Home Ekonomija Tjedni Komentar “Zastupnice”-Antonije Banožić! Selektivni pristup Gradske Uprave u provođenju mjera...

Tjedni Komentar “Zastupnice”-Antonije Banožić! Selektivni pristup Gradske Uprave u provođenju mjera zaštite od COVID-19″

725
0
SHARE
Prijedlog odluke o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica na lokalno gospodarstvo u Širokom Brijegu za vrijeme trajanja stanja prirodne nesreće zbog epidemije izazvane virusom COVID-19 je dobar i podržala sam ga u dobroj vjeri da će i realizacija biti pompozna kao i usvajanje mjera.
No gradska vlast mislila je samo o jednom dijelu stanovništva. Što je sa socijalno osjetljivim kategorijama, umirovljenicima, nezaposlenima? Podsjećam, da je 18. ožujka na sjednici Gradskog stožera civilne zaštite donesena Odluka o proglašenju stanja nesreće uzrokovane neposrednom opasnošću od pojave koronavirusa (COVID19). Stanje nesreće se odnosi na kompletno stanovništvo, a ne samo na lokalno gospodarstvo.
Široki Brijeg u ŽZH ima najveći broj zaraženih osoba kao i onih u samoizolaciji. Zašto se nije ispoštovao članak 6. spomenute Odluke Gradskog stožera civilne zaštite gdje stoji da će se ugroženom stanovništu osigurati živežne namirnice i higijenske potrepštine? Zašto žiteljima ovog grada nisu osigurane besplatne zaštitne maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju, kao što je napravljeno u nekim drugim općinama i gradovima u Federaciji BiH?  Slijedom svega navedenog smatram da je uz predložene mjere pomoći lokalnom gospodarstvu potrebno hitno donijeti i mjere pomoći ugroženom stanovništvu. U tom smjeru predložila sam rebalans proračuna kako bi se određena financijska sredstva kanalizirala u potporu najugroženijima. Budući da ne znamo koliko će ova ugroza potrajati rashode svakako treba obuzdati.