatskoj i BiH?  Zašto mu niste poslali službeni poziv???
U ovim svetim danima moramo opraštati, a ja bih samo napomenuo ulogu i značaj ovog general pukovnika….. zamislite šta bi se dogodilo kada bi General Rojs u ljutnji povukao svoje potpise za mnoge koji ga sad zaboravljaju, a to je Judin zakon, “onome kome najviše valjaš taj te prvi izda”.  Zato opominjem nadležne organizatore, ispričajte se i pošaljite službenu poziv onima koje ste zaboravili,  Prve generale HVO-a, Zapovjednike i  utemeljitelje ratnih postrojbi, brigadire, a prvenstveno brigadire Jadrana Topića i Petra Zeleniku koji su Prvi utemeljitelji i Prvi ratnici ZApovjednici obrane Mostara, BiH pa i Republike Hrvatske. Da nije bilo “Lipanjskih zora”  pitanje je dal bi bilo  “Oluja”  Kad već pišem o Mostaru, daj konačno otvorite istinu o 29.4.1992, godine. Imate dokumente,  vidljivo je tko je dobio ovlaštenje i zadatak da zapovijeda obranom grada Mostara, zašto se to ignorira i zaboravlja, zašto nema priznanja i uvažavanja argumenata o herojima obrane Mostara.
Prije 27 godina HVO-u je povjerena obrana Mostara | Hercegovački portal
Pitanje postavljam svim čelnicima i članovima Odjela za branitelje pri HNS-u, temeljnim udrugama. Zadaća vaša a i svih nas je ponositi se istinom i samo istinom o Domovinskoj povijesti, nikakve poluistine nikom nisu dobro donijele. Također, važno je razlučiti, jedna su skupina ratni HVO zapovjednici, a druga mirnodopski zapovjednici vojske Federacije i Bosne i Hercegovine. Ratni zapovjednici su svojom krvlju, hrabrošću i životom obranili narod i Dom  zaslužuju čast i hvalu, spomen i sjećanje, a za osudu je ovogodišnji  birokratski protokolarni propust.
Koristim prigodu i predlažem generalu Rojsu da  u Odjel za branitelje pri HNS-u delegira dva časnika, isključivo HVO-a (ne FBiH) koji će Vas zastupati i izvješćivati (o radu i aktualnim problemima) kao zamjenika Predsjednika Hrvatskog Generalskog Zbora i Voditelja HVO postrojbi pri HGZ-u
Predsjedništvo i Glavno vijeće raspravljalo o dokumentima za XI. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH - hrvatski.ba
I još kratka napomena, Odjel za branitelje pri HNS-u još nije podnio izvješće  Predsjedništvu HNS-a  o pitanju statusa HVO s postrojbama  ili HVO bez postrojbi.  Zamislite na šta bi ličio HVO bez postrojbi, pojedinci pod okriljem Armije BiH ….Nevjerovatno, a ima ih koji ne vide posljedice. Jasno će biti kad  se podnese javno izvješće, koje je na sjednici Predsjedništva HNS-a  zatražila članica Predsjedništva  i Predsjednica HKDU-a Ivanka Barić  Od tog Izvješća ovisi zajedništvo hrvatskog braniteljskog korpusa, mnogo života i krvi je u postrojbama HVO-a  a upravo ta krv je garant opstojnosti i izvor jednakopravnosti Hrvata u BiH
Autor objave:
Obilježena 22. obljetnica utemeljenja Prve dragovoljačke postrojbe HVO-a u Širokom Brijegu – Jabuka.tv
Mladen Ljubić Vajta
Previous articleTjedni Uskrsni komentar..”HŠK Zrinjski Mostar”….. Nacionalni projekat ili.?
Next articleBranka Subašić….NA OBZORU (meditacija)….